Symtom
De som smittas för första gången kan få mycket olika symtom. Vanliga symtom är att det bildas munsår i form av vätskefyllda blåsor som gör ont. Ofta blir huden runt blåsorna och slemhinnorna i munnen röd och svullen. Du kan också få ont i halsen, feber, muskelvärk och svullna lymfkörtlar i halsen. Många som smittas får inga besvär över huvud taget.
Första gången du får ett herpesutbrott kan symtomen finnas kvar i upp till tre veckor. Vid återfall går besvären oftast över på en vecka.
Behandling
Läkemedel
I vissa fall när besvären är svåra kan du behandlas med receptbelagd medicin i tablettform. Den kan inte ta bort viruset, men dämpar symtomen. I dessa fall ska behandlingen starta så tidigt som möjligt efter de första sjukdomstecknen.
Munherpes beror på ett virus som heter herpes simplex. Det ger munsår med små vätskefyllda blåsor. Viruset smittar framför allt under utbrott och genom direktkontakt. Om du är i sista månaderna av din graviditet och får ett herpesutbrott för första gången ska du ta kontakt med mödravården eller din barnmorska. Har du svåra besvär kan du vända dig till vårdcentralen.
Den som drabbas av munherpes får munsår med små vätskefyllda blåsor som ofta gör ont. Munsåren läker inom ett par veckor, men viruset försvinner inte från kroppen. Därför kan sjukdomen återkomma, till exempel om du har infektioner som förkylning eller lunginflammation samt vid stress, solning och menstruation. Blåsorna kan också komma utan någon uppenbar orsak.
Det finns två typer av herpesvirus. Typ 1 är det som vanligen orsakar sår runt munnen. Typ 2 orsakar ofta herpes i underlivet. Båda kan ge besvär även på andra delar av kroppen, exempelvis på fingrar och i ögon.
Herpesvirus smittar framför allt under utbrott och genom direktkontakt. Munherpes överförs ofta genom kyssar. Om du har oralsex kan herpes i munnen smitta underlivet och tvärtom. Det brukar ta från ett par dagar upp till tre veckor från smittotillfället tills dess att symtomen märks, men många av dem som smittas får aldrig några symtom.
Redan i 15-årsåldern har ungefär hälften av alla svenskar antikroppar i blodet mot typ 1-virus, vilket innebär att de någon gång har smittats. Ungefär 80 procent av alla vuxna svenskar har antikroppar. Av dessa är det bara en av fem som får återkommande utbrott av munherpes – många människor är smittade utan att veta om det.
Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
14/3 2023 16:40
Bakom väggarna till en oansenlig byggnad i ett industriområde i södra Wales pågår något mycket ovanligt. Tusentals flugor surrar exempelvis runt i sterila boxar. Med jämna rum töms boxarna på insektsägg, som kläcker larver, som sedan skickas ut till diverse
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst