Symptom för Livmoderhalscancer


Blod i slidan
Smärta vid urinering
Bensvullnad

Symtom
Cellförändringar ger inga symtom utan kan bara hittas genom ett gynekologiskt cellprov. Utvecklad livmoderhalscancer i ett tidigt stadium ger inte alltid symtom.

Det vanligaste symtomet på livmoderhalscancer är blödningar från underlivet. I början kan blödningarna komma efter samlag eller när man varit på toaletten. Senare kan man få ont i bäckenet, ischias, svullna ben samt urinblåse- och tarmbesvär.

Behandling för Livmoderhalscancer


Förebyggande
Gynekologisk cellprovtagning
Kvinnor mellan 23 och 60 år erbjuds sedan mitten av 60-talet regelbundna gynekologiska cellprovskontroller. Vid kontrollerna tas cellprov från livmoderhalsen för att man tidigt ska kunna upptäcka förstadier till livmoderhalscancer och behandla dessa. Cellprovskontroll sker vart tredje år i åldrarna 23-50 år och vart femte år i åldrarna 51-60 år.

Vaccination
I dag finns också förebyggande vacciner som, om det tas före sexdebuten, skyddar mot de vanligaste virustyperna som kan orsaka livmoderhalscancer. Det är viktigt att gå på cellprovskontrollerna även efter vaccination eftersom vaccinerna inte skyddar mot alla HPV-typer som kan orsaka livmoderhalscancer.

Övrigt
Genom att använda kondom vid samlag minskar man risken för att drabbas av den virusinfektion som kan utvecklas till att bli kronisk och leda till cancer.

Att avstå från rökning kan troligen förebygga och minska risken för flera allvarliga sjukdomar, bland annat livmoderhalscancer.

Sök vård
Du bör kontakta en gynekologmottagning för undersökning:

om du plötsligt får småblödningar efter samlag eller ansträngning
om du får blodiga flytningar mellan menstruationerna
om du har passerat klimakteriet, slutat att menstruera och plötsligt får blödningar
om du har smärtor från underlivet och/eller tilltagande ischiasbesvär.
Undersökning
Vid symtom eller om cellförändringar upptäckts tas ett vävnadsprov från livmodertappen som sedan undersöks i mikroskop. Om diagnosen blir livmoderhalscancer genomförs en gynekologisk undersökning under narkos samt röntgenundersökningar för att man ska kunna ta reda på cancerns utbredning.

Behandling
Livmoderhalscancer kan opereras eller strålbehandlas. Ibland används båda behandlingarna i kombination för att man ska få bästa resultat. I vissa fall används också cytostatika (cellgifter). Vilken behandling som blir aktuell beror på hur långt framskriden sjukdomen är.

Om cancern är begränsad till livmoderhalsen opereras man, ibland efter en inledande strålbehandling. Beroende på tumörens storlek och utbredning har strålbehandling samma effekt som operation. Strålbehandling väljs också om operation bedöms som olämplig.

Vid operation tas hela livmodern bort och även övre delen av slidan samt de lymfkörtlar som finns i nedre delen av buken. Äggstockarna lämnas ofta kvar hos yngre kvinnor. Eftersom livmodern tas bort förlorar kvinnan möjligheten att få barn, vilket kanske är den svåraste biverkningen av behandlingen, särskilt när det gäller unga kvinnor.

Ibland ges strålbehandling i kombination med cytostatika som tilläggsbehandling efter operationen, till exempel om man funnit spridning till lymfkörtlarna, eller så ges strålbehandling i kombination med cytostatika som fullständig behandling utan operation, då man vid utredningen funnit att utbredningen av sjukdomen gör operation olämplig.

Om tumören är mycket liten räcker det ibland med en mindre operation som innebär att livmoderhalsen avlägsnas men livmoderkroppen sparas. Efter den operationen kan man fortfarande få barn. Lymfkörtlarna i bäckenet tas bort för att man ska kunna upptäcka eventuell spridning av sjukdomen.

Risken för att få återfall är som störst de första åren efter behandling. Efter avslutad behandling går man på efterkontroller i minst fem år.

Sjukdomen Livmoderhalscancer


Livmoderhalscancer orsakas av ett virus som sprids sexuellt. Alla kvinnor som har, eller har haft, ett aktivt sexliv är i riskzonen för att få en infektion. Tidigt i sjukdomsförloppet märker kvinnan själv ingenting. Senare kommer blödningar, smärtor och andra besvär. Ett vaccin finns som, om det ges före sexdebuten, skyddar mot de vanligaste virustyperna som orsakar sjukdomen.

Livmoderhalscancer drabbar cirka 450 kvinnor i Sverige varje år. Sjukdomen upptäcks oftast i ett tidigt stadium, då cancern är begränsad till livmoderhalsen och övre delen av slidan. Detta tack vare de gynekologiska cellprovskontroller som erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 60 år.

Livmoderhalscancer utvecklas ofta långsamt via ökande grad av cellförändringar. Det kan ta mellan 10 och 20 år till en fullt utvecklad cancersjukdom. Livmoderhalscancer är ovanligt hos kvinnor som är yngre än 25 år. Vanligast är sjukdomen hos kvinnor i åldrarna 35 till 45 år och över 70 år.

Orsaken till livmoderhalscancer är ett virus som kallas humant papillomvirus, HPV, och som sprids sexuellt. Det är framförallt vissa typer av viruset, så kallade högrisk-HPV, som är förknippade med livmoderhalscancer. I cirka 90 procent av alla fall läker dock virusinfektionen ut av sig själv.

Ungefär 10 procent av alla infekterade med HPV får en kronisk infektion som kan utvecklas till svårare cellförändringar och cancer i livmoderhalsen. Man vet inte säkert varför virusinfektionen blir kronisk hos en del kvinnor, men rökning är en bidragande faktor.

Nyheter

Dålig koll på tunga lyft i vården
28/10 10:00
"En av tre privata arbetsgivare inom vård och omsorg slarvar med att bedöma risker för belastningsskador när personalen lyfter tungt, enligt en ny rapport.

Läs mer här

  Dålig koll på tunga lyft i vården
  Laser fixar svårläkta sår snabbare i Skellefteå
  Stor studie: Så här många timmars sömn behöver du minst varje natt
  ?Förödande effekter"på barns och kvinnors hälsa
  Experter: Utbredd okunskap om farlig typ av cancer
  Stockholms stad säger upp avtal med Attendo
  Hur lång blir ditt barn som vuxen"Här är forskarnas nya modell
  Kritik mot boende efter höftfraktur
  Fler kommuner börjar dela journalsystem med Region Västmanland
  Självrengörande golv stärker grisarnas hälsa - och kassan
  LO enigt om satsning på de lägsta lönerna
  Ny studie: Så här visar sig digerdöden fortfarande i din kropp
  Så här kan din smartmobil indikera om du kommer att dö inom fem år
  Ny studie: Så här gynnar elcykeln din hälsa
  Boende missade att ställa fram rörelselarm - äldre avled
  "Hajk"-profilen: Är så kär fortfarande
  Vetenskapens dom: Så många timmar bör du sova
  RCC gjorde krångliga kostråd till lättläst broschyr
  "Ta beslut om en långsiktig plan för psykisk hälsa"
  Forskare: Detta tillstånd kan öka risken att dö i cancer
  Det här gäller för vaccineringar i höst
  Världsettans känga: "Inte säkert för vår hälsa"
  Får du artrit av att knäcka fingrarna"Här är svaret
  Kyrgios begär utredning om sin psykiska hälsa
  Forskare: Dessa känslor kan få dig att åldras snabbare än rökning
  Få äldre får vård för postcovid
  Tandköttsinflammation kan skada flera organ i din kropp: Här är vad du behöver veta
  Helena Ekholms kritik: "Riskerar deras hälsa"
  Stort försök: Nytt ämne kan bromsa utvecklingen av Alzheimers sjukdom
  Henrik Dorsin om sitt oväntade drömprojekt
  Undersköterskor väljer timanställning i protest
  Här är vetenskapens dom: Så skadligt är snus jämfört med cigaretter
  Stor inspektion av privata vårdinrättningar för att få bort belastningsskador
  Nu startar rättegången mot Attendo-anställda" åtalas för brott mot meddelarskyddet
  Allt tuffare locka personal till äldreomsorgen
  Vissa vanliga drömmar kan indikera risk för demens
  Demenssjuk föll ur sängen - höftledsfraktur upptäcktes senare
  Nya rön: Du kan vara tjock och frisk
  Region och kommuner samverkar om mobila närvårdsteam i Västmanland
  Kraftsamling kring äldreomsorgen med nationellt kompetenscentrum