Symtom på hiv
Det är vanligast att man i början inte märker att man har blivit smittad av hiv. Oftast dröjer det många år innan några tecken uppträder. Man kan ha olika och varierande symtom, till exempel:
-feberperioder
-viktnedgång
-olika hudutslag
-svamp i munnen.
Några få personer har vid smittotillfället övergående symtom som varierar.
Skadan på immunförsvaret utvecklas oftast långsamt. Efter fem till tio års infektion kan immunförsvaret inte längre skydda kroppen mot olika bakterier, virus, svampar och parasiter.
Om en person har en känd hivinfektion sätts behandling in redan när immunförsvaret är lite försvagat. Behandlingen gör att immunbristen aldrig utvecklas, därför uppträder inga symtom eller sjukdomar.
Många patienter vet dock inte om sin hivinfektion och söker vård först när de är sjuka på grund av försvagat immunförsvar. Men även då fungerar behandlingen väl för de flesta.
Infektionen kan enkelt bestämmas med ett blodprov, oavsett om man känner sig sjuk eller inte.
Behandling av hiv under graviditet
Om du är hivinfekterad och inte får bra behandling finns viss risk att viruset överförs från dig till barnet under graviditeten. Risken att smitta är dock som störst vid förlossningen. Om din behandling är välfungerande tas båda dessa risker bort. Sedan tidigare rekommenderas även planerat Kejsarsnitt .
Läkemedel
Ditt immunförsvar kommer att testas för att se hur det har påverkats av hivinfektionen.
Är ditt immunförsvar försvagat kommer du behandlas med läkemedel mot hiv under hela graviditeten. Om ditt immunförsvar inte är särskilt försvagat kommer du behandlas med läkemedel under drygt hälften av graviditeten. Behandlingen är då för att ta bort risken att hiv överförs till barnet.
Stöd och råd
Det är viktigt att du känner att du har omgivningens stöd under hela graviditeten. Din barnmorska, din sjuksköterska och behandlande läkare finns där för dig. Berätta vad du behöver så att de kan ge rätt stöd. Du kan till exempel få prata med en kurator.
Efter förlossningen
Om ditt immunförsvar är försvagat kommer din hivbehandling fortsätta efter graviditeten och förlossningen.
Barnet behandlas med hivläkemedel cirka sex veckor efter födseln. Efter födseln tas prover för att se om barnet blivit hivinfekterat eller inte. Samma prover tas sedan flera gånger, framför allt under det första halvåret, tills man vet att det inte finns virus i barnets blod.
Även när testerna inte visar på något virus måste de antikroppar som förts över från modern till barnet ha försvunnit från barnets blod innan man kan friskförklara det helt. Det tar ungefär arton månader innan moderns hivantikroppar försvunnit från barnets blod.
Du kan föda barn om du har hiv. Det finns ingen risk att hivsmittan förs över till fostret under graviditeten eller till barnet i samband med förlossningen om du har en fungerande behandling. Under och efter graviditeten har du regelbunden kontakt med olika specialister. De hjälper dig att föda riskfritt. Prata med din behandlande hivläkare om du har hiv och funderar på att bli gravid.
Idag kan du föda barn även om du eller din partner har hiv. Tack vare ökad kunskap och bra läkemedel har risken för att hivsmittan överförs till fostret tagits bort vid fungerade behandling. Det beror dels på bromsmedicinerna, dels på andra förebyggande åtgärder.
Inget barn till kvinnor med känd hivinfektion har smittats i Sverige vid förlossningen sedan 1998.
Att föda riskfritt kräver att hivbehandlingen fungerar väl och att hiv inte kan upptäckas i blodet inför förlossningen. Det är därför väldigt viktigt att alla kvinnor med hiv som är gravida får en diagnos tidigt under graviditeten. Av denna anledning får även gravida kvinnor som inte har hiv erbjudande om att testa sig.
Gravida kvinnor med känd hivinfektion har regelbunden kontakt med barnmorska, infektionsläkare, gynekolog, barnläkare, kurator och sjuksköterska. Självklart får partnern vara med. I möten diskuterar specialisterna hur kvinnan kan få bästa möjliga vård och hur man tar bort risken att smittan förs över till barnet.
Forskare varnar: Detta bör gravida undvika
7/3 2023 15:40
En blivande mamma bör undvika att dricka vätska och att äta mat som innehåller så kallad mikro- och nanoplast (MNP) ? det vill säga minimalt små plastpartiklar. Artikeln om denna varning har publicerats i tidskriften Nanomaterials. Ger "anledning till oro"
Läs mer här