Symptom för Zikavirus


Feber
Ledvärk
Rodnad
Huvudvärk
Ögonirritation

Zikaviruset orsakar en infektionssjukdom med vanliga symtom som feber, ögoninflammation, ledvärk, hudutslag och muskelvärk. Huvudvärk är också vanligt. Symtomen brukar vara relativt milda och varar vanligen i 2-7 dagar. Inkubationstiden, det vill säga tiden mellan att man blir smittad och symtomen börjar visa sig, är vanligen 3-12 dagar. Många som smittas får ingen symptom alls. Zikainfektioner orsakar sällan komplikationer och behöver sällan behandling på sjukhus. Dödsfall är mycket sällsynta och har rapporterats hos enstaka personer med allvarliga underliggande sjukdomar. Dock har det rapporterats om allvarliga neurologiska komplikationer som mikrocefali och andra fostermissbildningar samt vuxenfall av Guillain-Barré syndrom (GBS) i samband med zikavirusinfektioner i tidigare utbrott i Polynesien och det pågående utbrottet i Brasilien.

Det finns idag vetenskaplig konsensus om att mikrocefali och GBS kan orsakas av zikavirus, men hur stor risken för fosterskador är vid graviditet och när under graviditeten risken är som störst är fortfarande oklart. Det verkar som om man utvecklar immunitet efter att man har genomgått en zikainfektion. Diagnosen ställs genom att detektera virusets arvsmassa i blod och/eller urin med molekylärbiologiska metoder (PCR) under de första 10 dagarna efter feberdebut. Senare i sjukdomsförloppet kan specifika antikroppar mot viruset påvisas i patientens blod (serologi). Zikainfektion är inte anmälningspliktig.

Sjukdomen Zikavirus


Zikaviruset är en del av flavivirusfamiljen, som även inkluderar virus som orsakar sjukdomar som denguefeber, west nile-feber och japansk encefalit. Viruset sprids huvudsakligen genom myggbett och apor tros vara reservoaren för viruset i naturen. Zikaviruset isolerades för första gången 1947 från en rhesusapa i Uganda och har sedan dess orsakat mindre utbrott i Afrika och Sydostasien. Det första stora utbrottet med zikaviruset inträffade 2013 i Polynesien, och sedan 2015 har det påvisats i flera länder i Syd- och Centralamerika. Spridningen av viruset till nya länder fortsätter.

Myggarten Aedes aegypti, som är den huvudsakliga vektorn för zikaviruset, finns inte i Sverige och det har inte rapporterats några inhemska fall av zikaviruset i Europa.

Behandling för Zikavirus


För närvarande finns det ingen specifik behandling för zikavirusinfektion. Symtomatisk behandling är den enda tillgängliga formen av behandling, vilket innebär att man lindrar symtomen genom att ge läkemedel mot feber och smärta och genom att dricka mycket vätska för att förebygga uttorkning. Det finns heller inget vaccin som kan förebygga infektionen. Personer med zikavirusinfektion bör vila och undvika att bli utsatta för solen. Det är viktigt att skydda sig mot myggbett för att förhindra spridning av viruset. De är också viktigt att man tar försiktighetsåtgärder för att undvika att bli infekterad när man reser till områden där zikaviruset finns. Det finns en rad saker man kan göra för att skydda sig mot myggbett, såsom att använda täckande klädsel, sova under myggnät och använda myggmedel. Gravida kvinnor bör vara särskilt försiktiga, eftersom infektion med zikavirus kan leda till allvarliga neurologiska komplikationer hos fostret.

Ett vaccin mot zikavirus är under utveckling, men det finns ännu inget godkänt vaccin mot zikavirus. Det är viktigt att fortsätta forskningen för att hitta en effektiv behandling för zikavirusinfektion.

Nyheter

Här tjänar undersköterskor bäst
5/4 2023 14:40
När tidningen sammanställde medellönerna för 27 yrken inom fackförbundet Kommunals sfär tjänade undersköterskor i regioner 28 084 kronor i månaden. För undersköterskor i kommuner var medellönen 27 894 kronor. Läs också: Här tjänar Vårdförbundets gruppermest

Läs mer här

  Här tjänar undersköterskor bäst
  Gamling stängdes in med råtta på äldreboendet
  Stor studie ger nya insikter i fördelarna med viktminskning
  Är flytare ett tecken på god hälsa?
  Forskare avlivar vanlig myt om hjärnans åldrande
  Stora skillnader i timpris för hemtjänst
  Skolministern ? sätt psykisk hälsa på schemat
  Resultat av immunterapi mot livmodercancer imponerar
  Enkelt test avslöjar hjärnans åldrande
  Efter larmhaveri ? personuppgifter i fel händer
  Ajöss med BMI"Här är forskarnas nya mått för din kropps hälsa
  Jordnötsallergi hos barn kan förebyggas
  Cyberattack bakom utslagna trygghetslarmen
  150 kommuner har problem med trygghetslarmen
  Hemlighåller ikonens hälsa: ?Som en fånge?
  Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
  Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
  Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
  Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
  Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
  Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
  Diabetespatienter kan få smärtlindring med chili
  Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
  Skolsköterska anmäld till Ivo ? följde inte upp vården
  Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
  Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
  Skolsköterska anmäld till Ivo ? följde inte upp vården
  Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
  Diabetespatienter kan få smärtlindring med chili
  Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
  Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
  Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
  Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
  Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
  Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
  Hemtjänsten tar till bandvagnar i snökaoset
  It-attack mot Humana ? uppgifter har stulits
  Forskare varnar: Detta bör gravida undvika
  Forskare varnar för e-cigaretters inverkan på lungorna
  Studie: Långvarig fasta kan ha negativa effekter