Feber
Förkylning
Irriterad
Sämre matlust
Nästäppa
Hörselnedsättning
Öronvärk
Symtom på öroninflammation
Ett vanligt tecken på akut öroninflammation är att det gör ont i örat. Ofta också med feber, försämrad hörsel, lock för örat och nästäppa. Trumhinnan blir röd och tjock och det bildas var i mellanörat.
Ibland spricker trumhinnan så att varet rinner ut i hörselgången. Då slutar det vanligtvis att göra ont. Sjukdomen förekommer också utan värk.
Barn
Barn med öroninflammation utan värk kan ha dålig matlust och vara allmänt irriterade.
Att barn har ont i örat kan ha andra orsaker än öroninflammation, exempelvis en vanlig förkylning.
Behandling
Nästan alla öroninflammationer behandlas idag på vårdcentralen.
-Vid hög feber, kraftig påverkan av infektionen, eller om det rinner vätska ur örat överväger man att behandla med antibiotika. Vanligt penicillin hjälper oftast.
-Om symtomen finns kvar efter två till tre dagar bör du kontakta läkare.
Barn
-För barn i åldern ett till tolv år med konstaterad öroninflammation rekommenderar man att avvakta två till tre dagar och bara dämpa symtomen genom att ge smärtstillande läkemedel och eventuellt näsdroppar/nässpray. Öroninflammation läker i de flesta fall av sig själv på ett par dygn utan antibiotika.
-Barn under två år med konstaterad dubbelsidig öroninflammation behandlas med antibiotika även om det inte gått två till tre dagar. Även barn som har rinnande öroninflammation, det vill säga då det gått hål på trumhinnan, behandlas med antibiotika oavsett ålder.
-Om ett barn har tre eller fler akuta öroninflammationer under ett halvår kan det vara lämpligt med en undersökning hos en öronspecialist. Husläkaren kan skriva remiss.
Eftervård
Om bara det ena örat drabbats av öroninflammation och hörseln efteråt är normal behövs ingen efterkontroll.
En kontroll bör göras efter tre månader om:
-ett barn yngre än fyra år haft öroninflammation på båda öronen samtidigt
-man misstänker hörselnedsättning
-om sjukdomsförloppet varit komplicerat.
Öroninflammation är en akut varig inflammation i mellanörat. Den börjar plötsligt och går oftast över på att par dagar. Öroninflammation är vanligast hos barn, men även vuxna kan drabbas. Sök vård om du eller ditt barn har ont i öronen längre än tre dygn, om örat rinner eller om allmäntillståndet försämras kraftigt.
Öroninflammation är vanligast under vinterhalvåret. Förkylningsvirus gör det svårare för slemhinnorna i näsan och öronen att försvara sig mot bakterier. Själva öroninflammationen smittar inte, men förkylningsvirus eller bakterier smittar.
Akut öroninflammation är näst förkylning den vanligaste infektionen hos barn. Hos vuxna är den däremot ganska ovanlig. Före skolstarten har drygt tre av fyra barn någon gång haft akut öroninflammation.
En vanlig akut öroninflammation som läker normalt ger ingen hörselskada.
Hörselgångsinflammation
Hörselgångsinflammation, extern otit, förekommer både hos barn och vuxna, men inte hos de minsta barnen. Den är vanligast under badsäsongen. Enda tecknet kan vara smärta i örat. Det gör ont när man trycker på den lilla hudfliken, tragus, utanför hörselgången. Ibland kommer det också vätska från örat.
Öronkatarr
Öronkatarr är en typ av öroninflammation. Då finns vätska i mellanörat som inte är varig. I de flesta fall går öronkatarr över av sig själv. Men om besvären återkommer kan du prova med tryckutjämning. För en del räcker det med att tugga och svälja eller skjuta fram underkäken, eller svälja medan man kniper om näsan. Ett annat sätt är att hålla tätt om näsan med fingrarna och samtidigt försöka blåsa ut som när du snyter dig.
Om du eller ditt barn har besvär av öronkatarr i flera månader, med symtom som lock för örat, nedsatt hörsel eller täta infektioner, bör du kontakta vårdcentralen. Du kan då få en remiss till öronspecialist om det behövs.
Här tjänar undersköterskor bäst
5/4 2023 14:40
När tidningen sammanställde medellönerna för 27 yrken inom fackförbundet Kommunals sfär tjänade undersköterskor i regioner 28 084 kronor i månaden. För undersköterskor i kommuner var medellönen 27 894 kronor. Läs också: Här tjänar Vårdförbundets gruppermest
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst