Irriterad
Nedstämd/Deprimerad
Sömnsvårighet
Symtom
En manisk period pågår ofta i minst en vecka. Stämningsläget är förhöjt och personen är ofta mycket upprymd, samtidigt som personen ibland kan vara irriterad. Övriga symtom kan till exempel vara ett minskat behov av sömn, ökad aktivitet och förhöjd självkänsla som leder till konsekvenser för ekonomi och relationer.
Depression är motsatsen till mani. Stämningsläget är sänkt. Personen är nedstämd och orolig. Självkänslan är låg. Initiativförmågan och företagsamheten är nedsatt.
Behandling
Behandling under maniska perioder sker oftast på sjukhus.
Att lära sig så mycket som möjligt om sin sjukdom, uppföljning på en öppenvårdsmottagning med kontinuitet i behandling och medicinering, samt tillgång till patient- och anhörigutbildning innebär ofta en minskad risk att bli sjuk igen.
Manodepressiv sjukdom, som även kallas bipolär sjukdom, innebär att man drabbas av återkommande maniska och depressiva sjukdomsperioder. De flesta som har sjukdomen kan fungera normalt mellan sjukdomsperioderna. Kontinuitet i behandling och medicinering, och att lära sig om sjukdomen brukar minska risken att bli sjuk igen.
Manodepressiv sjukdom kännetecknas i de maniska perioderna av extrem eller ovanlig upprymdhet, de depressiva perioderna i stället av nedstämdhet. Båda tillstånden kan uppkomma oberoende av yttre orsaker, men både depressiva och maniska perioder kan utlösas av yttre stress.
Sjukdomen drabbar närmare en person av åttio. Den är lika vanlig hos män som hos kvinnor. Sjukdomen börjar ofta i 15-25-årsåldern. Det är lika vanligt att insjukna i en depressiv period som i en manisk. De flesta som har sjukdomen kan fungera normalt mellan de maniska och de depressiva perioderna.
Det är flera faktorer som samverkar vid uppkomsten av manodepressiv sjukdom. Den viktigaste är en ärftlig biologisk sårbarhet.
Här tjänar undersköterskor bäst
5/4 2023 14:40
När tidningen sammanställde medellönerna för 27 yrken inom fackförbundet Kommunals sfär tjänade undersköterskor i regioner 28 084 kronor i månaden. För undersköterskor i kommuner var medellönen 27 894 kronor. Läs också: Här tjänar Vårdförbundets gruppermest
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst