Stafylokocker (staphylococcus aureus, gula stafylokocker)

Sjukdom - Infektioner

Symptom för Stafylokocker (staphylococcus aureus, gula stafylokocker)

Sår i Huden
Utslag
Varbildning

Symtom på stafylokockinfektion
Symtomen beror på vilken typ av infektion som de gula stafylokockerna orsakar. Vid hudinfektioner ses ofta gult var i såret.

Behandling för Stafylokocker (staphylococcus aureus, gula stafylokocker)

MRSA
För att förebygga risken för spridning av MRSA inom vården är det viktigt med noggrann hygien. Patienter som misstänks vara bärare av MRSA ska undersökas. De som är smittade vårdas så att de inte riskerar att smitta andra.

Egenvård vid stafylokockinfektion
Om du får en skada på huden är det viktigt att tvätta rent såret med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Om du har ett sår ska du hålla såret rent och byta sårförband regelbundet
Vårdcentral
Kontakta din vårdcentral om du har hudinfektioner som inte ger med sig fast du behandlat dem enligt råden ovan.
Behandling av stafylokockinfektion
Läkemedel
Lindriga infektioner kan behandlas med antibiotika. Svåra infektioner med gula stafylokocker kan bara behandlas med ett fåtal mycket dyra antibiotika som injiceras i blodet, och som dessutom har besvärliga biverkningar. Nyligen upptäcktes stafylokocker som är motståndskraftiga även mot vissa av dessa antibiotika.

Sjukdomen Stafylokocker (staphylococcus aureus, gula stafylokocker)

Gula stafylokocker är bakterier som orsakar allvarliga, svårbehandlade infektioner. Gula stafylokocker är en av de vanligaste bakterierna. Kontakta vårdcentralen om du har en hudinfektion som inte ger med sig efter egen behandling eller om du, i samband med en hudinfektion, blir sämre och får feber och sjukdomskänsla. Stafylokocker kan också ge upphov till matförgiftning.

Gula stafylokocker tillhör de vanligaste bakterierna i vår omgivning. De flesta barn och vuxna är någon gång bärare av dessa, främst i näsan men även på andra slemhinnor och på huden. Den medicinska benämningen är Staphylococcus aureus, som förkortas SA.

SA är den vanligaste orsaken till variga sårinfektioner. De kan skapa varbölder. Bakterierna kan också orsaka lunginflammation, hjärnhinneinflammation och svårbehandlade infektioner i skelett och leder. Infektioner med gula stafylokocker i blodet och på hjärtklaffar är mycket allvarliga och ofta dödliga.

En viss typ av dessa bakterier, MRSA (meticillin-resistenta gula stafylokocker), har utvecklat motståndskraft mot de penicilliner och penicillinliknande antibiotika som vanligen används mot infektioner orsakade av stafylokocker.

SA kan också orsaka matförgiftning. Eftersom bakterien ofta finns på människans hud, nagelband och i näsan kan den lätt hamna i mat under tillagning. Bakterien kan bilda ett gift, ett så kallat toxin, i maten. Det kan finnas i exempelvis bakverk, såser, skivat kött och ägg.

Pandemin sänker Ambeas vinst
Omsorgsbolaget Ambea känner av pandemin. Vinsten för första kvartalet föll och bolaget ser kompetensförsörjningen som en stor utmaning framöver.

Pandemin sänker Ambeas vinst
  Så ska ungas psykiska hälsa bli bättre
  Kommunal vill se en lex Stine
  DEBATT: Låt oss elever vara med och bestämma om distans- eller närundervisning - det är vår hälsa som är på spel
  Attendo fick coronastöd - miljonbonus till chefer
  MDH-forskning ska ge bättre hälsa på arbetsplatser
  Tunstall utesluts från stora upphandlingar
  Teorin: Sex minuter styrketräning i veckan räcker för förbättrad hälsa
  Blivande sjuksköterskor ska ut i hemsjukvården
  INSÄNDARE: Barn och ungas psykiska hälsa - vårt gemensamma ansvar
  Socialtjänstinsatser extragranskas i 58 kommuner
  Fler sjuksköterskor i kommunerna
  Pandemin har försämrat elevers psykiska hälsa
  Insändare: Skolan leker med barns hälsa
  Miljonskadestånd efter larmhaveri
  Jobbade trots positivt covidtest - åtalas
  Hälsa eller bjud på en fika - här är dagen du uppmanas att göra någon glad
  DEBATT: Skrota principen om att eftersträva stora skolor och låt närheten styra - för elevernas hälsa
  Åtgärder hade mindre effekt än vad Folkhälsomyndigheten trott
  Skyddsombud anmäler hälsoscheman i Lund
  Mas tror inte på kommunala läkare
  Ny version av Demens ABC är här
  Unik satsning på kvinnors psykiska hälsa i Uppsala
  4 000 färre på äldreboende under pandemiåret
  Momentus satsar på app - för att nyblivna mammor ska få säkra råd om sin egen hälsa
  Pilotprojekt ska ersätta pappersexercis
  Invånare LSS-stöd hårt drabbade av covid-19
  Utskotts-ja till extra äldreomsorgsmiljarder
  Fler får lämna sjukhuset när de ska
  Hotar Försvarsmakten våra barns hälsa?
  Sjölund: Mammografin livsviktig för kvinnors hälsa - låt inte coronarädslan hindra undersökningen
  Kvinnor tar stöd av andra i ansvaret för sin hälsa
  Navalnyjs hälsa försämrad i strafflägret
  Närståendestöd om livets slutskede på 16 språk