Feber
Illamående
Kräkningar
Förstoppning
Smärta
Magont
Andningssmärta
Hosta
Nysningar
Symtom på blindtarmsinflammation
Blindtarmsinflammation ger ibland typiska symtom. Då är det lätt att ställa diagnos. Men ofta är symtomen inte så tydliga – särskilt hos små barn, gravida kvinnor och äldre personer.
Hos kvinnor kan besvär från underlivet göra att man misstänker blindtarmsinflammation.
Hos barn kan ömma, svullna lymfkörtlar i magen eller förstoppning ge liknande smärtor.
Typiska symtom kan vara:
Du känner dig sjuk med symtom som illamående eller att du känner dig hängig.
Smärta och ömhet som börjar över naveln för att efter några timmar vandra ner till magens nedre högra del. Smärtan blir efter hand värre och kommer då från ett och samma ställe. Det gör mer ont om du andas djupt, hostar, nyser eller rör på dig.
Du kan få feber, men sällan hög feber, och oftast först efter något dygn.
Diarré eller lösare avföring än normalt kan förekomma, och ibland kräkningar.
Besvären kan komma plötsligt eller smygande, och behöver inte följa ett typiskt förlopp. Till exempel förekommer smärta till vänster i magen, vilket alltså inte utesluter blindtarmsinflammation.
Sök vård
Kontakta vården om du misstänker blindtarmsinflammation
Vardagar ska du i första hand kontakta din vårdcentral om du misstänker att du har blindtarmsinflammation, eller har ont i magen utan uppenbar orsak.
Kom ihåg att blindtarmsinflammation inte alltid ger typiska besvär.
Om blindtarmsinflammation inte kan uteslutas får du en remiss till sjukhuset eller blir hänvisad till sjukhusets akutmottagning.Behandling av blindtarmsinflammation
Hur man ställer diagnosen
Det brukar ofta inte gå att avgöra helt säkert att det rör sig om blindtarmsinflammation. Vanligtvis använder man ett antal olika undersökningsmetoder för att ställa diagnosen.
Läkaren frågar dig om din sjukdomshistoria, och känner på magen. Ibland kan läkaren känna på blindtarmen med ett finger i ändtarmen.
Kvinnor kan få göra en gynekologisk undersökning, då underlivsproblem ibland kan förväxlas med blindtarmsinflammation.
Blodprov och urinprov tas vanligtvis vid undersökningen. I många fall förekommer undersökning med ultraljud eller datortomografi.
Något färre än 10 procent av dem som opereras visar sig ha någon annan orsak till besvären.
Om läkaren misstänker att det kan vara fråga om blindtarmsinflammation görs vanligtvis en akut operation.
Om symtomen är mer oklara blir du inlagd på sjukhus för observation. Sjukdomsförloppet närmaste dygnet brukar vara avgörande för om misstankarna stärks eller om du kan åka hem igen. De flesta som opereras har haft symtom i mindre än 48 timmar.
Operation
Vid operation av blindtarmsinflammation tas hela blindtarmsbihanget bort. Även om man vid operationen märker att blindtarmen inte är inflammerad brukar man ändå ta bort den för att förhindra framtida infektioner.
Operation kan ske på vanligt sätt genom ett snitt i buken, eller genom så kallad titthålskirurgi.
Efter operation får du oftast stanna på sjukhuset en dag. Om blindtarmen är ordentligt inflammerad eller har brustit kan du behöva stanna ytterligare några dagar.
Antibiotikabehandling
I sällsynta fall använder man antibiotika som ett alternativ till att operera.
Komplikationer
Efter operationen kan man drabbas av infektion i operationssåret.
I sällsynta fall kan bukhinnan bli inflammerad. Då bildas även var. Risken för detta är betydligt större vid brusten blindtarm. Vanligtvis behandlar man då med antibiotika.
Tarmvred förekommer också hos patienter som blivit opererade för blindtarm. Tillståndet kräver ibland akut operation.
Blindtarmsinflammation beror på att blindtarmsbihanget blivit inflammerat. Orsaken är oftast okänd. Du får ont i magen, och det är viktigt att få snabb behandling. I sällsynta fall brister blindtarmen, vilket är allvarligt. Sök vård om du misstänker blindtarmsinflammation eller har ont i magen utan att veta varför.
Blindtarmsinflammation, som även kallas appendicit, är en vanlig åkomma. Sju procent av alla i Sverige insjuknar någon gång under livet. Det är vanligast i åldrarna 7-30 år, och något vanligare bland män än bland kvinnor.
Blindtarmsinflammation beror på att blindtarmsbihanget blivit inflammerat. Bihanget, som är ungefär lika stort som ett lillfinger, sitter nära tunntarmens mynning i tjocktarmen.
Ofta talar man i vardagsspråk bara om blindtarmen, och det är då blindtarmsbihanget man menar. Bihanget har ingen känd funktion, utan är en rest från människans tidigare utveckling. Man vet inte varför bihanget ibland kan bli inflammerat.
Brusten blindtarm kräver omedelbar behandling
Brusten blindtarm innebär att bihanget har brustit. Då kan infektionen spridas i buken. På insidan av bukhålan finns bukhinnan. Om den infekteras krävs det behandling omedelbart. Det är därför viktigt att söka vård snabbt vid misstänkt blindtarmsinflammation.
Idag är det mycket ovanligt att dö i blindtarmsinflammation. Framför allt är det då personer över 80 år som drabbas. Då handlar det oftast om att personen fått en infektion eller hjärtinfarkt efter operationen.
Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
9/3 2023 16:40
Människan behöver ett effektivt immunförsvar, som kan slå ned hårt och med precision på infektioner och främmande kroppar. I en del situationer missförstår immunförsvaret dock uppdraget och går felaktigt till angrepp mot kroppens friska celler och vävnad.
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst