Stafylokocker (staphylococcus aureus, gula stafylokocker)

Sjukdom - Infektioner

Symptom för Stafylokocker (staphylococcus aureus, gula stafylokocker)

Sår i Huden
Utslag
Varbildning

Symtom på stafylokockinfektion
Symtomen beror på vilken typ av infektion som de gula stafylokockerna orsakar. Vid hudinfektioner ses ofta gult var i såret.

Behandling för Stafylokocker (staphylococcus aureus, gula stafylokocker)

MRSA
För att förebygga risken för spridning av MRSA inom vården är det viktigt med noggrann hygien. Patienter som misstänks vara bärare av MRSA ska undersökas. De som är smittade vårdas så att de inte riskerar att smitta andra.

Egenvård vid stafylokockinfektion
Om du får en skada på huden är det viktigt att tvätta rent såret med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Om du har ett sår ska du hålla såret rent och byta sårförband regelbundet
Vårdcentral
Kontakta din vårdcentral om du har hudinfektioner som inte ger med sig fast du behandlat dem enligt råden ovan.
Behandling av stafylokockinfektion
Läkemedel
Lindriga infektioner kan behandlas med antibiotika. Svåra infektioner med gula stafylokocker kan bara behandlas med ett fåtal mycket dyra antibiotika som injiceras i blodet, och som dessutom har besvärliga biverkningar. Nyligen upptäcktes stafylokocker som är motståndskraftiga även mot vissa av dessa antibiotika.

Sjukdomen Stafylokocker (staphylococcus aureus, gula stafylokocker)

Gula stafylokocker är bakterier som orsakar allvarliga, svårbehandlade infektioner. Gula stafylokocker är en av de vanligaste bakterierna. Kontakta vårdcentralen om du har en hudinfektion som inte ger med sig efter egen behandling eller om du, i samband med en hudinfektion, blir sämre och får feber och sjukdomskänsla. Stafylokocker kan också ge upphov till matförgiftning.

Gula stafylokocker tillhör de vanligaste bakterierna i vår omgivning. De flesta barn och vuxna är någon gång bärare av dessa, främst i näsan men även på andra slemhinnor och på huden. Den medicinska benämningen är Staphylococcus aureus, som förkortas SA.

SA är den vanligaste orsaken till variga sårinfektioner. De kan skapa varbölder. Bakterierna kan också orsaka lunginflammation, hjärnhinneinflammation och svårbehandlade infektioner i skelett och leder. Infektioner med gula stafylokocker i blodet och på hjärtklaffar är mycket allvarliga och ofta dödliga.

En viss typ av dessa bakterier, MRSA (meticillin-resistenta gula stafylokocker), har utvecklat motståndskraft mot de penicilliner och penicillinliknande antibiotika som vanligen används mot infektioner orsakade av stafylokocker.

SA kan också orsaka matförgiftning. Eftersom bakterien ofta finns på människans hud, nagelband och i näsan kan den lätt hamna i mat under tillagning. Bakterien kan bilda ett gift, ett så kallat toxin, i maten. Det kan finnas i exempelvis bakverk, såser, skivat kött och ägg.

Justin Biebers oklara hälsa - bar droppställning
4/8 14:00
" Justin Bieber är frisk från sin ansiktsförlamning, och är ute på sin turné. Men, efter spelningen i Danmark spekuleras det friskt om stjärnans hälsotillstånd.

Justin Biebers oklara hälsa - bar droppställning
  Tom Jones sviktande hälsa - förnekar ryktet
  Shawn Mendes tvingas ställa in turné på grund av sin mentala hälsa
  Fick hjärtmedicin i stället för Alvedon
  Insändare: Vilket parti tar vårdpersonalens hälsa på allvar?
  Insändare: Varför satsar vi inte mycket mer på proaktiv hälsa?
  Kvinna fick HLR efter att hon somnat in
  Paret Pärson satsar 1 miljard på mental hälsa ""Vet hur stor påverkan entreprenörer kan ha"
  Attendos förlust ökar - svårt hitta personal
  Enkla knepen för hälsa