Symtom vid snuva
Näsan rinner konstant. Snuvan kan vara gul, grön, vit eller genomskinlig.
Smitta
Tänk på att du smittar mycket i början av en förkylning, då du sprider viruspartiklar genom att hosta och nysa. Smittsamheten minskar efter några dagar då snuvan blivit tjockare.
Behandlingar
Läkemedel
En långdragen tjock gul eller grön snuva kan betyda att du har fått en bakterieinfektion. Snuvan kan i så fall behandlas med antibiotika. Vid vanliga förkylningar och influensa, som orsakas av virus, hjälper inte antibiotika. Vid allergisk snuva har kortisonsprej god effekt.
Snuva är ingen sjukdom utan ett symtom vid sjukdom. Snuva kan vara tillfällig, återkommande eller kronisk. Vid vanliga förkylningar och influensa, som beror på virus, biter inte antibiotika. En långdragen tjock gul eller grön snuva kan tyda på bakterieinfektion, som kan behandlas med antibiotika. Vid allergisk snuva har kortisonsprej god effekt. Kontakta vårdcentralen om du inte blir av med din snuva.
Tillfällig snuva är ett av de vanligaste symtomen vid förkylning. Det är vanligt att snuvan finns kvar under lång tid. Ungefär en femtedel av alla som blir förkylda har fortfarande snuva och hosta efter två veckor. En förkylning börjar ofta med rinnande snuva. Lite senare blir snuvan tjockare och gulare. Men detta behöver inte innebära att infektionen är orsakad av bakterier.
Återkommande eller kronisk snuva kan bero på allergi eller andra sjukdomar.
Allergisk snuva är vanligast under vår och försommar och är ofta förenad med irritation i ögonen. Liksom vid förkylning har man då även nästäppa.
Vid långdragen snuva i ena näsborren hos barn kan orsaken vara att någonting stoppats upp i näsan.
Skolsköterska anmäld till Ivo ? följde inte upp vården
20/3 2023 10:40
I vissa fall hade uppföljningen blivit fel eller helt uteblivit. Nu anmäler kommunen skolsköterskan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, rapporterar Ystads Allehanda. Läs också: Hon vill råda bot på medicinsk okunskap inom skolan ?Sammantaget finns
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst