Svårt att bajsa
Svårt att urinera
Symtom vid livmoderframfall
Vanligaste besvären vid framfall är känslan av att något ”putar ut” ur slidan, så kallad globuskänsla. Det är också vanligt att känna en tyngd i underlivet, särskilt i samband med ansträngningar som till exempel tunga lyft. Många kvinnor får svårt att starta tömningen av urinblåsan, men man kan också få svårt att tömma blåsan fullständigt.
Ibland kan det vara så svårt att tömma ändtarmen att man behöver sätta in ett finger i slidan för att hålla emot den bakre väggen för att få ut avföringen. Man kan även ha både urin-, gas- och avföringsinkontinens.
Behandling vid livmoderframfall
Ringbehandling
En så kallad prolapsring kan lindra symtomen. Vissa mjuka ringar kan du lära dig att ta ut och sätta in själv. Ringbehandling bör alltid kombineras med lokalt verkande östrogen, som motverkar irritation och skavsår.
Efter två-tre månader är det bra att göra en kontroll för att följa upp ringbehandlingen och för att utesluta att den har orsakat sår i slemhinnan. Därefter kan kontrollerna glesas ut.
Kirurgisk behandling
Om ringen inte fungerar, eller om kvinnan inte vill använda ringen, kan man även göra en framfallsoperation. Syftet med en operation är att återställa läget av den del av slidan eller livmodern som faller fram och därigenom bota besvären.
Man kan operera både fram- och bakväggen av slidan. När livmodern glidit ner kan man ta bort delar av livmoderhalsen eller hela livmodern. Det är vanligt med återfall efter en framfallsoperation, men det behöver inte betyda att du får besvär och behöver opereras om.
Mer om kirurgisk behandling
Med ökad kunskap om framfall och de besvär som kan uppkomma efter omfattande operationer, så använder man idag en alltmer individanpassad operationsmetod. Det innebär att man riktar in sig på att åtgärda de specifika besvär som den enskilda patienten upplever. Ibland kan man stoppa in konstgjorda material för att förbättra hållfastheten.
Det är inte helt ovanligt att få återfall efter en operation, att besvären kommer tillbaka. Man kan då lägga in stödjande nät som man fäster i ligament inne i bäckenet.
Det är idag alltmer etablerat att man inte ska operera eller ringbehandla kvinnor som inte har några symtom av sitt framfall.
Livmoderframfall innebär att livmodern sjunker från sitt normala läge ner i slidan. Det kan kännas som att man har en tyngd i underlivet eller som att något putar ut ur slidan. Livmoderframfall beror sannolikt på försvagade muskler och ligament i bäckenets nedre del. Vänd dig till en gynekologmottagning om du har tecken på framfall för att kunna utesluta allvarligare orsaker till symtomen.
Livmodern och andra organ i bäckenbenets nedre del hålls på plats av muskler och ligament som fäster i bäckenbenet. När man blir äldre är det naturligt att dessa muskler och ligament försvagas. Täta graviditeter och komplicerade förlossningar kan också bidra till en försvagning.
Vid livmoderframfall sjunker livmodern ner i slidan. Ibland kan också främre eller bakre väggen av slidan bukta ner. Ibland förekommer alla dessa tre typer av framfall tillsammans och ibland förekommer de var för sig.
Vaginaltoppsframfall, där hela slidtoppen kan komma fram genom slidöppningen, kan inträffa hos kvinnor som har opererat bort livmodern.
Framfall kan även förekomma i lindrig form en tid efter en förlossning för att sedan gå tillbaka. Risken för framfall ökar med åldern. En tredjedel av alla kvinnor med framfall har också inkontinenssymtom. Även en ärftlig defekt i bindväven kan bidra till framfall.
Hemlighåller ikonens hälsa: ?Som en fånge?
23/3 2023 07:40
Efter formel 1-ikonen Michael Schumachers skidolycka i Alperna 2013 har hans hälsotillstånd varit höljt i dunkel. Trots att han bar hjälm vid olyckstillfället fick han svåra hjärnskador och låg i koma i tre månader. Snart tio år senare vet världen fortfarande
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst