Magsjuka hos barn (maginfluensa barn)

Sjukdom - Barn

Symptom för Magsjuka hos barn (maginfluensa barn)

Feber
Kräkningar
Diarré

Symtom vid magsjuka hos barn
Magsjuka, eller maginfluensa, hos barn kan ge både diarré och kräkningar, ofta tillsammans med feber och allmän sjukdomskänsla. Kräkningarna brukar gå över efter ett dygn, men magsjukan kan hålla i sig upp till en vecka. Det kan ta upp till två veckor innan avföringen blir normal.

Diarré är onormalt täta och lösa avföringar. Vid diarré hinner tarmen inte ta upp tillräckligt med vatten och salter ur tarminnehållet. Därför kan diarré ge stor vätskeförlust och uttorkning hos barn, särskilt om barnet även kräks.

Behandling för Magsjuka hos barn (maginfluensa barn)

Förebygga magsjuka hos barn
Virus- och bakterieinfektioner som ger magsjuka är ofta väldigt smittsamma och därför är det viktigt att du:

undviker att låta ditt barn komma i kontakt med människor som du vet är magsjuka
har god handhygien och god hygien i köket, både vad gäller tillagning och förvaring av mat
är noga med handhygienen om ditt barn har magsjuka. Tvätta alltid händerna själv efter blöjbyte
ser till att äldre barn med magsjuka tvättar händerna efter toalettbesök och före maten.
Egenvård vid magsjuka hos barn
Kräkningar kan behandlas med små mängder dryck, ofta med tesked eller i mugg. Undvik att ge barnet nappflaska eftersom sugandet ökar illamåendet. Även diarré behandlas genom att ge barnet små måltider eller vätska ofta, men man behöver inte vara lika försiktig som vid kräkningar.

Barn är känsliga för vätskeförlust och kan snabbt bli uttorkade. Därför är det viktigt att ditt barn får i sig tillräckligt med vätska. Barn i åldrarna 6-12 månader behöver en halv till en liter vätska per dygn. Barn över ett år behöver en till en och en halv liter, men det kan räcka med en halv liter under ett dygn om det är svårt att få i barnet mer. Om ditt barn har kraftiga kräkningar eller diaréer kan ännu mer vätska vara nödvändig.

Var uppmärksam på hur barnet mår eftersom små barn snabbt kan bli sämre av vätskeförlust. Det är viktigt att ta tempen ett par gånger per dygn, eftersom hög feber gör att barnet förlorar mer vätska. Kolla även att barnet kissar mer än tre gånger per dag, då det är ett tecken på att barnet inte är uttorkat.

Det här kan du göra för att motverka att ditt barn blir uttorkat:
Om du ammar ditt barn – amma oftare och sluta med eventuell annan mat. Kanske behöver ditt barn också vätskeersättning.
Om ditt barn får modersmjölksersättning eller äter fast föda: Låt barnet äta vad det vill, bara barnet får tillräckligt med vätska.
Om ditt barn får akut diarré kan du genast ge vätskeersättning. Den kan du köpa på apoteket. Vätskeersättningen innehåller en perfekt balans av vatten, salt och socker och det är viktigt att den blandas enligt anvisningarna på förpackningen. Om ditt barn kräks kan du försöka att ge små mängder med tesked under exempelvis en halvtimme.
Ge inte barn under 12 år hemgjord vätskersättning.
Om ditt barn äter fast föda kan du, om barnet vill äta, prova att ge morotssoppa. Morotssoppa verkar stoppande och ger både näring och vätska. Recept:
1 burk morotspuré barnmat
1,5 burk vatten
2 tsk (10 milliliter) socker
1 krm (1 milliliter) salt
Så fort ditt barn vill kan det börja äta som vanligt igen. Vid svårare diarré är det bra att undvika mjölk, glass, läskedrycker och fullkornsvälling de första tre dagarna.

När barnet mår bra igen, är piggt, äter vanlig mat och har varit symtomfri i två dygn kan han eller hon gå tillbaka till dagis eller skola. Det gäller även om barnet fortfarande är lite lös i magen.

BVC-sköterskan kan ofta ge råd om ditt barn har magsjuka.
Vänd dig till barnakuten om ditt barn:

är under sex månader när symtomen börjar
är slött och likgiltigt
kräks så mycket, eller har så häftig diarré, att det inte får behålla någon vätska alls
kissar mindre än tre gånger per dygn, eller inte har kissat på sex till sju timmar
har högre feber än 39 grader
har ont i magen
har blodiga kräkningar eller avföringar
inte vill suga på bröstet eller nappflaskan
inte är tydligt bättre efter tre dygn
har diarré i mer än en vecka.

Det finns ingen särskild behandling för magsjuka som orsakas av virus, utan det är bara att låta infektionen ha sin gång och försöka ge dryck och mat som vanligt. En magsjuka som pågår under mer än 10-14 dagar kan ha andra orsaker och ska utredas av läkare.

Om barnet är svårt uttorkat kan vätska ges i form av dropp, som snabbt återställer vätskebalansen. Små barn med diarré och kräkningar kan behöva övervakas. Om barnet har förlorat mycket vätska kan det hända att barnet behöver vara kvar på sjukhuset i ett par dagar tills infektionen gått över.

Läkaren kan också ta reda på vad som orsakar magsjukan för att kunna sätta in rätt behandling. Om symtomen beror på allergi eller överkänslighet behövs långsiktig behandling bland annat i form av kostförändringar.

Sjukdomen Magsjuka hos barn (maginfluensa barn)

Magsjuka beror oftast på ett smittsamt virus och i vissa fall på bakterier. Det finns ingen speciell behandling mot magsjuka som beror på virus. Men det är viktigt att se till att barn får i sig vätska för att inte bli uttorkade om de kräks eller har diarré. Vänd dig till barnakuten om barnet mår dåligt, har feber, blodiga kräkningar eller avföring eller inte blir tydligt bättre efter tre dygn.

Om ett litet barn, under två år, har magsjuka är det viktigt att vara uppmärksam på hur barnet mår eftersom små barn är mycket känsliga för uttorkning och snabbt kan bli sämre. Hög feber gör att barnet förlorar mer vätska och därför är det viktigt att ta tempen ett par gånger per dygn.

Om fler än två personer som ätit av samma mat får illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor kan orsaken vara matförgiftning

"Innan staten och regionerna försöker locka fler att utbilda sig till vårdyrken kanske de ska ta hand om dem som redan arbetar som vårdpersonal, tycker sjuksköterskan Meryem Yebio.