Sök vård
Om någon blir medvetslös ska du omedelbart ringa nödnumret 112 och begära ambulans.
Undersökning vid koma
Det krävs olika undersökningar och prover för att hitta orsaken till att någon blir medvetslös. De sker oftast på sjukhus. Det kan röra sig om att kontrollera pupillerna, mäta puls, blodtryck, ta blodprover och EKG. EKG är en förkortning för elektrokardiografi. Det är en mätmetod som som mäter den elektriska aktiviteten i hjärtat.
I vissa fall behövs hjärnröntgen eller ryggmärgsvätskeprov.
Behandling vid koma
Luftvägarna hålls fria och om det behövs kan den medvetslöse få hjälp med andningen av respirator. Man behandlar också störningar i cirkulation och hjärtverksamhet.
Övrig behandling som ges beror på orsaken till medvetslösheten.
Behandlingarna ges både i ambulansen och på sjukhuset.
Koma betyder att en person är medvetslös och att det inte är möjligt att få kontakt med honom eller henne. Ring genast 112 för att larma ambulans. Om personen inte andas ska du kontrollera luftvägarna och överväga att ge mun-till-mun-andning. Om personen inte har någon puls ska du börja med hjärt- och lungräddning. Under tiden du väntar på ambulans ska du lossa på åtsittande kläder, lägga personen i stabilt sidoläge om du inte misstänker ryggskada och lägga en filt över personen.
Koma är ett allvarligt tillstånd och tyder på sjukdom eller skada. En person som förlorar medvetandet behöver omedelbar sjukvård. Koma skiljer sig från svimning, då personen vaknar av sig själv efter någon minut.
Koma kan ha flera olika orsaker. Det kan vara på grund av:
sjukdom som diabetes, epilepsi, hjärninfarkt, hjärnhinneinflammation eller hjärntumör
blödningar i huvudet på grund av skador eller olyckor
förgiftning
rubbad hjärtrytm
andningssvårigheter
allvarliga rubbningar av kroppens saltbalans om lever eller njurar inte fungerar som de ska.
Vid svimning förlorar personen medvetandet tillfälligt.
Ring genast 112 vid koma
Ring genast 112 för att larma ambulans om en person är medvetslös. När du väntar på ambulans ska du kontrollera andning och puls. Lägg personen i stabilt sidoläge (se bild) om personen andas och har puls och om du inte misstänker ryggskada. Stabilt sidoläge brukar förbättra andningen. Lossa på den medvetslösa personens kläder.
Kontrollera andning och puls
Om personen inte andas ska du ge mun-till-mun-andning, och har personen ingen puls ska du ge hjärt- och lungräddning (HLR). Mun-till-mun-andning och HLR skiljer sig åt mellan vuxna och barn.
Det är stor risk att luftvägarna täpps till hos en medvetslös person. Det kan bero på att tungan glider bakåt i svalget eller att personen har mat eller annat som fastnat i halsen. Tecken på detta är en snarkande andning eller inga andningsljud alls, eller blåaktiga läppar. Bara några minuter utan syre kan skada hjärnan. Därför är det viktigt att du ger andningshjälp omedelbart.
Om luftvägarna är tilltäppta för att tungan fallit bakåt kan du försöka föra fram personens underkäke för att öppna upp. Ta tag i underkäkens framtänder och dra käken framåt.
Om en person satt något i halsen och inte kan andas av den anledningen ska du omedelbart försöka få upp föremålet. Först ska du, med personen framåtlutad, ge upp till fem kraftiga slag med öppen hand mellan skulderbladen. Direkt efter ska du ge upprepade buktryck. Stå bakom personen och lägg armarna runt hans eller hennes kropp. Tryck till inåt/uppåt. Kommer inte föremålet upp fortsätter du växelvis med ryggdunk och buktryck tills det kommer upp eller tills du får hjälp.
Stabilt sidoläge
Lossa på kläder som sitter åt. Lägg personen på sidan med det övre benet böjt och placerat framför kroppet. Svep om en filt eller kläder när andningen är normal.
Om du misstänker att personen skadat ryggen ska du inte placera honom eller henne i stabilt sidoläge. Om kroppsställningen ändå måste ändras, till exempel för att personen börjar kräkas, så försök göra det utan att vrida eller böja ryggen. Lämna aldrig den som är medvetslös utan tillsyn.
Stabilt sidoläge hette tidigare framstupa sidoläge. Se bilder under länken Stabilt sidoläge.
Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
22/3 2023 09:20
Myndigheten pekar bland annat på att det saknas kunskap om i vilken utsträckning missförhållanden eller vårdskador faktiskt förekommer ? något som behöver kartläggas, enligt Riksrevisionen. Dessutom saknas insikt om hur mycket den här typen av brister kostar
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst