Behandling av övervikt
Det finns olika sätt att behandla övervikt. Men en viktig del är att förändra mat- och motionsvanorna både för att du ska gå ned i vikt och senare klara av att behålla den nya vikten.
Det finns metoder som går ut på att ändra beteendet kring mat och ätande. Behandlingen behöver inte bara rikta in sig på ätandet utan kan omfatta hela livssituationen.
Läkemedel
Det finns receptbelagda läkemedel som kan underlätta att gå ner i vikt.
Operation
En mer drastisk metod är operation. Det finns flera olika metoder men gemensamt för alla är att man efter operationen inte längre kan äta som tidigare.
Övervikt och fetma beror på att vi äter mer än vad kroppen hinner förbränna. Det ökar risken för en rad sjukdomar, som hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Bästa sättet att gå ner i vikt är att ändra sina mat- och motionsvanor. Kontakta din vårdcentral om du behöver hjälp att gå ned i vikt.
Övervikt eller fetma hos en person kan ha flera olika orsaker. Det kan bland annat bero på ärftlighet och livsstil.
Risker med övervikt
Risken att drabbas av sjukdomar ökar vid fetma eller övervikt. Det gäller främst:
-högt blodtryck
-diabetes typ 2
-hjärt- och kärlsjukdomar
-sjukdomar i gallvägarna
-ledbesvär
-problem med luftvägar
-sömnbesvär
-cancer
-infertilitet, oförmåga att få barn.
Psykiska besvär som depression är också vanliga hos personer med fetma. Dessutom kan fetma och övervikt förvärra sjukdomar som du redan lider av.
Mått på övervikt
BMI
Fetma och övervikt beräknas oftast utifrån måttet BMI – Body mass index. BMI anger förhållandet mellan en persons längd och vikt. Om du har ett BMI mellan 18,5 och 25 är du normalviktig, ligger det mellan 25 och 30 är du överviktig. Och med ett BMI över 30 lider du av fetma. Denna beräkning gäller inte riktigt för alla, för till exempel idrottsmän med stor muskelmassa gäller andra mått.
Midjemått
En annan metod för att mäta övervikt och fetma är midjemåttet. Har du mycket fett över magen ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. För kvinnor med midjemått över 80 centimeter och män med midjemått över 94 centimeter anses risken öka för sjukdomar. Ett midjemått över 88 centimeter för kvinnor och över 102 centimeter för män kan innebära en hög risk för sjukdomar.
Sagittal bukdiameter
Sagittal bukdiameter är ett annat sätt att mäta hur mycket fett som finns runt midja och inälvor. Det innebär att patienten ligger på en brits och man mäter då bukens höjd.
Resultat av immunterapi mot livmodercancer imponerar
29/3 2023 13:40
Nya och målinriktade behandlingar betyder att flera överlever cancer än tidigare. Så har utvecklingen sett ut för bröst-, äggstocks- och hudcancer ? för att nämna några av de cancerformer där det har skett stora framsteg. Med livmodercancer har det varit
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst