Svullnad
Svullnad / öm
Varbildning
Svullnad / öm
Varbildning, fingrar
Symtom på nageltrång
Huden vid sidan av nageln blir röd, svullen och öm. Det har då bildats en inflammation. Ibland uppstår även en infektion. Tecken på infektion är att det bildas var.
Egenvård
Om nageltrånget blir infekterat, badda upprepade gånger med ett antiseptiskt medel såsom alsolsprit. Du kan också lätta på nagelns tryck mot nagelbäddskanten genom att försöka pilla in en liten bit av en tunn kompress indränkt i alsolsprit under nagelkanten.
Använd fotriktiga och rymliga skor. Var extra noga med fothygienen.
Är du diabetiker bör du inte vänta med att uppsöka din vårdcentral om du får nageltrång.
Nageltrång gör att huden vid sidan av nageln blir röd, svullen och öm. Du kan få nageltrång av för trånga skor eller om du klippt nageln snett eller för kort. Nageln kan då växa så att den skär in i huden och irriterar. Om nagelbädden infekteras eller om du har långvariga eller återkommande problem med nageltrång bör du kontakta din vårdcentral.
Nageltrång uppstår när nageln skär in i huden vid sidan av nageln. Den tå som oftast drabbas är stortån. Nageltrång beror ofta på att du klippt nageln för kort eller snett, att skorna är för trånga eller att du har ett ojämnt tryck på nageln, till exempel av en skosöm.
Om nageltrånget inte är alltför inflammerat kan du få hjälp av en fotvårdsspecialist.
Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
22/3 2023 09:20
I kampen för att bli av med ett par oönskade kilon har den så kallade ketogena dieten blivit populär. Bantningskuren utesluter majoriteten av alla kolhydrater från måltiderna och ersätter dem i stället med fett och protein. Men nu visar en studie att den
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst