Symtom
Myom ger ofta inga symtom alls, speciellt inte om de är små. Av en del myom kan du få rikliga, långvariga och smärtsamma menstruationer. Större myom kan irritera genom sin tyngd. De kan trycka på urinblåsan och göra att du får besvärligt att kissa. De kan också trycka på tarmen.
Myom kan också vara en bidragande orsak till ofrivillig barnlöshet.
Behandling
Små myom som inte ger några symtom behöver sällan behandlas. Däremot görs regelbundna kontroller för att se hur de utvecklas.
Myom som ger besvär i form av rikliga blödningar, utfyllnadskänsla, täta trängningar till vattenkastning, eller smärtor behandlas.
Rikliga blödningar kan behandlas medicinskt i första hand. Andra symtom kan ibland motivera en operation. Då avlägsnas enbart myomet eller ibland hela livmodern via ett bukingrepp. För att behålla livmodern kan man överväga så kallat titthålskirurgi, hysteroskopisk kirurgi eller emboliseringsbehandling.
Myom är en godartad tumör som kan uppstå i livmoderns muskelvävnad. Knutan består av muskelceller och bindväv. Ofta bildas flera myom. Ibland kan myom ge rikliga, långvariga och smärtsamma menstruationer. I klimakteriet brukar myomen bli mindre eller försvinna helt. Kontakta en gynekologmottagning om du har tryck, tyngdkänsla eller kraftiga smärtor vid menstruation.
Myom kan sitta i själva livmoderväggen, både på utsidan eller som en bula inne i livmodern. Hur fort myomen växer, eller hur stora de blir, kan variera. Om du får ett myom kan det komma fler eller växa till.
Om myomet växer hastigt eller orsakar smärtor kan det i ett till två fall av tusen vara tecken till cancer. Därför kan det vara lämpligt att göra kontrollundersökning var sjätte månad under något eller några år i samband med att diagnosen ställs för att kontrollera att tillväxten är stillsam.
Myom är vanligtvis inte något hinder för att bli gravid, men kan behövas att kontrolleras på grund av smärta eller blödningar som kan hänga samman med myom.
Myom är vanligast bland kvinnor mellan 35 och 45 år och förekommer sällan före 20 års ålder. Ungefär tre av tio kvinnor över 30 år får myom. I klimakteriet brukar myomen minska i storlek och ibland försvinna helt. Nya myom bildas inte efter klimakteriet.
Hemlighåller ikonens hälsa: ?Som en fånge?
23/3 2023 07:40
Efter formel 1-ikonen Michael Schumachers skidolycka i Alperna 2013 har hans hälsotillstånd varit höljt i dunkel. Trots att han bar hjälm vid olyckstillfället fick han svåra hjärnskador och låg i koma i tre månader. Snart tio år senare vet världen fortfarande
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst