Eksem
Klåda
Sår i Huden
Torr
Utslag
Symtom på eksem
Klåda är det vanligaste tecknet på eksem. Huden blir röd och inflammerad. Ibland blir det röda knottror och/eller vattenblåsor. Om blåsorna går sönder uppstår sår som vätskar sig och lätt blir infekterade.
När eksemet stått länge blir huden torr och förtjockad av inflammationen och kliandet, vilket gör att du kan få sprickor som gör ont.
Förebygg eksem
Undvik överdriven tvättning.
Använd regelbundet mjukgörande kräm eller badolja om du har torr hud.
Hos blöjbarn – byt blöja ofta, håll rent med vatten, lufta ofta genom att låta barnet ligga med naken stjärt, använd skyddande fet salva.
Undvik ämnen som du vet att huden reagerar mot.
Undvik att riva om det kliar.
Avstå från oädla metallsmycken, särskilt om de sitter fast i hål genom huden (örsnibbar och piercing).
Använd plasthandskar om du ofta är i kontakt med vatten. Ha gärna bomullshandskar innanför så att händerna hålls torra.
Egenvård av eksem
Håll huden mjuk och smidig genom att regelbundet smörja med mjukgörande kräm eller salva.
Att riva på eksemet gör att det kliar ännu värre. Det ökar dessutom risken för infektion. Försök hellre att nypa försiktigt där det kliar. Riv inte loss lösa fjäll eller hudflagor. Smörj i stället med mjukgörande kräm.
Receptfri hydrokortisonsalva minskar klådan och dämpar inflammationen. Salvan kan vid regelbunden användning läka eksemet.
Om du har eksem i hårbottnen kan du pröva ett receptfritt mjällschampo. Följ anvisningarna på förpackningen. Apoteket har mer information.
Vid blöjeksem gäller det att tvätta med vatten vid varje blöjbyte och helst låta stjärten lufttorka.
Använd feta skyddande salvor. Ibland kan du använda en blandning av svampdödande medel och hydrokortisonsalva. Sjuksköterskor på BVC kan ge råd.
Sök vård för eksem
Kontakta din vårdcentral eller barnavårdscentral:
om barn under två år får eksem
vid eksem nära ögonen
om eksemet är varigt eller vätskar sig mycket
om eksemet har djupa sårsprickor
om eksemet inte blir bättre efter en veckas behandling med hydrokortison.
Undersökning av eksem
Eksem kräver ofta inte någon annan undersökning än att en läkare tittar på dem. Läkaren försöker hitta orsaken till dina eksem för att kunna ge rätt behandling.
Om du har besvärliga eksem som återkommer kan hudläkare göra en utredning för att se om eksemet beror på allergi. Det kan göras framför allt hos vuxna genom så kallat lapptest. Då sätts de vanligaste allergiframkallande ämnena på huden under plåster i två dygn och sedan ser man om eksem bildats.
Ibland kan blodprov eller pricktest användas, framför allt hos små barn.
Behandling av eksem
Om du har svåra eksem och receptfria krämer eller salvor inte hjälper, kan din läkare skriva ut receptbelagd kräm eller annan medicin. Om din läkare bedömer att du behöver specialbehandling kan du få remiss till hudläkare.
Eksem är vanligt, men de flesta eksem är inte allergiska. Ser du ett mönster där eksemet uppstår gång på gång, till exempel när du utsätts för ett speciellt ämne, bör en utredning göras för att se om du är allergisk. Du kan till exempel se rodnad runt klockan på armen eller få utslag när du ätit något särskilt.
Det finns många olika typer av eksem. Här är några:
Blöjeksem
Blöjeksem eller blöjutslag är en sorts icke-allergiskt kontakteksem som beror på att huden vid upprepade tillfällen blivit våt av vanligtvis kiss och vatten. Eksemet kan bli infekterat av jästsvampar på grund av den fuktiga miljön.
Böjveckseksem – atopiskt eksem
Böjveckseksem är vanligast hos barn och sitter ofta i arm- och knäveck, men kan också vara spridda över kroppen. Ofta försvinner det med åren, men för vissa fortsätter eksemet upp i vuxen ålder. Då finns eksemet oftast på den övre delen av bålen, ansikte och händer.
Böjveckseksem är ibland kopplat till födoämnesallergi, hösnuva och/eller astma och försvinner då oftast när barnet blir äldre.
Mjälleksem – seborroiskt eksem
Mjälleksem sitter oftast i hårbottnen, runt näsan och i ögonbrynen. Det kan även finnas över bröstbenet och i ljumskarna. Orsaken är en obalans i den normala hudfloran då mjällsvampen, som finns hos alla människor, ger en eksemreaktion i huden. Läs artikeln om mjäll.
Icke-allergiska kontakteksem
Icke-allergiska kontakteksem kan du få om du är mycket i kontakt med ämnen som skadar det yttre hudlagret. Vanligen är det tvål, tvättmedel eller lösningsmedel som ger sådana besvär. Det kan ta flera månader för eksemen att läka och hudens motståndskraft är sämre under ännu längre tid.
Allergiska kontakteksem
Du kan få kontaktallergi av mer än 3 700 ämnen. Läs mer om allergi.
Kontaktallergi uppstår när huden under en längre tid kommer i direktkontakt med ett allergiframkallande ämne.
Nickel är den vanligaste anledningen till kontaktallergi och en vanlig orsak till handeksem hos framförallt kvinnor. Kontaktallergin ger eksem i form av små, kliande blåsor där huden varit i beröring med nickel.
Andra ämnen som kan ge kontaktallergi är bland annat konserveringsmedel och parfym.
Allergin kan försvagas med åren, men du får oftast räkna med att den finns kvar livet ut.
Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
22/3 2023 09:20
Efter att ha kommit fram till dessa celler, som var huvudansvariga för hornens tillväxt, odlade forskarna dem i en laboratorieskål. Fem dagar senare kunde de transplantera in cellerna mellan ögonen på mössen, där de fick växa. Att tekniken har visar sigkunna
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst