Symptom för Flytningar


Feber
Magont

Behandling för Flytningar


Behandling
Flytningar ska bara behandlas när de orsakats av en infektion eller sjukdom. Hur flytningarna ska behandlas beror på vad som har orsakat dem.

Sjukdomen Flytningar


Flytningar förekommer normalt hos kvinnor i alla åldrar och varierar i mängd och lukt. De skyddar underlivet mot infektioner. Om flytningarna är missfärgade, luktar illa och du får hög feber eller ont magen, eller om du tror att du blivit smittad av någon könssjukdom, ska du vända dig till en gynekolog eller till vårdcentralen.

Det är speciella körtlar i livmoderhalskanalen som producerar den vätska som kallas flytningar. Flytningarna har en surhetsgrad – ett pH-värde – som minskar risken för angrepp av bakterier och svamp. På så sätt hjälper flytningarna till att öka slemhinnornas motståndskraft mot bakterieangrepp.

Flytningarna varierar i mängd och lukt hos alla kvinnor. Vanligtvis är flytningen genomskinlig, möjligen seg till konsistensen, och saknar lukt. Mängden kan öka vid ägglossning eller före menstruation.

Flytningar i puberteten
I samband med puberteten blir slidans slemhinnor fuktigare och det leder oftast till ökade flytningar. P-pilleranvändning kan ibland också ge ökade flytningar.

Sex
Slidan kan bli extra våt vid sexuell upphetsning. Det kallas lubrikation och innebär att slidans väggar fuktas. Det är inte detsamma som flytning utan en speciell sorts vätska.

Flytningar vid graviditet
Hormonförändringar i kroppen påverkar flytningarna. Många kvinnor får exempelvis ökade flytningar under graviditeten. En tunn, vit flytning som inte luktar illa är helt normalt, även om den ökar i mängd. För en del kvinnor ökar flytningarna med antalet graviditetsveckor.

Flytningar under klimakteriet
Äldre kvinnor kan i klimakteriet få en varig flytning om slemhinnorna i underlivet är sköra. Behandling med lågdosöstrogen kan då vara till hjälp. Blodiga flytningar kräver alltid läkarundersökning.

Sjukdomar som ofta orsakar flytningar
Det finns olika typer av infektioner och besvär i underlivet som visar sig genom att flytningarna ändrar utseende och/eller mängd.

Slidkatarr (vaginos)
Slidkatarr är en infektion i slidan som orsakas av bakterier och ger illaluktande flytningar. Lukten påminner om rutten fisk och märks tydligast efter samlag och i samband med menstruation. Slidkatarr är ofarligt men kan enkelt behandlas med antibiotika om lukten är besvärande. Surgörande kräm eller gel kan minska lukten men botar inte infektionen. Slidkatarr betraktas inte som en sexuellt överförbar sjukdom.

Klamydia eller gonorré
Båda klamydia och gonorré överförs vid samlag och ger likartade besvär. Symtom hos kvinnan är ökade flytningar och sveda i samband med att man kissar. Ibland känner kvinnan inga symtom trots att hon är smittad.

Om du misstänker att du är smittad ska du kontakta vården för att testa dig. Klamydia och gonorré faller under Smittskyddslagen, vilket betyder att du är skyldig att lämna uppgifter om vem eller vilka personer smittan kan komma ifrån och vem eller vilka du kan ha fört den vidare till. Om en undersökning visar att du har en infektion ska både du och din partner behandlas med antibiotika. Kondom skyddar mot smitta om den används under hela samlaget.

Livmoderinfektion eller äggledarinfektion
Flytningarna kan bli rikligare, illaluktande och mer tjockflytande. Ofta förekommer magont och feber. Livmoderinfektion kan uppstå i samband med att man sätter in spiral eller efter missfall, abort eller förlossning. Äggledarinfektion kan orsakas av klamydia- eller gonorréinfektion. Livmoder- eller äggledarinfektion behandlas med antibiotika.

Trikomonasinfektion
Trikomonasinfektion smittar genom samlag. Båda parterna bör behandlas med antibiotika. Flytningarna blir illaluktande, gulgrönaktiga till färgen, har små luftbubblor och är ibland blodblandade. Sveda i underlivet kan förekomma. Enstaka smittade får inga besvär alls.

Svampinfektion
Förutom grynig vit flytning får kvinnan stark klåda i underlivet. Kvinnan kan själv behandla svampinfektionen med receptfria läkemedel från apoteket. Ibland kan klåda och svamp i underlivet vara tecken på diabetes. Om besvären inte går över ska du kontakta en gynekolog eller vårdcentralen.

Tumörer i underlivet
Blodblandad flytning kan i sällsynta fall bero på cancer. Men det kan också vara helt normalt och hänga samman med ägglossning och mens. Det kan också bero på en infektion, till exempel klamydia. Blodiga flytningar kräver alltid läkarundersökning.

Andra orsaker till flytningar
Det kan finnas flera anledningar till att man får ökade flytningar. En kvarglömd tampong eller kondom kan ge upphov till riklig och illaluktande flytning. Bakterier, stafylokocker, kan få fäste i tampongen och orsaka feber. Det kan leda till så kallad tampongsjuka, som är mycket sällsynt i Sverige i dag.

Nyheter

Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
9/3 16:40
Människan behöver ett effektivt immunförsvar, som kan slå ned hårt och med precision på infektioner och främmande kroppar. I en del situationer missförstår immunförsvaret dock uppdraget och går felaktigt till angrepp mot kroppens friska celler och vävnad.

Läs mer här

  Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
  Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
  Hemtjänsten tar till bandvagnar i snökaoset
  It-attack mot Humana ? uppgifter har stulits
  Forskare varnar: Detta bör gravida undvika
  Forskare varnar för e-cigaretters inverkan på lungorna
  Studie: Långvarig fasta kan ha negativa effekter
  SD: Lär dig svenska eller riskera uppsägning
  Satsning på yrkessvenska ska ge fler undersköterskor i Kalmar
  Otraditionell men effektiv behandling av psykiska störningar
  Studie: Sötningsmedel kan öka risken för stroke och blodproppar
  Regelbundna toabesök kan vara nyckel till bättre mental hälsa
  Bristande kommunikation slutade med amputerat ben
  Lovande resultat för behandling av kronisk kvinnosjukdom
  Forskare om insulinbehandling: ?Vi har räknat fel i årtionden?
  Nu ska kommuner och regioner lära sig om fördelarna med fallprevention
  Push - Gym & Hälsa AB ? nytt företag startar i Nora
  Viss kolhydrat kan sätta fart på utvecklingen av Alzheimers sjukdom
  Skrämmande mattrend är vanligast bland flickor
  ?Väldigt fattig vardag? på äldreboende
  Det bor både mögel och kolibakterier på din läskburk
  Hälsosamtal ska bryta äldres ensamhet
  Forskare har uppfunnit ett effektivt "p-piller" till män
  Kom i ditt livs form efter 40
  Därför varierar cancerrisken i bröst
  Överbeskyddande föräldrar stjäl år från sina barns liv
  Ett visst vitamin ser ut att kunna förebygga självmord
  Forskare: Dessa livsmedel borde märkas med cancervarning
  Överraskande fördelar med lindrig paranoia
  Den här typen av mat kan sabotera din inre "stoppknapp"
  ?Omsorgen om varandras hälsa gäller bara Leif?
  Ny kunskap: Så fort kan avgaser förändra hjärnan
  Klüft peppar för bättre hälsa
  Den här sortens kaffe kan ha antiinflammatorisk effekt
  Ivo: Sjukvården på äldreboenden är för dålig
  Hemligheterna bakom Filip Hammars kroppsförvandling
  Ivo vill tvinga kommuner anmäla omsorgsfusk
  Forskare har slutligen klarat upp mystiska fall av spädbarnsdöd
  Stopp för många hemtjänstföretag
  JUST NU: Regeringen miljardsatsar på kvinnors hälsa