Så märks det att du har feber
När du har feber känns kroppen varm och du kan känna dig lite yr och svag. Ta tempen och se vad du har för kroppstemperatur. Som feber hos vuxna räknas en morgontemperatur över 37,5 grader eller en kvällstemperatur över 37,7 grader. Mer än 39 grader brukar man kalla hög feber hos både barn och vuxna.
Hög feber kan orsaka tillfällig förvirring och till och med göra att man ser saker som inte finns.
Förebygg infektion
Orsaken till feber är oftast infektioner. För att undvika feber kan du på olika sätt skydda dig från att bli smittad av infektioner:
Tvätta händerna ofta, särskilt efter toalettbesök.
Ät bra och näringsriktig mat.
Undvik att träffa personer som du vet är infekterade.
Egenvård vid feber
Om du får hög feber:
Håll rummet svalt men inte iskallt, vädra mycket.
Klä dig i svala kläder.
Badda gärna panna och handleder med en handduk fuktad med kallt vatten.
Drick mycket, eftersom kroppen omsätter mycket vätska vid hög feber.
Vid behov, använd receptfria febernedsättande medel som finns att köpa på apoteket.
Sök vård
Kontakta din vårdcentral om du har haft feber i fyra till fem dagar utan att samtidigt ha andra tecken på infektion, som till exempel hosta och förkylning. Kontakta vårdcentral tidigare om du känner att ditt allmäntillstånd är påverkat.
Under feberperioden kan det vara bra att ta tempen regelbundet, skriva ner resultatet och ta med det till läkaren. Det är också bra om du kan berätta för personalen:
när febern började
hur hög den har varit
om den varierat kraftigt
om du har haft höga febertoppar och samtidigt haft frossa
om du har haft några andra symtom.
Behandling
Beroende på om den bakomliggande infektionen är orsakad av virus eller bakterier finns olika läkemedel.
Läkemedel vid bakterieinfektioner
Kraftiga bakterieinfektioner behandlas ofta med antibiotika, men under senare år har man inom sjukvården blivit mer försiktig med att behandla lätta infektioner med antibiotika. Lättare infektioner kan ofta självläka och om man använder antibiotika i onödan kan bakterierna bli motståndskraftiga så att läkemedlen inte längre har någon effekt på dem.
Läkemedel vid virusinfektioner
Virusinfektioner brukar gå över av sig själva. Det finns många receptfria medel som kan lindra symtomen vid virus, till exempel hostmedicin eller nässprej som verkar avsvällande på slemhinnorna i näsan.
Feber är när kroppen är varmare än normalt. Som feber hos vuxna räknas en morgontemperatur över 37,5 grader eller en kvällstemperatur över 37,7 grader. Ofta är anledningen till febern uppenbar, till exempel att du har en virus- eller bakterieinfektion. Kontakta vårdcentralen om febern sitter i flera dagar utan andra tecken på infektion.
Feber är ingen sjukdom utan ett tecken på sjukdom. Den normala temperaturen varierar från person till person men brukar ligga mellan 35,6 och 38,2 grader Celsius. Det som är feber för en person kan vara normal temperatur för en annan.
Temperaturen varierar även under dygnet. Den är som lägst på morgonen och som högst på kvällen. Som feber hos vuxna räknas en morgontemperatur över 37,5 grader eller en kvällstemperatur över 37,7 grader.
Ofta är anledningen till febern uppenbar, till exempel att du har en virus- eller bakterieinfektion. Då går febern över när infektionen börjar ge med sig.
Oklar feber
Flera febertoppar över 38,3 grader under minst tre veckor (utan diagnos efter en vecka) kallas oklar feber. Hos barn är det oftast infektioner som orsakar oklar feber, medan orsakerna hos gamla oftast är autoimmuna sjukdomar, då det egna immunförsvaret angriper kroppens egen vävnad, eller cancer. Läs mer om Feber hos barn.
Det är viktigt att feber som inte ger med sig utreds medicinskt, eftersom det kan vara symtom på en allvarlig sjukdom.
Här tjänar undersköterskor bäst
5/4 2023 14:40
När tidningen sammanställde medellönerna för 27 yrken inom fackförbundet Kommunals sfär tjänade undersköterskor i regioner 28 084 kronor i månaden. För undersköterskor i kommuner var medellönen 27 894 kronor. Läs också: Här tjänar Vårdförbundets gruppermest
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst