Det här kan du göra själv
Sprutande, pulserande eller stor blödning
-Håll ihop sårkanterna och tryck samtidigt stadigt inåt.
-Gör ett tryckförband och lägg det över såret. Du avslutar genom att linda ett bandage eller tyg runt skadan för att behålla trycket över såret. Handlar det om en halsskada håller du ihop sårkanterna och trycker på såret.
-Placera den blödande kroppsdelen högt eftersom det hejdar blodets tryck något.
-Ring efter ambulans eller åk till sjukhus.
Långsamt rinnande blödning
-Gör rent runt såret med tvål och rinnande vatten.
-Lägg ett tryckförband.
-Håll den blödande kroppsdelen högt.
Svagt sipprande blödning
-Gör rent såret med tvål och vatten.
-Låt såret lufttorka.
Vänta med att sätta ett förband på sårytan tills den är så torr att förbandet inte fastnar i såret. På mindre sår är det bra att sätta sårtejp i stället för vanligt plåster. Sårtejp finns att köpa på apoteket. Sårtejpen kan med fördel få sitta kvar tills den lossnar av sig själv efter några dagar med normal handtvätt och dusch. När kanterna på sårtejpen lossnar kan du successivt klippa av dem. Om såret blir infekterat efter några dagar och du känner en pulserande smärta, kontakta din vårdcentral.
Håll den skadade kroppsdelen högt
Håll den kroppsdel som blöder så högt över hjärtats nivå som det går. Då minskar blödningen.
Blöder det mycket bör den skadade personen ligga ner. Placera benen högt, till exempel på en stol. Huvudet placeras lågt. Blodet som cirkulerar rinner då lättare tillbaka till hjärtat. Det gör att blodet pumpas vidare ut i kroppen. Det är inte minst viktigt att på detta sätt hjälpa hjärnan att få tillräckligt med syre.
Det är viktigt att försöka hålla den skadade varm. Använda extra kläder och filtar. Ge inte någon dryck. Då kanske personen kräks.
Tryckförband
Genom att vika ihop till exempel ett tygstycke eller kompresser kan du göra ett enkelt tryckförband. Du trycker det mot såret och lindar en halsduk, en scarf eller gasbindor runt såret.
Tryckförbandet får inte tas bort förrän den skadade kommit till sjukhus. Blöder det mycket får du lägga ett nytt tryckförband utanpå det gamla.
Behandling vid kraftig blödning
Vid en kraftig blödning från ett djupt sår sys sårkanterna, och ibland de underliggande vävnaderna, ihop. Om stora kärl har blivit skadade kan det bli frågan om mer komplicerad kirurgi. Om blodförlusten är omfattande kan det bli aktuellt med blodtransfusion och eventuellt några dagars vård på sjukhus.
Det är sårets djup och placering som avgör vilka blodkärl som skadas och därmed hur allvarlig blödningen blir. Det är viktigt att stoppa en stor blödning snabbt. Annars kan den skadade drabbas av chock och bli medvetslös.
En liten och sipprande blödning är sällan farlig och det slutar oftast att blöda efter en stund när blodet stelnar, koagulerar.
En kraftig blödning tyder på att ett större blodkärl är skadat. En blödning i ett stort kärl kan snabbt leda till att den skadade förlorar mycket blod och blir medvetslös. Det är därför viktigt att snabbt stoppa blödningen.
Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
14/3 2023 16:40
Bakom väggarna till en oansenlig byggnad i ett industriområde i södra Wales pågår något mycket ovanligt. Tusentals flugor surrar exempelvis runt i sterila boxar. Med jämna rum töms boxarna på insektsägg, som kläcker larver, som sedan skickas ut till diverse
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst