Smärta
Smärta armbage
Bensvullnad
Ont i foten
Svullnad / öm
Symtom vid fallskador
De skador man får i samband med ett fall beror på hur man fallit, hur högt fallet varit och om man är benskör. Några tecken på skada är att det gör ont, svullnar, att en arm, ett ben eller höften är vriden i ett ovanligt läge eller att tänderna gör ont om man slagit i munnen. Den vanligaste allvarliga skadan hos äldre efter ett fall är höftledsbrott. Olika skador man kan råka ut för i samband med fall är:
-höftledsbrott
-benbrott
-armbrott
-brott på en ryggkota
-stukning/vrickning
-hjärnskakning
-tandskador
-blåmärke
-näsblod
-sårskador.
Behandling av fallskador
Om något är brutet och inte ligger som det ska går behandlingen först och främst ut på att föra det i rätt läge, ofta med hjälp av gips. Det görs under bedövning. I vissa fall krävs operation, som till exempel vid höftledsbrott. Vid brott på revben, kotor eller bäcken kan man endast lindra smärtan.
Om du har fått ett benbrott, fråga din läkare om benskörhet (osteoporos) och om det är aktuellt med förebyggande behandling med läkemedel.
Första hjälpen vid fallskador
-Se till att den som är skadad sitter eller ligger så bekvämt som möjligt. Lägg gärna över henne eller honom något värmande. Skadan kan behöva opereras när ni kommer till sjukhus, och därför bör den som är skadad inte äta eller dricka eftersom det kan försena en operation som måste ske under narkos.
-Se till att den kroppsdel som är skadad hålls stilla och helst lite högre än hjärtat.
-Åk till sjukhus eller ring 112 efter ambulans om det är en allvarligare fraktur.
-Om brutna bendelar sticker ut genom huden är det bra att täcka över dem så att inte bakterier kommer in i såret. Se efter om det blöder. Om det blöder mycket måste man lägga tryckförband för att stoppa blodflödet.
-Vid allvarligare frakturer är det bäst om den skadade ligger stilla till dess att ambulansen kommer. Om du måste flytta personen är det bra att spjäla det skadade benet eller armen först.
Fallolyckor bland äldre är vanliga i Sverige. Men det finns mycket du kan göra för att förebygga fall och fallskador – till exempel träna muskler och balans och äta allsidigt. I bostaden kan du bland annat lägga halkskydd under mattorna och ta bort lösa sladdar från golvet. Lättare fallskador kan du få hjälp med på vårdcentralen. Vid allvarlig skada, ring 112 och begär ambulans.
Varje år råkar i genomsnitt en tredjedel av Sveriges alla invånare över 65 år ut för en fallolycka. Bland äldre i särskilda boenden är andelen ännu högre. Fallskador räknas som ett av de största hälsoproblemen bland äldre.
Lika många män som kvinnor råkar ut för fallolyckor, men det är fler kvinnor som skadar sig. Det beror på att kvinnor drabbas av benskörhet (osteoporos) i större utsträckning än män.
De flesta fallolyckor inträffar i bostaden på ett plant golv.
Varför faller vi när vi blir äldre?
Att äldre faller oftare än yngre beror bland annat på att vi som äldre får sämre balans, muskelstyrka, hörsel och syn. Vissa sjukdomar, som exempelvis stroke, Parkinsons sjukdom, depression eller demenssjukdom, ökar risken för fallolyckor. Även vissa läkemedel kan medföra ökad risk för fallolyckor. Det gäller till exempel lugnande medel, sömnmedel, antidepressiva läkemedel, starka smärtlindrande eller blodtryckssänkande läkemedel.
Det har också visat sig att äldre personer som tidigare ramlat löper större risk att göra det igen. Rädslan för att ramla kan göra att man blir mindre aktiv och därmed svagare och mindre rörlig.
Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
22/3 2023 09:20
Människan behöver ett effektivt immunförsvar, som kan slå ned hårt och med precision på infektioner och främmande kroppar. I en del situationer missförstår immunförsvaret dock uppdraget och går felaktigt till angrepp mot kroppens friska celler och vävnad.
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst