Symtom vid hypokondri
-Överdriven oro för att ha eller för att bli sjuk i en allvarlig sjukdom.
-Du letar efter sjukdomstecken på din kropp, till exempel knölar, eller lyfter tunga saker för att se om muskelkraften har försämrats.
-Du konsumerar mycket läkemedel.
-Du är beroende av att anhöriga försäkrar dig om att du är frisk – men vågar inte lita på vad de säger.
-Du söker ofta läkare för olika kroppsliga besvär.
-Oron finns kvar trots medicinsk utredning och lugnande besked från sjukvårdspersonal.
-Du är missnöjd med läkarutredningen eller behandlingen och litar inte på att den har gått rätt till.
Behandling vid hypokondri
En viktig del i behandlingen är att man själv förstår sjukdomens mönster. Även om man fokuserar på de kroppsliga symtomen är det oron och ångesten som måste behandlas. Kognitiv psykoterapi eller kognitiv beteendeterapi fungerar bra, eftersom denna behandling går ut på att bryta negativa tankemönster och beteenden.
Om hypokondri uppkommer i samband med ångestsyndrom eller depression försvinner den ofta då grundsjukdomen behandlas.
Hypokondri kallades tidigare inbillningssjuka, eftersom den drabbade inte har den sjukdom som han eller hon oroar sig för. Idag kallas hypokondri allt oftare hälsoångest. Hypokondri är inte en kroppslig åkomma utan ett psykiskt problem som kan orsaka stort lidande. Kognitiv psykoterapi eller kognitiv beteendeterapi är vanliga behandlingsformer.
Hypokondri innebär att man är övertygad om att man är sjuk, eller är rädd för att drabbas av en allvarlig sjukdom, trots att man genomgått medicinsk utredning och fått ett lugnande besked. Oron för att vara sjuk kan för en del leda till att man inte vågar ha kontakt med sjukvården överhuvudtaget eftersom man är rädd att få beskedet att man är sjuk. Det är också vanligt att man sitter långa stunder vid datorn för att söka efter information om de sjukdomar man tror sig ha.
Rädslan för att vara sjuk beror på att man tolkar normala kroppsliga symtom som sjukdomstecken. Detta leder till oro och stress, vilket i sin tur förvärrar de symtom som redan finns eller leder till nya. En ond cirkel har börjat, där övertygelsen om att man är sjuk tilltar i takt med att symtomen förstärks och ångesten ökar.
Oron gäller alltid allvarliga kroppsliga sjukdomar. Ofta handlar det om sjukdomar som får stor uppmärksamhet i medier, till exempel aids eller cancer.
Ungefär en procent av befolkningen har hypokondri. Sjukdomen är lika vanlig hos män som hos kvinnor. Få söker vård för själva hypokondrin.
Hypokondri kan vara en enskild sjukdom. Men depression och olika ångestsyndrom, till exempel panikångest, kan också ha inslag av hypokondri. Det är vanligt att människor som återhämtat sig efter en svår sjukdom som cancer tolkar kroppsliga symtom som tecken på att sjukdomen har kommit tillbaka. Den formen av hypokondri brukar gå över med tiden.
Stor studie ger nya insikter i fördelarna med viktminskning
4/4 2023 14:40
Många överviktiga personer lyckas med att lägga om kosten och gå ned i vikt. Men att sedan hålla nere vikten kan visa sig vara en närmast oöverstiglig uppgift. Kroppen kommer nämligen att sträva efter att återgå till den högre vikten som den en gång haruppnått
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst