Ångest
Darrningar/Skakningar
Frossa
Hjärtklappning
Illamående
Svettnigar
Yrsel
Bröstsmärta
Andnöd
Symtom på paniksyndrom
Har du haft en avgränsad period, från sekunder till minuter, då du känt en överväldigande panik eller rädsla för att dö, som följts av hjärtklappning, andnöd eller yrsel? Om du svarar ”ja” på frågan betyder det att du kan ha haft en panikattack.
Under en panikattack kan man även få:
-svettningar
-domningar eller stickningar
-darrningar och skakningar
-kvävningskänslor
-smärtor i bröstet
-illamående
-frossa eller värmekänslor
-rädsla för att tappa kontrollen.
En panikattack är något vi alla kan drabbas av. Den går över av sig själv men kan vara en väldigt obehaglig och skrämmande upplevelse.
Vid paniksyndrom har man återkommande panikattacker. Man blir rädd och känner ångest för att få nya attacker. Det leder till att man börjar undvika platser och aktiviteter som kan utlösa nya attacker eller vara svåra att lämna snabbt vid en attack. Det kan vara platser med folkträngsel, broar, tunnlar, resor med kollektivtrafik och biobesök.
Paniksyndrom är när man har plötsliga och återkommande panikattacker utan någon egentlig orsak. Under en panikattack känner man en intensiv rädsla, skräck eller obehag. Man kan få hjärtklappning, svårt att andas, darrningar och yrsel. Attacken varar några minuter. Paniksyndrom behandlas med kognitiv beteendeterapi och läkemedel, så kallade antidepressiva läkemedel.
Om man drabbats av en enstaka panikattack betyder det inte att man har paniksyndrom. Vid paniksyndrom har man upprepade panikattacker. Man är rädd för att få ytterligare attacker och oroar sig för betydelsen och konsekvensen av attackerna. En attack börjar plötsligt och når en topp inom några minuter för att sedan gradvis klinga av.
Panikattackerna och rädslan för nya panikattacker gör att man förändrar sitt beteende. Det kan till exempel vara att man inte vågar åka buss eller tunnelbana på grund av rädsla att drabbas av panik. Detta kallas agorafobi eller torgskräck. Undvikandet kan lätt leda till att rädslan att drabbas av nya panikattacker ökar.
Behandling av paniksyndrom
De behandlingar som visat sig effektiva är en särskild typ av psykoterapi som kallas kognitiv beteendeterapi (KBT) och behandling med läkemedel, så kallade antidepressiva läkemedel.
Vad du får för typ av behandling beror bland annat på hur din sjukdom ser ut. Vid lätta till måttliga besvär är det vanligt med olika former av terapi.
Du kan även få psykologisk behandling (KBT) via internet. Du får då inom kort träffa en läkare för bedömning och under behandlingen har du kontakt med en psykolog. Klicka på länken Internetpsykiatri för att läsa mer.
Läkemedel
Så kallade SSRI-läkemedel, serotoninåterupptagshämmare, har god effekt mot paniksyndrom. De används till exempel om man har stora besvär av paniksyndrom, om man samtidigt har en depression eller ett beroende.
Här tjänar undersköterskor bäst
5/4 2023 14:40
När tidningen sammanställde medellönerna för 27 yrken inom fackförbundet Kommunals sfär tjänade undersköterskor i regioner 28 084 kronor i månaden. För undersköterskor i kommuner var medellönen 27 894 kronor. Läs också: Här tjänar Vårdförbundets gruppermest
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst