Svullna testiklar
Magont
Värk, Rygg
Symtom vid testikelcancer
Det vanligaste tecknet är att en testikel plötsligt har blivit större eller känns svullen. Testikeln kan också kännas hård och knölig. Ibland kan man känna en tyngdkänsla i pungen. Cancern gör sällan ont i början, men vissa män kan få ont i ryggen eller i buken.
Sök vård
Vänd dig till din vårdcentral:
om du upptäcker att din ena testikel har ändrat storlek, känns svullen eller knölig
om du har ont i pungen
om du har en tyngdkänsla i pungen.
Undersökning vid testikelcancer
Läkaren undersöker först dina testiklar, sedan görs ett ultraljud. Om ultraljudet visar något som ser ut som en tumör skickas du vidare till en urolog för bedömning och vidare utredning.
Behandling av testikelcancer
Operation
Hos urologen får du veta om du behöver opereras. Du kommer också få ta ställning till om du vill ha en testikelprotes inopererad.
Den sjuka testikeln opereras bort. Ett prov, så kallad biopsi, tas från den andra testikeln för att kontrollera att den inte har utvecklat cancerceller.
Innan operation får du lämna blodprover. Det är för att se om det finns särskilda ämnen i blodet från tumören, så kallade tumörmarkörer.
Du kan även få lämna spermieprover för nedfrysning innan operationen. Det är för att man inte vet hur den andra testikeln fungerar. Spermierna kan sedan användas för att få biologiska barn.
Dina lungor och din buk kommer att undersökas med datortomografi för att se om tumören har spridit sig. Även tumörmarkörerna kontrolleras igen.
Behandling av seminom
Om du har testikelcancer av typen seminom som inte spridit sig behöver du oftast inte någon mer behandling än operation. Men ibland kan din läkare rekommendera mildare cytostatika, även kallat cellgifter, eller strålbehandling.
Har cancern spridit sig behandlas du med strålbehandling eller cytostatika under en längre tid.
De flesta som insjuknar i testikelcancer av typen seminom blir botade.
Behandling av icke-seminom
Om din testikelcancer är ett icke-seminom som inte spridit sig kan det räcka med operation.
Om tumören har vuxit in i blodkärl kommer du rekommenderas tilläggsbehandling med cytostatika. Om tumören inte har vuxit in i blodkärl kommer du själv få ta ställning till om du vill ha tilläggsbehandling.
Ungefär hälften av alla patienter med icke-seminom behöver behandlas vidare med cytostatika.
Om cancern har spridit sig till andra delar av kroppen kommer du behandlas med cytostatika under en längre tid. Om det finns tumörrester kvar efter behandlingen kan du även behöva opereras.
De flesta som har icke-seminom testikelcancer blir botade.
Eftervård vid testikelcancer
Att få barn
Din förmåga att få biologiska barn påverkas av behandlingen. Efter en behandling med cytostatika och strålbehandling är många män sterila under en tid. Men bildningen av spermier återkommer och de flesta män får tillbaka sin spermieproduktion efter ett par år.
Vissa män får inte tillbaka sin spermieproduktion, de förblir sterila. Det är därför man helst fryser spermier innan den första operationen.
Testikelcancer är den vanligaste cancerformen hos män mellan 20 och 45 år. Orsaken är inte helt känd. Det vanligaste tecknet är att en testikel plötsligt blivit större och känns svullen. Den kan även kännas hård och knölig. Kontakta din vårdcentral vid dessa besvär eller om du har diffusa smärtor eller tyngdkänsla i pungen.
Testikelcancer finns i två former:
Seminom är vanligare hos män mellan 30 och 45 år. Semen är det latinska namnet för säd. De flesta som insjuknar i seminom blir friska.
Icke-seminom är vanligare hos yngre män, mellan 20 och 30 år. Denna typ av testikelcancer växer och sprider sig snabbt. Chansen att bli frisk från icke-seminom är stor.
Testikelcancer sprider sig oftast via lymfbanorna som finns längs ryggraden, oftast i höjd med njurarna och neråt. Ibland sprider sig testikelcancern även via blodet och då oftast till lungorna. Läs mer om lymfsystemet under länken till höger.
Orsaken till testikelcancer är inte helt känd. Sjukdomen förekommer oftare hos män vars testiklar inte har glidit på plats i pungen som barn. Det finns en ökad risk för sjukdomen om man har släktingar som har haft testikelcancer.
De flesta som har testikelcancer blir friska. Mer än 95 procent av alla män botas för gott.
Testiklarna är äggformade och ligger i pungen. Varje testikel har en bitestikel som sträcker ut sig från testiklarnas överdel ner på deras baksida.
Spermierna bildas inne i testiklarna och transporteras via bitestiklarna genom sädesledarna till sädesblåsorna där de samlas upp. I testiklarna bildas också det manliga könshormonet testosteron.
Mellan 250 och 300 män drabbas av testikelcancer varje år i Sverige. Sjukdomen ökar med ett par procent per år och antalet fall av diagnostiserad testikelcancer har fördubblats på 25 år.
Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
22/3 2023 09:20
Bakom väggarna till en oansenlig byggnad i ett industriområde i södra Wales pågår något mycket ovanligt. Tusentals flugor surrar exempelvis runt i sterila boxar. Med jämna rum töms boxarna på insektsägg, som kläcker larver, som sedan skickas ut till diverse
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst