Symptom för Livmoderhalscancer


Blod i slidan
Smärta vid urinering
Bensvullnad

Symtom
Cellförändringar ger inga symtom utan kan bara hittas genom ett gynekologiskt cellprov. Utvecklad livmoderhalscancer i ett tidigt stadium ger inte alltid symtom.

Det vanligaste symtomet på livmoderhalscancer är blödningar från underlivet. I början kan blödningarna komma efter samlag eller när man varit på toaletten. Senare kan man få ont i bäckenet, ischias, svullna ben samt urinblåse- och tarmbesvär.

Behandling för Livmoderhalscancer


Förebyggande
Gynekologisk cellprovtagning
Kvinnor mellan 23 och 60 år erbjuds sedan mitten av 60-talet regelbundna gynekologiska cellprovskontroller. Vid kontrollerna tas cellprov från livmoderhalsen för att man tidigt ska kunna upptäcka förstadier till livmoderhalscancer och behandla dessa. Cellprovskontroll sker vart tredje år i åldrarna 23-50 år och vart femte år i åldrarna 51-60 år.

Vaccination
I dag finns också förebyggande vacciner som, om det tas före sexdebuten, skyddar mot de vanligaste virustyperna som kan orsaka livmoderhalscancer. Det är viktigt att gå på cellprovskontrollerna även efter vaccination eftersom vaccinerna inte skyddar mot alla HPV-typer som kan orsaka livmoderhalscancer.

Övrigt
Genom att använda kondom vid samlag minskar man risken för att drabbas av den virusinfektion som kan utvecklas till att bli kronisk och leda till cancer.

Att avstå från rökning kan troligen förebygga och minska risken för flera allvarliga sjukdomar, bland annat livmoderhalscancer.

Sök vård
Du bör kontakta en gynekologmottagning för undersökning:

om du plötsligt får småblödningar efter samlag eller ansträngning
om du får blodiga flytningar mellan menstruationerna
om du har passerat klimakteriet, slutat att menstruera och plötsligt får blödningar
om du har smärtor från underlivet och/eller tilltagande ischiasbesvär.
Undersökning
Vid symtom eller om cellförändringar upptäckts tas ett vävnadsprov från livmodertappen som sedan undersöks i mikroskop. Om diagnosen blir livmoderhalscancer genomförs en gynekologisk undersökning under narkos samt röntgenundersökningar för att man ska kunna ta reda på cancerns utbredning.

Behandling
Livmoderhalscancer kan opereras eller strålbehandlas. Ibland används båda behandlingarna i kombination för att man ska få bästa resultat. I vissa fall används också cytostatika (cellgifter). Vilken behandling som blir aktuell beror på hur långt framskriden sjukdomen är.

Om cancern är begränsad till livmoderhalsen opereras man, ibland efter en inledande strålbehandling. Beroende på tumörens storlek och utbredning har strålbehandling samma effekt som operation. Strålbehandling väljs också om operation bedöms som olämplig.

Vid operation tas hela livmodern bort och även övre delen av slidan samt de lymfkörtlar som finns i nedre delen av buken. Äggstockarna lämnas ofta kvar hos yngre kvinnor. Eftersom livmodern tas bort förlorar kvinnan möjligheten att få barn, vilket kanske är den svåraste biverkningen av behandlingen, särskilt när det gäller unga kvinnor.

Ibland ges strålbehandling i kombination med cytostatika som tilläggsbehandling efter operationen, till exempel om man funnit spridning till lymfkörtlarna, eller så ges strålbehandling i kombination med cytostatika som fullständig behandling utan operation, då man vid utredningen funnit att utbredningen av sjukdomen gör operation olämplig.

Om tumören är mycket liten räcker det ibland med en mindre operation som innebär att livmoderhalsen avlägsnas men livmoderkroppen sparas. Efter den operationen kan man fortfarande få barn. Lymfkörtlarna i bäckenet tas bort för att man ska kunna upptäcka eventuell spridning av sjukdomen.

Risken för att få återfall är som störst de första åren efter behandling. Efter avslutad behandling går man på efterkontroller i minst fem år.

