Symtom på blöjutslag
Om ditt barn har röda och irriterade utslag i stjärten och ljumskarna är det sannolikt blöjutslag. Ibland blir utslagen till små öppna sår som kan vätska. Vid lindriga blöjutslag har barnet oftast inte ont, men vid kraftigare utslag kan barnet skrika eller gråta när du rör vid huden.
Förebygga blöjutslag
Låt ditt barn ligga utan blöja så mycket som möjligt.
Byt ditt barns blöja ofta, och så fort som möjligt då barnet bajsat.
Egenvård vid blöjutslag
Blöjutslag kan du oftast själv behandla. Framför allt genom att smörja barnets hud med ett tunt lager skyddande, fet kräm och genom att ofta byta blöja. Blöjan ska hållas torr.
Sök vård för blöjutslag
Kontakta din barnavårdscentral:
om ditt barns utslag inte minskar efter någon dag trots att du byter blöja ofta och smörjer med skyddande kräm
om utslagen förvärras
om huden ömmar eller utslagen vätskar.
Behandling
Läkemedel
Om utslagen inte ger med sig, kontakta BVC eller vårdcentralen. De kan till exempel råda dig att använda någon särskild kräm, till exempel en svag kortisonkräm, eventuellt med en tillsats mot svamp.
Till barn under två år bör du bara använda läkemedel med kortison efter att en sjuksköterska eller läkare tittat på utslagen.
Många småbarn får någon gång utslag under blöjan, särskilt vid magsjuka och antibiotikabehandling. Utslagen beror på att huden kommer i kontakt med framförallt avföring, oftast i samband med diarré. Genom täta blöjbyten och skyddande kräm kan du oftast själv behandla blöjutslagen. Kontakta barnavårdscentralen om besvären inte blir bättre eller förvärras.
Blöjutslag är vanligare om blöjan inte byts tillräckligt ofta. Utslagen utvecklas lättare när barnet får magsjuka eller diarré. Studier har visat att det inte verkar spela någon roll om man använder tygblöjor eller engångsblöjor. Inte heller verkar det ha någon betydelse hur huden rengörs – med vatten eller våtservett.
Diabetespatienter kan få smärtlindring med chili
22/3 2023 09:20
Det kan finnas många komplikationer i samband med att ha diabetes, både typ 1 och 2. En av de vanligaste följdsjukdomarna är så kallad diabetisk nervinflammation, även kallat diabetisk neuropati. Det är ett tillstånd som kan ge nedsatt känslosinne, somför
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst