Förlamning
Muskelkramper
Trötthet
Symtom på narkolepsi
Sömnattacker, ofta i samband med stillsamma aktiviteter eller monotont arbete.
Trötthet på dagen.
Kataplexi – det vill säga att du plötsligt tappar kontrollen över vissa muskler. Ofta sker det i samband med olika känslotillstånd, till exempel om benen plötsligt viker sig när du skrattar eller är arg.
Sömnparalys – du känner dig förlamad i samband med insomnande och uppvaknande. När det händer kan du varken röra armar eller ben och du kan inte tala. Förlamningen släpper efter en kort stund.
Sök vård
Trötthet och sömnsvårigheter kan ha många olika orsaker. Om du misstänker att du har narkolepsi ska du i första hand kontakta din husläkare som vid behov kan skriva remiss till en neurolog.
Undersökning
Om du sökt vård för narkolepsi får du träffa en neurolog som ställer frågor om dina sömnvanor och din sjukdomshistoria. Därefter får du genomgå ett sömntest och sedan kan man ställa diagnos.
Behandling av narkolepsi
Narkolepsi går inte att bota, men det finns flera effektiva läkemedel som kan hjälpa dig att bli av med dina symtom. Om du använder dina läkemedel enligt instruktionerna kan du leva som vanligt och i de flesta fall till och med köra bil.
Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som rubbar hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Den som har narkolepsi drabbas av plötsliga sömnattacker, oftast flera gånger per dag. Det finns läkemedel som dämpar symtomen vid narkolepsi. Kontakta din husläkare om du har symtom på sjukdomen.
Narkolepsi uppstår när hjärnan har brist på de ämnen som gör att du håller dig vaken. Det vanligaste tecknet på sjukdomen är att man somnar okontrollerat, när som helst under dagen. I dag finns dock effektiva läkemedel som dämpar symtomen på narkolepsi och gör att den som har narkolepsi kan leva ett så gott som normalt liv.
Det är en ovanlig sjukdom som drabbar både män och kvinnor. Oftast uppstår narkolepsi i tonåren, men det kan också ske tidigare eller senare i livet.
Efter larmhaveri ? personuppgifter i fel händer
28/3 2023 11:40
I samband med haveriet kontaktades berörda kommuner, som uppmanades att aktivera sina respektive krisberedskapsfunktioner. Enligt bolaget bakom larmtjänsten berodde felet på en cyberattack mot deras system, som slogs ut i flera timmar. Läs mer: 150 kommuner
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst