Inkontinens
Kissnödig
Urinläckage
Symtom
Inkontinens brukar delas in i fyra olika grupper: Ansträngningsinkontinens, trängningsinkontinens, blandinkontinens och överrinningsinkontinens.
Ansträngningsinkontinens
Ansträngningsinkontinens är den vanligaste formen av inkontinens hos kvinnor och innebär att man lätt kissar på sig i samband med att man hostar, skrattar, motionerar eller lyfter tungt. Ett typiskt tecken är att det kommer små skvättar urin utan att man känner sig kissnödig. Män drabbas sällan av denna form av inkontinens.
Trängningsinkontinens
Trängningsinkontinens är när man plötsligt känner sig kissnödig och inte kan hålla sig tills man hinner till toaletten. Man behöver kissa betydligt oftare än normalt: tio till femton gånger om dagen mot normala fyra till åtta gånger. En person med trängningsinkontinens kan också kissa på sig i sömnen.
Ibland får man falska trängningar som inte ger något läckage. Ofta blir man kissnödig vid nedkylning. Högre upp i åldrarna är trängningsinkontinens lika vanlig bland män som bland kvinnor.
Vid urinvägsinfektion kan man drabbas av tillfällig trängningsinkontinens som beror på att urinblåsan är irriterad.
En förstorad livmoder, till exempel på grund av en godartad muskelknuta i livmodern, myom, eller tumör i en äggstock, kan också ge trängningar.
Blandinkontinens
Blandinkontinens innebär att man har problem både när man anstränger sig och i samband med att man känner sig kissnödig. En kombination av trängnings- och ansträngningskontinens är ganska vanlig.
Överrinningsinkontinens
Vid överrinningsinkontinens läcker det lite nästan hela tiden. Besvären kan variera från att man blir kissnödig och läcker i samband med ansträngning, till att man har en ständigt småsipprande urin. Överrinning är vanligast hos män som har någon förändring i prostatan eller urinröret, men kan förekomma hos både män och kvinnor med till exempel diabetes, eller i samband med olika neurologiska sjukdomar, som ryggmärgsskador eller MS (multipel skleros).
Urininkontinens innebär att man läcker urin eller kissar på sig. Inkontinens är vanligare hos kvinnor som har fött många barn, har astma eller kronisk luftrörskatarr, som röker eller har kraftig övervikt. Träning av bäckenbotten som knipövningar och motion kan hjälpa. Du bör söka vård om du har blod i urinen eller svårt att tömma blåsan. Det finns dock goda möjligheter att behandla inkontinens.
Urininkontinens bedömer man att hundratusentals kvinnor är drabbade av, men många skäms över sina besvär och tror sig vara ensamma om problemen. En förklaring till urininkontinens är att vävnader i bäckenet, samt i och kring urinröret och urinblåsan påverkas av graviditet och barnafödande. För den som fött många barn, har dålig knipförmåga i bäckenbottens muskler eller tecken på framfall, är risken större att drabbas av inkontinens.
Inkontinens är också vanligare hos kvinnor som har astma eller kronisk luftrörskatarr, som röker, har kraftig övervikt eller långvarig förstoppning. Träning av bäckenbotten, som knipövningar och motion, kan hjälpa. Inkontinens förekommer också ofta hos dem som drabbas av vissa neurologiska sjukdomar, som demens, MS, Parkinsons sjukdom och efter stroke.
Behandling
Träning
För de flesta som lider av inkontinens hjälper det med information, rådgivning och träning av bäckenbotten. Man bör hålla igång knipövningarna under 4-6 månader efter noggranna instruktioner av utbildad personal. För att hitta de rätta musklerna kan man även låna vaginala koner eller kulor från en inkontinensmottagning eller köpa på dem apoteket.
Bäckenbottenträning har framför allt använts vid ansträngningsinkontinens men har även visat sig fungera vid trängningsinkontinens. Vid trängningsinkontinens är blåsträning förstahandsmetod. Man uppmanas att hålla emot trängningarna och successivt öka intervallet mellan blåstömningarna. En så kallad miktionslista, är en lista där man noterar alla toalettbesök eller läckage, och är ett viktigt hjälpmedel vid denna träning.
Läkemedel
Läkemedel har främst effekt på trängnings- och blandinkontinens men även på ansträngningsinkontinens. Man har inte kunnat påvisa någon säker effekt av östrogenbehandling, men vid trängningsinkontinens ges i regel så kallade lågpotenta östogener som kan minska besvär som sveda och även i viss mån trängningar. Elektrostimulering kan prövas vid både trängnings- och ansträngningsinkontinens. Behandlingen tar ofta 6-12 månader och används om inte läkemedlet fungerar på dig.
Operation
Operation kan vara ett alternativ vid ansträngningsinkontinens och om träning av bäckenbotten inte gett tillräcklig bra resultat. Syftet med operationen är att återställa urinrörets läge under symfysen. Idag kan den göras i lokalbedövning så att man kan gå hem samma dag. Inkontinensskydd av olika storlekar kan skrivas ut av distriktssköterska, vissa barnmorskor, uroterapeuter och läkare.
Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
22/3 2023 09:20
Myndigheten pekar bland annat på att det saknas kunskap om i vilken utsträckning missförhållanden eller vårdskador faktiskt förekommer ? något som behöver kartläggas, enligt Riksrevisionen. Dessutom saknas insikt om hur mycket den här typen av brister kostar
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst