Addisons sjukdom (nedsatt hormonproduktion i binjurarna)

Sjukdom - Hormoner

Symptom för Addisons sjukdom (nedsatt hormonproduktion i binjurarna)

Feber
Illamående
Kräkningar
Viktminskning
Yrsel
Diarré
Magont

Symtom på Addisons sjukdom
Om du har brist på kortisol och aldosteron blir du trött, svag, tappar aptiten och blir ofta illamående och går ner i vikt. Du kan få ett begär efter salt mat. Och du kan känna dig yr när du reser dig upp eftersom blodtrycket då blir lågt.

Vid Addisons sjukdom får de flesta en ökad pigmentering. Det betyder att huden blir mörkare gråbrun på vissa delar av kroppen, bland annat på armbågar och knogar.

Addisonkris
Svår kortisolbrist kan ge kräkningar, magsmärtor, diarréer, uttorkning, lågt blodtryck, feber och att man blir omtöcknad och medtagen. Detta tillstånd, som kallas för en Addisonkris, är mycket allvarligt. Det kräver omedelbar behandling på akutmottagning på sjukhus med tillförsel av kortisol direkt i blodbanan.

En Addisonkris kan vara första symtomet på Addisons sjukdom. En Addisonkris kan också uppstå i samband med infektionssjukdomar, kräkning, diarré och vid olycksfall.

Viktigt!
Det är viktigt att alla patienter med Addisons sjukdom har med sig ett informationskort i plånboken där det står att omedelbar tillförsel av kortison är livsviktigt vid olycksfall eller svår sjukdom.

Behandling för Addisons sjukdom (nedsatt hormonproduktion i binjurarna)

Om du går ned i vikt utan att ha bantat, eller om du under en längre tid känner dig trött, svag, illamående eller tappar aptiten bör du kontakta din vårdcentral.

Undersökning vid Addisons sjukdom
Blodprover visar om en person har Addisons sjukdom.

Behandling av Addisons sjukdom
Läkemedel
Behandlingen består av läkemedlet hydrokortison. Läkemedlet måste tas som tablett två till tre gånger per dag. Det är mycket viktigt att du följer din läkares ordination. Aldosteronbristen behandlas med en tablett per dag av aldosteronhormon.
Om kroppen utsätts för stress i form av infektion, feber, olyckshändelse eller operation ökar behovet av kortisol och man bör då öka dosen av hydrokortison. Vid feber över 38 grader dubbleras kortisondosen. Vid feber över 39 grader tredubblas dosen.

En så kallad Addisonkris är mycket allvarlig och kräver omedelbar behandling med kortisolhormon direkt i blodbanan.

Sjukdomen Addisons sjukdom (nedsatt hormonproduktion i binjurarna)

Addisons sjukdom är en relativt ovanlig sjukdom som beror på att binjurarna bildar för lite av två livsnödvändiga hormon, kortisol och aldosteron. Bristen på dessa hormon kan göra dig trött, svag, aptitlös och sugen på salt. Svår kortisolbrist är allvarligt och kräver omedelbar behandling.

Addisons sjukdom är en livslång sjukdom. Med behandling och kunskap om sjukdomen kan personer med Addisons sjukdom leva ett normalt liv.

Binjurarna är två hormonella körtlar som sitter strax ovanför njurarna. Binjurarnas hormonproduktion styrs från undre hjärnbihanget, hypofysen. Från binjurarna utsöndras flera hormoner – kortisol, aldosteron och adrenalin – som påverkar blodtryck, saltbalans och näringsomsättningen samt kroppens försvar mot stress.

Addisons sjukdom beror på att antikroppar bryter ned binjurarnas ytterskikt vilket gör att den drabbade inte längre kan bilda kortisol och aldosteron.

Binjurarna kan även brytas ned på grund av tuberkulos och andra allvarliga infektionssjukdomar. Detta är inte vanligt i Sverige.

Andra orsaker till bristande hormonproduktion i binjurarna kan vara sjukdom i hypofysen. En liknande brist kan patienter råka ut för som under många år behandlats med kortisontabletter mot exempelvis reumatisk sjukdom, vilket hämmar hypofysens funktion under lång tid.

Så mycket betyder jord under naglarna för barns immunförsvar
"Om betongbeläggning och grus ersätts av jord, gräs och växter, kan barnens immunförsvar och tarmflora förstärkas på mindre än en månad.

Så mycket betyder jord under naglarna för barns immunförsvar
  Forskare varnar: Sällsynt svamp kan bli ett globalt hälsoproblem
  Covid-19 pressar redan ansträngd vård - hemtjänst extra utsatt
  Följ oss i jul på Dagens Medicins sajt i jul
  Äldre kvinnor känner sig ensamma och isolerade
  Studie: Ditt avlopp är ännu läskigare än du tror
  Stängdes in över natten på äldreboende
  Professor: Så ofta bör du tvätta din vattenflaska
  Ny våg av covid-19 sköljer in på äldreboenden
  Stor studie av spädbarns dna på gång
  Så mycket vatten ska du dricka om dagen
  Solna tar in farmaceuter för att stötta sjuksköterskor
  Kreml nekar till känsliga uppgifterna om Putin
  "Forskare varnar för vissa diskmaskiner: Smuts försvinner, men..."
  Forskaren på Högskolan i Gävle om rörelsestudien: "Kan man kompensera för stressiga miljöer?"
  Dags att nominera Årets brobyggare
  Forenede Care köper konkurrent
  Cyberattack påverkar omsorgen på -land
  Få kommuner infört språkkrav inom äldreomsorgen