Magsjuka hos barn (maginfluensa barn)

Sjukdom - Mage och tarmar

Symptom för Magsjuka hos barn (maginfluensa barn)

Feber
Kräkningar
Diarré

Symtom vid magsjuka hos barn
Magsjuka, eller maginfluensa, hos barn kan ge både diarré och kräkningar, ofta tillsammans med feber och allmän sjukdomskänsla. Kräkningarna brukar gå över efter ett dygn, men magsjukan kan hålla i sig upp till en vecka. Det kan ta upp till två veckor innan avföringen blir normal.

Diarré är onormalt täta och lösa avföringar. Vid diarré hinner tarmen inte ta upp tillräckligt med vatten och salter ur tarminnehållet. Därför kan diarré ge stor vätskeförlust och uttorkning hos barn, särskilt om barnet även kräks.

Behandling för Magsjuka hos barn (maginfluensa barn)

Det finns ingen särskild behandling för magsjuka som orsakas av virus, utan det är bara att låta infektionen ha sin gång och försöka ge dryck och mat som vanligt. En magsjuka som pågår under mer än 10-14 dagar kan ha andra orsaker och ska utredas av läkare.

Om barnet är svårt uttorkat kan vätska ges i form av dropp, som snabbt återställer vätskebalansen. Små barn med diarré och kräkningar kan behöva övervakas. Om barnet har förlorat mycket vätska kan det hända att barnet behöver vara kvar på sjukhuset i ett par dagar tills infektionen gått över.

Läkaren kan också ta reda på vad som orsakar magsjukan för att kunna sätta in rätt behandling. Om symtomen beror på allergi eller överkänslighet behövs långsiktig behandling bland annat i form av kostförändringar.

Sjukdomen Magsjuka hos barn (maginfluensa barn)

Magsjuka beror oftast på ett smittsamt virus och i vissa fall på bakterier. Det finns ingen speciell behandling mot magsjuka som beror på virus. Men det är viktigt att se till att barn får i sig vätska för att inte bli uttorkade om de kräks eller har diarré. Vänd dig till barnakuten om barnet mår dåligt, har feber, blodiga kräkningar eller avföring eller inte blir tydligt bättre efter tre dygn.

Om ett litet barn, under två år, har magsjuka är det viktigt att vara uppmärksam på hur barnet mår eftersom små barn är mycket känsliga för uttorkning och snabbt kan bli sämre. Hög feber gör att barnet förlorar mer vätska och därför är det viktigt att ta tempen ett par gånger per dygn.

Om fler än två personer som ätit av samma mat får illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor kan orsaken vara matförgiftning.