Sjukdomen Livmoderhalscancer


Livmoderhalscancer orsakas av ett virus som sprids sexuellt. Alla kvinnor som har, eller har haft, ett aktivt sexliv är i riskzonen för att få en infektion. Tidigt i sjukdomsförloppet märker kvinnan själv ingenting. Senare kommer blödningar, smärtor och andra besvär. Ett vaccin finns som, om det ges före sexdebuten, skyddar mot de vanligaste virustyperna som orsakar sjukdomen.

Livmoderhalscancer drabbar cirka 450 kvinnor i Sverige varje år. Sjukdomen upptäcks oftast i ett tidigt stadium, då cancern är begränsad till livmoderhalsen och övre delen av slidan. Detta tack vare de gynekologiska cellprovskontroller som erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 60 år.

Livmoderhalscancer utvecklas ofta långsamt via ökande grad av cellförändringar. Det kan ta mellan 10 och 20 år till en fullt utvecklad cancersjukdom. Livmoderhalscancer är ovanligt hos kvinnor som är yngre än 25 år. Vanligast är sjukdomen hos kvinnor i åldrarna 35 till 45 år och över 70 år.

Orsaken till livmoderhalscancer är ett virus som kallas humant papillomvirus, HPV, och som sprids sexuellt. Det är framförallt vissa typer av viruset, så kallade högrisk-HPV, som är förknippade med livmoderhalscancer. I cirka 90 procent av alla fall läker dock virusinfektionen ut av sig själv.

Ungefär 10 procent av alla infekterade med HPV får en kronisk infektion som kan utvecklas till svårare cellförändringar och cancer i livmoderhalsen. Man vet inte säkert varför virusinfektionen blir kronisk hos en del kvinnor, men rökning är en bidragande faktor.

Nyheter

Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
22/3 2023 09:20
En svensk-brittisk studie, publicerad i BMJ Medicine, kopplar nämligen ihop högre nivåer av koffein i blodet med ett lägre BMI och en lägre risk att utveckla typ 2-diabetes. Forskarna understryker dock att deras resultat inte ska tolkas som en uppmaningatt

Läs mer här

  Här tjänar undersköterskor bäst
  Gamling stängdes in med råtta på äldreboendet
  Stor studie ger nya insikter i fördelarna med viktminskning
  Är flytare ett tecken på god hälsa?
  Forskare avlivar vanlig myt om hjärnans åldrande
  Stora skillnader i timpris för hemtjänst
  Skolministern ? sätt psykisk hälsa på schemat
  Resultat av immunterapi mot livmodercancer imponerar
  Enkelt test avslöjar hjärnans åldrande
  Efter larmhaveri ? personuppgifter i fel händer
  Ajöss med BMI"Här är forskarnas nya mått för din kropps hälsa
  Jordnötsallergi hos barn kan förebyggas
  Cyberattack bakom utslagna trygghetslarmen
  150 kommuner har problem med trygghetslarmen
  Hemlighåller ikonens hälsa: ?Som en fånge?
  Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
  Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
  Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
  Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
  Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
  Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
  Diabetespatienter kan få smärtlindring med chili
  Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
  Skolsköterska anmäld till Ivo ? följde inte upp vården
  Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
  Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
  Skolsköterska anmäld till Ivo ? följde inte upp vården
  Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
  Diabetespatienter kan få smärtlindring med chili
  Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
  Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
  Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
  Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
  Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
  Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
  Hemtjänsten tar till bandvagnar i snökaoset
  It-attack mot Humana ? uppgifter har stulits
  Forskare varnar: Detta bör gravida undvika
  Forskare varnar för e-cigaretters inverkan på lungorna
  Studie: Långvarig fasta kan ha negativa effekter

Chat Icon
Sjukhus Logo
Jag är en AI som ger en första bedömning av dina symptom. Detta bör inte betraktas som medicinsk rådgivning och det är viktigt att du konsulterar sjukvården på 1177 vid behov.
Sjukhus AI skriver...
Denna AI ger en första bedömning av dina symptom. Detta bör inte betraktas som medicinsk rådgivning och det är viktigt att du konsulterar sjukvården på 1177 vid behov.