Missbruk av anabola androgena steroider (dopning)

Sjukdom - Beroende och missbruk

Symptom för Missbruk av anabola androgena steroider (dopning)

Irriterad
Sömnsvårighet
Viktökning
Större bröstkötlar
Akne
Bristningar

Symtom
Det kan vara svårt att upptäcka om någon missbrukar AAS, men det finns flera tecken som tyder på ett missbruk. Om flera av dessa förändringar märks hos en person kan man misstänka missbruk:

Snabb viktökning på kort tid.
Bröstkörtlarna blir större.
Personen verkar plufsig och svullen.
Problem med akne.
Ökad skäggväxt och behåring på kroppen.
Bristningar i huden.
Ändrad sexlust. Till en början kan sexlusten öka för att sedan minska under missbruket och till slut ge potensproblem. En psykisk effekt av potensproblem kan vara svartsjuka.
Kraftiga humörsvängningar, en person kan pendla mellan upprymdhet och nedstämdhet eller plötsligt bli oprovocerat aggressiv eller irriterad.
Problem med sömnen – man vänder på dygnet, har svårt att sova och är ständigt trött.
Överdriven kroppsfixering och ett överdrivet intresse för träning, kost och piller.
Smusslande med tabletter, sprutor och ampuller.
Stort intresse för litteratur och sajter som förhärligar kroppsbyggande.
Specifikt för kvinnor
Rösten blir mörkare och grövre.
Mindre bröst och manligare kroppsformer.
Klitoris växer.
Menstruationen upphör.
Biverkningar
Risk att dö i förtid
Undersökningar visar att personer som missbrukar AAS riskerar att dö i förtid. Preparaten ger skador på bland annat hjärta och lever. Skadorna kan leda till skrumplever, förstorat hjärta, åderförkalkning och blodproppar. Risken för självmord är stor.

Skador på psyke och hjärna
AAS kan göra en person mycket lättirriterad. Det finns en koppling mellan missbruk av AAS och våldsbrott. Både om preparaten används enbart eller tillsammans med andra droger, som alkohol eller narkotika, ökar risken för aggressiva handlingar.

För den som missbrukar AAS är risken större att drabbas av psykos, som kan leda till hallucinationer och vanföreställningar. Kroppens egen könshormonproduktion begränsas. Många mår mycket dåligt och blir deprimerade efter att ha slutat med preparaten.

Större bröst hos män
Bröstkörtlarna kan börja växa hos män när de har tagit AAS. Det kan göra ont i de spända brösten och till och med droppa bröstmjölk från bröstvårtorna. En tid efter det att man slutat ta preparaten går en del av bröstkörtlarna tillbaka, men i vissa fall krävs operation.

Potensproblem och minskade testiklar
Potensproblem kan komma en tid efter det att man använt AAS. Problemen kommer gradvis. När man slutat ta preparaten kan det ta upp till ett halvår innan sexlust och potens kommer tillbaka.

Produktionen av spermier minskar när man använder AAS, och de spermier som finns kvar har sämre kvalitet. Långvarigt missbruk kan göra att testiklarna blir mindre, en förändring som inte alltid försvinner när missbruket upphör. Andra besvär är förstorad prostatakörtel. Potensproblem och infertilitet kan bli bestående.

Problemen kan ge psykiska effekter, som till exempel svartsjuka.

Grövre hud och akne
Huden blir grövre och talgkörtlarna stimuleras av AAS vilket gör att man ofta får problem med oren hy och akne (finnar). Hudbristningar (striae) av den typ som gravida kvinnor får på magen är vanliga. De sitter vid armhålorna och ryggen.

Biverkningar hos kvinnor
Kvinnor som tar AAS kan få grövre röst. De kan få skäggväxt i ansiktet, ökad behåring på ben, rygg och armar samt håravfall på huvudet. Det är vanligt att menstruationen rubbas och att kvinnors klitoris växer. Långvarigt missbruk kan leda till svårigheter att bli med barn.

Sjukdomen Missbruk av anabola androgena steroider (dopning)

Anabola androgena steroider är könshormon som tillverkas på kemisk väg. De fungerar på två sätt. Dels bygger de upp muskler och andra vävnader i kroppen, dels ger de manlig könsmognad och sänker produktionen av testosteron i testiklarna.

Anabola androgena steroider är könshormon som tillverkas på kemisk väg. De stimulerar muskler och olika vävnader i kroppen.

Anabola androgena steroider, AAS, började användas som läkemedel på 1930-talet. Under många år har användning av AAS främst kopplats ihop med idrottsvärlden, men uppfattas idag mer som ett vidare samhällsproblem med anknytning till kroppsbyggnad och träning på gym. Antal användare av dopningsmedel är idag vanligare utanför idrotten.

De allra flesta som missbrukar anabola steroider är män i 20-30-årsåldern. Utbredningen är större bland tränande på gym än i befolkningen i stort. Flera undersökningar från olika städer i Sverige visar att cirka fem procent av männen som tränar på gym har använt AAS någon gång eller mer regelbundet, att jämföras med högst en procent av den manliga befolkningen i stort. Andelen kvinnor som använt AAS är mycket lägre.

Det är olagligt att köpa, inneha, tillverka eller sälja, överlåta eller införa AAS i landet. Sedan 1 april 1999 är det förbjudet att ha AAS i kroppen.

AAS fungerar på två sätt. De är anabola vilket betyder att de bygger upp muskler och andra vävnader i kroppen. De är androgena vilket betyder att de ger manlig könsmognad och sänker den kroppsegna produktionen av testosteron i testiklarna. AAS används i dopningssammanhang för att man ska kunna träna mer intensivt och för att nå snabba resultat. Den som använder preparaten utsätter sig själv och andra för stora risker.

Behandling för Missbruk av anabola androgena steroider (dopning)

Du kan vända dig till vårdcentralen för att få råd och hjälp. De kan hjälpa dig vidare om det skulle behövas.

Warning: Undefined variable $multipler in /home/sjukhus/public_html/wp-content/themes/sjukhus_theme/single.php on line 263

Om du drabbas av psykiska besvär som ångest och depressioner kan du vända dig till psykiatrins öppenvård.