Illamående
Smärta
Gaser
Magont
Symtom
Alla bråck kan ge upphov till obehag, tyngdkänsla eller smärta. I enstaka fall kan tarmen eller fett fastna i bråcköppningen så att den inte går att trycka tillbaka. Detta brukar kallas inklämt bråck och kräver ofta akut operation.
Om det är tarmen som fastnar kan man få tarmvred. Buken kan då bli utspänd och man mår illa och kan inte släppa gaser. Smärtorna kan komma i intervaller.
De vanligaste bråcktyperna är:
ljumskbråck
navelbråck
ärrbråck.
Ljumskbråck
Det vanligaste första symtomet på ljumskbråck är en utbuktning i ljumsken. Storleken på utbuktningen är vanligen 1-5 centimeter i diameter. Om man lägger sig på rygg eller trycker på utbuktningen försvinner den. Ljumskbråcksäcken kan fortsätta ner i pungen.
Navelbråck
Navelbråck uppstår i eller intill naveln. Storleken på utbuktningen är oftast 0,5-2 centimeter. Om man lägger sig på rygg eller trycker på utbuktningen försvinner den oftast. Om den inte gör det beror det vanligen på att bråcket innehåller fett som sitter mellan bukhinnan och huden.
Ärrbråck
Efter alla operationer som utförts genom bukväggen kan bråck uppstå. Det beror på att muskler/bindvävsplattor av någon orsak inte har läkt ihop ordenligt, till exempel efter en sårinfektion.
Bristningen kan uppstå var som helst i anslutning till ärret i huden. Ärrbråck är ofta större än navelbråck och kan ha en öppning som omfattar hela ärrets längd och ha en bredd på flera centimeter. Utbuktningen kan vara från någon centimeter till flera decimeter. Den försvinner vanligen när man lägger sig ner eller trycker på den.
Bråck kan uppstå när muskler och/eller bindvävsplattor i buken av någon anledning blir försvagade och brister. En bråcköppning kan då bildas. Genom bråcköppningen buktar bukhinnan ut och bildar en bråcksäck som kan innehålla tarm eller fett från bukhålan. Kontakta din vårdcentral om du har en svullnad eller utbuktning i bukväggen som ger besvär.
Bråck kan ibland bara vara en svullnad eller utbuktning i bukväggen som inte ger besvär. Det kan även vara ett inklämt bråck som oftast behöver opereras akut.
Bukväggen består av flera lager: Hud, underhudsfett, muskler/bindvävsplattor, bukhinna. Det är musklerna och bindvävsplattorna som är den bärande delen av bukväggen. När muskler och/eller bindvävsplattorna av någon anledning blir försvagade kan de brista och en bråcköppning bildas. Genom bråcköppningen buktar bukhinnan ut och bildar en bråcksäck som kan innehålla tarm eller fett från bukhålan.
Sök vård
Vårdcentral
Kontakta din vårdcentral om du har en svullnad eller utbuktning i bukväggen som ger besvär, utan att göra ont.
Akutmottagning på sjukhus
Kontakta akutmottagning på sjukhus om du får symtom på inklämt bråck, det vill säga ett bråck som tidigare gått att trycka tillbaka fastnar och blir ömt. Ibland mår man också illa och kräks samt har svårt att släppa gaser.
Behandling
Ett bråck försvinner inte av sig självt, och man kan inte själv bota det. Om läkaren konstaterar att du har bråck och du har besvär av bråcket kan det bli aktuellt med operation. Bråck utan symtom behöver vanligen inte opereras.
Små navelbråck kan ofta sys ihop. En tillfällig behandlingsmetod kan vara bråckband.
Operation
Vid en operation återförs bukinnehållet och bukhinnan till sin normala plats. Man förstärker vanligen bukväggen med konstgjort nätmaterial. Detta kan utföras antingen med titthålsoperation eller genom ett snitt i bukväggen eller ljumsken.
Skolministern ? sätt psykisk hälsa på schemat
30/3 2023 06:40
Ungas psykiska ohälsa är en av vår tids största samhällsutmaningar. Samtidigt som Världshälsoorganisationen (WHO) lyfter undervisning i psykisk hälsa som sin främsta rekommendation, visar granskningar från Skolinspektionen att svenska läroplanen brister på
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst