Feber
Ledvärk
Rodnad
Huvudvärk
Ögonirritation
Zikaviruset orsakar en infektionssjukdom med vanliga symtom som feber, ögoninflammation, ledvärk, hudutslag och muskelvärk. Huvudvärk är också vanligt. Symtomen brukar vara relativt milda och varar vanligen i 2-7 dagar. Inkubationstiden, det vill säga tiden mellan att man blir smittad och symtomen börjar visa sig, är vanligen 3-12 dagar. Många som smittas får ingen symptom alls. Zikainfektioner orsakar sällan komplikationer och behöver sällan behandling på sjukhus. Dödsfall är mycket sällsynta och har rapporterats hos enstaka personer med allvarliga underliggande sjukdomar. Dock har det rapporterats om allvarliga neurologiska komplikationer som mikrocefali och andra fostermissbildningar samt vuxenfall av Guillain-Barré syndrom (GBS) i samband med zikavirusinfektioner i tidigare utbrott i Polynesien och det pågående utbrottet i Brasilien.
Det finns idag vetenskaplig konsensus om att mikrocefali och GBS kan orsakas av zikavirus, men hur stor risken för fosterskador är vid graviditet och när under graviditeten risken är som störst är fortfarande oklart. Det verkar som om man utvecklar immunitet efter att man har genomgått en zikainfektion. Diagnosen ställs genom att detektera virusets arvsmassa i blod och/eller urin med molekylärbiologiska metoder (PCR) under de första 10 dagarna efter feberdebut. Senare i sjukdomsförloppet kan specifika antikroppar mot viruset påvisas i patientens blod (serologi). Zikainfektion är inte anmälningspliktig.
Zikaviruset är en del av flavivirusfamiljen, som även inkluderar virus som orsakar sjukdomar som denguefeber, west nile-feber och japansk encefalit. Viruset sprids huvudsakligen genom myggbett och apor tros vara reservoaren för viruset i naturen. Zikaviruset isolerades för första gången 1947 från en rhesusapa i Uganda och har sedan dess orsakat mindre utbrott i Afrika och Sydostasien. Det första stora utbrottet med zikaviruset inträffade 2013 i Polynesien, och sedan 2015 har det påvisats i flera länder i Syd- och Centralamerika. Spridningen av viruset till nya länder fortsätter.
Myggarten Aedes aegypti, som är den huvudsakliga vektorn för zikaviruset, finns inte i Sverige och det har inte rapporterats några inhemska fall av zikaviruset i Europa.
För närvarande finns det ingen specifik behandling för zikavirusinfektion. Symtomatisk behandling är den enda tillgängliga formen av behandling, vilket innebär att man lindrar symtomen genom att ge läkemedel mot feber och smärta och genom att dricka mycket vätska för att förebygga uttorkning. Det finns heller inget vaccin som kan förebygga infektionen. Personer med zikavirusinfektion bör vila och undvika att bli utsatta för solen. Det är viktigt att skydda sig mot myggbett för att förhindra spridning av viruset. De är också viktigt att man tar försiktighetsåtgärder för att undvika att bli infekterad när man reser till områden där zikaviruset finns. Det finns en rad saker man kan göra för att skydda sig mot myggbett, såsom att använda täckande klädsel, sova under myggnät och använda myggmedel. Gravida kvinnor bör vara särskilt försiktiga, eftersom infektion med zikavirus kan leda till allvarliga neurologiska komplikationer hos fostret.
Ett vaccin mot zikavirus är under utveckling, men det finns ännu inget godkänt vaccin mot zikavirus. Det är viktigt att fortsätta forskningen för att hitta en effektiv behandling för zikavirusinfektion.
Här tjänar undersköterskor bäst
5/4 2023 14:40
När tidningen sammanställde medellönerna för 27 yrken inom fackförbundet Kommunals sfär tjänade undersköterskor i regioner 28 084 kronor i månaden. För undersköterskor i kommuner var medellönen 27 894 kronor. Läs också: Här tjänar Vårdförbundets gruppermest
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst