Förkylning
Hosta
Nysningar
Rinnande näsa
Snuva
Symtom vid snuva
Näsan rinner konstant. Snuvan kan vara gul, grön, vit eller genomskinlig.
Smitta
Tänk på att du smittar mycket i början av en förkylning, då du sprider viruspartiklar genom att hosta och nysa. Smittsamheten minskar efter några dagar då snuvan blivit tjockare.
Egenvård vid snuva
Näsdroppar eller nässprej minskar svullnaden i näsan och kan minska snuvan. Sådana medel bör inte användas mer än tio dagar i följd, om inte din läkare har gett dig ett annat råd.
Om snuvan är kraftigt rinnande hjälper det inte att använda näsdroppar eller nässprej. Sov med huvudet högt, så kan svullnaden i näsans slemhinnor minska.
Sök vård
Kontakta din vårdcentral:
om du har snuva i mer än tre veckor
om du har gulgrön snuva och besvärlig värk i kinder, panna eller runt ögonen. Det kan vara tecken på att du fått en bihåleinflammation
om du eller ditt barn har tjock snuva endast i ena näsborren
om du har allergiska besvär som inte dämpas av egenvård.
Behandlingar
Läkemedel
En långdragen tjock gul eller grön snuva kan betyda att du har fått en bakterieinfektion. Snuvan kan i så fall behandlas med antibiotika. Vid vanliga förkylningar och influensa, som orsakas av virus, hjälper inte antibiotika. Vid allergisk snuva har kortisonsprej god effekt.
Snuva är ingen sjukdom utan ett symtom vid sjukdom. Snuva kan vara tillfällig, återkommande eller kronisk. Vid vanliga förkylningar och influensa, som beror på virus, biter inte antibiotika. En långdragen tjock gul eller grön snuva kan tyda på bakterieinfektion, som kan behandlas med antibiotika. Vid allergisk snuva har kortisonsprej god effekt. Kontakta vårdcentralen om du inte blir av med din snuva.
Tillfällig snuva är ett av de vanligaste symtomen vid förkylning. Det är vanligt att snuvan finns kvar under lång tid. Ungefär en femtedel av alla som blir förkylda har fortfarande snuva och hosta efter två veckor. En förkylning börjar ofta med rinnande snuva. Lite senare blir snuvan tjockare och gulare. Men detta behöver inte innebära att infektionen är orsakad av bakterier.
Återkommande eller kronisk snuva kan bero på allergi eller andra sjukdomar.
Allergisk snuva är vanligast under vår och försommar och är ofta förenad med irritation i ögonen. Liksom vid förkylning har man då även nästäppa.
Vid långdragen snuva i ena näsborren hos barn kan orsaken vara att någonting stoppats upp i näsan.
Gamling stängdes in med råtta på äldreboendet
5/4 2023 13:40
Det rapporterar Skånska Dagbladet. Den boende tvingades därmed vara instängd med skadedjuret i en och en halv timme. Sedan vaknade den boende av att en råtta kröp på halsen, skriver Sydsvenskan. Ärendet som inträffade på ett boende i Svalövs kommun är anmält
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst