Symtom vid MRSA
De flesta som har MRSA får inga symtom alls. De är bara bärare av bakterierna, till exempel på huden eller i näsan. I de fall då bakterierna orsakar sjukdom är sårinfektioner och andra hudinfektioner vanligast.
Behandling av MRSA-infektion
MRSA behöver inte behandlas oftare än andra bakterier. I de flesta fall tar kroppens immunförsvar själv hand om bakterierna och oskadliggör dem utan behandling.
Det är viktigt att infekterade sår sköts ordentligt för att förhindra ytterligare infektioner och att smitta sprids. Det är först när bakterierna orsakar besvärliga infektioner som inte läker som det kan bli nödvändigt att sätta in behandling.
MRSA, methicillinresistent Staphylococcus aureus, är en stafylokockbakterie som har blivit motståndskraftig, resistent, mot vanlig antibiotika. Det betyder att bakterien inte längre påverkas av våra vanligaste penicilliner och penicillinliknande antibiotika. I övrigt skiljer den sig inte från vanliga gula stafylokocker.
MRSA är en stafylokockbakterie som har blivit resistent mot vanlig antibiotika. Den motståndskraftiga bakterien kan vanligen orsaka sår eller andra enklare hudinfektioner. Enkla sårinfektioner med MRSA är oftast inte allvarligare än andra sårinfektioner och behöver sällan behandlas.
MRSA har ökat i Sverige, men är fortfarande ovanlig här jämfört med länder utanför Norden. Infektion med stafylokocker kallas ibland felaktigt för sjukhussjuka. Smittan sprids särskilt lätt i sjukhus-/sjukhemsmiljöer där många patienter, som är speciellt mottagliga för infektioner, vårdas. Men MRSA förekommer även hos personer som inte varit i kontakt med sjukvården.
En berättigad rädsla finns att vi även i Sverige i framtiden ska få en situation där vi får svårt att behandla allvarliga infektioner – till exempel bakterietillväxt i blodet (blodförgiftning) – på grund av en ökad förekomst av motståndskraftiga bakterier.
Stora skillnader i timpris för hemtjänst
30/3 2023 09:40
Socialstyrelsen har undersökt kostnaden som invånare i landets kommuner får betala för en timmes hemtjänst. Sammanställningen visar att de flesta kommuner tar mellan 200 och 400 kronor i timmen, där 32 procent tar 201?300 kronor och 49 procent tar 301?400
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst