Ångest
Irriterad
Nedstämd/Deprimerad
Rastlöshet
Symtom
Om du har ett spelbeteende som stämmer överens med minst fem av punkterna nedan – och det har pågått under en längre tid – kan det vara tecken på spelberoende. Eller att du befinner sig i riskzonen.
-Du tänker ständigt på spel: tidigare spelupplevelser, nästa spel eller funderingar på hur du ska skaffa pengar till nästa spel.
-För att behålla spänningen krävs det allt större summor att spela för.
-Du har misslyckats flera gånger med att begränsa spelandet eller att sluta spela.
-Du blir rastlös eller irriterad när du försöker begränsa eller sluta ditt spelande.
-Du spelar för att slippa tänka på problem eller för att komma ifrån ångest eller nedstämdhet.
-Du återvänder till spel när du förlorat pengar. Du vill ta revansch för förlusten.
-Du ljuger för att dölja hur mycket du spelar, oavsett vem som frågar.
-Du har begått brott för att få pengar till spelandet: till exempel stöld, förskingring eller förfalskning.
-Du har äventyrat eller förlorat någon viktig personlig relation, anställning, möjlighet till utbildning eller karriär på grund av spelandet.
-Du förlitar dig på att andra kan ordna fram pengar för att lösa en ekonomisk kris som uppstått på grund av spelandet.
Behandling
Det finns olika former av behandling för spelberoende som har bevisad effekt. Bland dem som visat sig fungera är så kallade motiverande samtal och kognitiv beteendeterapi, KBT, som bedrivs enskilt eller i grupp i öppenvård eller via nätet.
I Sverige finns idag olika behandlingshem som erbjuder vård till spelberoende. Dessa verksamheter har inte utvärderats av oberoende forskare och effekten av behandlingen är oklar.
Spelberoende är ett sedan länge känt fenomen. Det räknas som ett psykiatriskt tillstånd på liknande sätt som alkohol- och narkotikaberoende. Trots att man inte tillför kroppen någon substans vid spel om pengar kan man påvisa samma neurokemiska reaktioner i hjärnan vid spelande som vid intag av alkohol eller narkotika. Bland manliga ungdomar och unga vuxna som spelar har tio procent spelproblem eller är beroende. Det är betydligt vanligare att män har problem med sitt spelande.
Den som är spelberoende kan inte längre kontrollera sitt spelande och spelandet påverkar hela den beroendes liv: relationer, ekonomi och arbete. Spelandet och jakten på pengar till spel dominerar tillvaron och den som är spelberoende löper risk att hamna i brottslighet för att skaffa fram pengar till skulder eller för att spela mer.
Faktum är att den spelberoende ofta resonerar som så att det enda sättet att skaffa pengar för att betala skulder är att spela mer. Ibland är detta en lyckosam strategi då alla spelare vinner pengar då och då. Tyvärr brukar den spelberoende inte sluta spela när han eller hon vunnit tillräckligt med pengar för att betala skulderna, utan det slutar oftast med att vinsten spelas bort.
Missbruk eller beroende
Man brukar skilja på spelprobelm som kan tänkas motsvara alkoholmissbruk och spelberoende i en allvarligare form som liknar alkoholberoende.
Enligt Statens folkhälsoinstituts befolkningsundersökning 2009 är cirka två procent av befolkningen spelberoende eller har spelproblem. Trots att det inte är någon större skillnad mellan hur många män och kvinnor som spelar om pengar är det betydligt vanligare att män har problem med sitt spelande.
Riskspel
De typer av spel som anses vara riskspel, det vill säga lättare framkallar ett beroende, är snabba spel med kort tid mellan insats och resultat eller spel där kunskap kan öka chansen att vinna.
Enligt den statliga Spelutredningens (2008) sammanställning är spelautomater, till exempel Jack Vegas, kasinospel samt spel som bedrivs över nätet – framför allt internetpoker – de mest beroendeframkallande.
Får en kick
De som har drabbats av spelproblem/-beroende brukar ange att anledningen till att de spelar antingen är att de vill döva känslor som ångest och nedstämdhet eller att de spelar för att det upplevs som spännande. Spelandet ger en kick som är svår att få på annat sätt.
Psykiska/sociala problem
Personer med spelproblem/beroende har ofta även andra psykiska/sociala problem. Det är relativt ofta förekommande att man har en hög alkoholkonsumtion, att man känner sig deprimerad, har ångest för olika saker, är arbetslös, har relationsproblem och så vidare. Dessa omständigheter kan naturligtvis förvärra spelandet eller försvåra att man tar sig ur sitt spelande.
It-attack mot Humana ? uppgifter har stulits
7/3 2023 16:40
Intrånget upptäcktes i slutet av förra veckan. Hur länge intrånget hade pågått innan det upptäcktes kan inte Humanas presschef Patrik Silverudd svara på. Läs också: Hackerattack gav hemtjänsten arbetsro ? Arbetet pågår för att utreda omfattningen av det,
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst