Symtom vid klåda
En mycket vanlig orsak till klåda är torr hud, främst hos äldre och framförallt vintertid. Torr hud är även vanlig hos yngre som tvättar sig överdrivet mycket, till exempel duschar flera gånger per dag.
Eksem och andra hudsjukdomar kan också ge allmän klåda. Du kan även få klåda av allergi, vissa invärtes sjukdomar, stress och en del läkemedel.
Sök vård
Vänd dig till din vårdcentral om du har besvär med klåda trots att du följt råden här ovan eller om du upptäcker hudutslag.
Klåda kan ha många olika orsaker. Den vanligaste orsaken är torr hud. Klappa eller nyp lätt i huden istället för att klia dig, vilket gör klådan värre. Sök vård om du har utslag, eller om du inte blir bättre av att följa egenråden nedan.
Klåda kan vara spridd över hela kroppen eller lokaliserad till ett eller flera områden. Ofta syns inga förändringar förutom torr hud och eventuella rivmärken.
Graviditet och klåda
Det finns flera anledningar till klåda under graviditet. Ibland får man allmän klåda i slutet av graviditeten. Det blir så när huden töjs ut och är helt ofarligt. Följ råden längre ner.
Hepatos
Hepatos är ett tillstånd som kan ge klåda vid graviditet. Det beror på att levern påverkas. Bland annat ökar då gallsyrorna i blodet och detta gör att det kliar. Det är helt ofarligt för mamman, men om gallsyrorna ligger mycket högt kan det finnas en viss risk för barnet.
Man kan i allmänhet sköta kontrollerna hos sin barnmorska. Om klådan blir svår och halten av gallsyra är hög kan det bli aktuellt med remiss till specialistmödravård på en förlossningsklinik. Där finns möjlighet att behandla sjukdomen, för att lindra klådan och sänka gallsyrorna.
Råd vid klåda
När klådan är koncentrerad till vissa områden är orsaken ofta en åkomma som du själv kan behandla efter att du har tagit reda på orsaken.
Att duscha, bada och tvätta sig torkar ut huden. Använd mild oparfymerad tvål eller tvättkräm.
Om du har torr hud använd dusch- och badolja tillsammans med mjukgörande, fuktighetsbevarande kräm eller lotion avpassade för torr hud.
Att klia gör klådan värre. Nyp, smek eller klappa istället.
Studie: Långvarig fasta kan ha negativa effekter
2/3 2023 17:40
Våldsam ökning av antalet i monocyter Först analyserade forskarna blodprover från fem möss som inte hade fått någon föda på 24 timmar. En jämförelse med blodprover från möss som hade ätit normalt visade att de fastande mössen bara hade en tiondel så många
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst