Feber
Illamående
Kräkningar
Diarré
Magont
Symtom på diarré
Diarré är tunna, täta avföringar i stora mängder som oftast varar under en kortare tid. Det är vanligt att diarré förekommer tillsammans med andra symtom på mag- och tarminfektion, till exempel ont i magen, feber, illamående och kräkningar.
Behandling mot diarré
Om barnet är svårt uttorkat kan vätska ges i form av intravenöst dropp, som snabbt återställer vätskebalansen. Små barn med diarré behöver övervakas och om barnet har kraftig vätskeförlust kan det hända att barnet får vara kvar på sjukhuset i ett par dagar tills infektionen gått över.
Läkaren kan också ta reda på vad som orsakar diarrén för att kunna sätta in rätt behandling.
Om symtomen beror på allergi eller överkänslighet behövs långsiktig behandling bland annat i form av kostförändringar.
Diarré kallas det när barnet flera gånger per dygn har mycket lös avföring. Diarré beror ofta på en tarminfektion, överkänslighet mot ett ämne eller förgiftning av dåligt tillagad mat. Ofta får barnet magsmärtor, feber, illamående och kräkningar.
Diarré innebär att något irriterar insidan av tarmen. Tarmen arbetar för fullt och pressar allt som är i tarmen fort framåt mot ändtarmen. Då hinner inte tarmen suga upp vätskan på vägen. Avföringen blir flytande, nästan vattentunn, och kroppen förlorar vätska.
Det finns olika orsaker till att barn får diarré. Här är några:
-Det vanligaste är att barnet drabbas av en vanlig virusinfektion. Detta händer nästan alla barn någon gång.
-Behandling med antibiotika kan också ge diarré, eftersom den normala tarmfloran slås ut och gör tarmen känslig för andra bakterier.
-Långvarig diarré kan bero på sjukdom i mag- och tarmkanalen eller på överkänslighet mot vissa ämnen, till exempel gluten eller komjölk.
-Förgiftning. Svampgifter och olika giftiga metaller kan medföra mer eller mindre häftiga diarréer.
-Diarréer som uppkommer av bakterier i maten är ovanligt i Sverige, men kan förekomma.
Det är vanligt att barn i åldern sex månader till tre år har långvarig lös avföring, trots att de mår bra i övrigt. Om barnet ser ut att må bra och växer som det ska är detta oftast ingenting att oroa sig för.
Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
14/3 2023 09:40
Tanken är att de spanska undersköterskorna ska jobba på ett demensboende i Boden, vilket tidningen NSD var först att uppmärksamma. De ska läsa en kurs i svenska, har fått ett lexikon med svenska vårdtermer och när de anländer ska de också få en femdagars
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst