Symtom på dysenteri
De vanliga symtomen är feber och diarré i två till tre dygn efter smitta. Ont i magen är ofta ett vanligt symtom, liksom täta diarréer med slem och blodtillblandning. Svåra diarréer kan leda till stor vätskebrist. Sjukdomen går normalt över på någon vecka om du i övrigt är frisk.
Behandling av dysenteri
Läkemedel
Det är viktigt att dricka mycket. Oftast får man även antibiotikabehandling för att lindra och förkorta sjukdomen. Risken för smittspridning minskar också när man sätter in antibiotika. Tyvärr har alltför frikostig behandling med antibiotika vid diarrésjukdomar lett till att bakterierna på många håll i världen blivit motståndskraftiga, resistenta, mot antibiotika.
Bakteriell dysenteri är en smittsam tarminfektion som orsakas av shigellabakterier. Den är inte vanlig i Sverige nuförtiden och de flesta som blir sjuka har smittats utomlands. Sjukdomen sprids genom förorenat vatten och livsmedel. Shigellainfektion kan ge blodblandade diarréer.
Bakteriell dysenteri innebär att bakterierna angriper tjocktarmens slemhinna med sårbildning som ger blodiga diarréer. Sjukdomen har därför även kallats rödsot. Den ska inte förväxlas med amöbadysenteri.
I Sverige rapporteras ungefär 500 fall per år. Nästan alla har smittats utomlands. Smittspridning har även förekommit från importerade livsmedel. I tredje världen är dysenteri fortfarande vanligt och där dör många människor av sjukdomen. Vid dåliga hygieniska förhållanden kan smittan orsaka omfattande epidemier.
Bakterien finns i smittade människors avföring. Sjukdomen sprids genom förorenat vatten och livsmedel, till exempel grönsaker som sköljts med förorenat vatten. Det räcker med ett litet antal bakterier, tio till hundra stycken, för att ge en infektion.
Enkelt test avslöjar hjärnans åldrande
29/3 2023 13:40
"Walk and talk" är något som verkligen vunnit insteg på allt fler platser ? allt från coachning och terapi till företagskonferenser. Och det finns ju ingenting bättre än att njuta av naturen och diskutera viktiga ämnen under en och samma promenad. Innandu
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst