Symptom för Flytningar


Feber
Magont

Behandling för Flytningar


Behandling
Flytningar ska bara behandlas när de orsakats av en infektion eller sjukdom. Hur flytningarna ska behandlas beror på vad som har orsakat dem.

Sjukdomen Flytningar


Flytningar förekommer normalt hos kvinnor i alla åldrar och varierar i mängd och lukt. De skyddar underlivet mot infektioner. Om flytningarna är missfärgade, luktar illa och du får hög feber eller ont magen, eller om du tror att du blivit smittad av någon könssjukdom, ska du vända dig till en gynekolog eller till vårdcentralen.

Det är speciella körtlar i livmoderhalskanalen som producerar den vätska som kallas flytningar. Flytningarna har en surhetsgrad – ett pH-värde – som minskar risken för angrepp av bakterier och svamp. På så sätt hjälper flytningarna till att öka slemhinnornas motståndskraft mot bakterieangrepp.

Flytningarna varierar i mängd och lukt hos alla kvinnor. Vanligtvis är flytningen genomskinlig, möjligen seg till konsistensen, och saknar lukt. Mängden kan öka vid ägglossning eller före menstruation.

Flytningar i puberteten
I samband med puberteten blir slidans slemhinnor fuktigare och det leder oftast till ökade flytningar. P-pilleranvändning kan ibland också ge ökade flytningar.

Sex
Slidan kan bli extra våt vid sexuell upphetsning. Det kallas lubrikation och innebär att slidans väggar fuktas. Det är inte detsamma som flytning utan en speciell sorts vätska.

Flytningar vid graviditet
Hormonförändringar i kroppen påverkar flytningarna. Många kvinnor får exempelvis ökade flytningar under graviditeten. En tunn, vit flytning som inte luktar illa är helt normalt, även om den ökar i mängd. För en del kvinnor ökar flytningarna med antalet graviditetsveckor.

Flytningar under klimakteriet
Äldre kvinnor kan i klimakteriet få en varig flytning om slemhinnorna i underlivet är sköra. Behandling med lågdosöstrogen kan då vara till hjälp. Blodiga flytningar kräver alltid läkarundersökning.

Sjukdomar som ofta orsakar flytningar
Det finns olika typer av infektioner och besvär i underlivet som visar sig genom att flytningarna ändrar utseende och/eller mängd.

Slidkatarr (vaginos)
Slidkatarr är en infektion i slidan som orsakas av bakterier och ger illaluktande flytningar. Lukten påminner om rutten fisk och märks tydligast efter samlag och i samband med menstruation. Slidkatarr är ofarligt men kan enkelt behandlas med antibiotika om lukten är besvärande. Surgörande kräm eller gel kan minska lukten men botar inte infektionen. Slidkatarr betraktas inte som en sexuellt överförbar sjukdom.

Klamydia eller gonorré
Båda klamydia och gonorré överförs vid samlag och ger likartade besvär. Symtom hos kvinnan är ökade flytningar och sveda i samband med att man kissar. Ibland känner kvinnan inga symtom trots att hon är smittad.

Om du misstänker att du är smittad ska du kontakta vården för att testa dig. Klamydia och gonorré faller under Smittskyddslagen, vilket betyder att du är skyldig att lämna uppgifter om vem eller vilka personer smittan kan komma ifrån och vem eller vilka du kan ha fört den vidare till. Om en undersökning visar att du har en infektion ska både du och din partner behandlas med antibiotika. Kondom skyddar mot smitta om den används under hela samlaget.

Livmoderinfektion eller äggledarinfektion
Flytningarna kan bli rikligare, illaluktande och mer tjockflytande. Ofta förekommer magont och feber. Livmoderinfektion kan uppstå i samband med att man sätter in spiral eller efter missfall, abort eller förlossning. Äggledarinfektion kan orsakas av klamydia- eller gonorréinfektion. Livmoder- eller äggledarinfektion behandlas med antibiotika.

Trikomonasinfektion
Trikomonasinfektion smittar genom samlag. Båda parterna bör behandlas med antibiotika. Flytningarna blir illaluktande, gulgrönaktiga till färgen, har små luftbubblor och är ibland blodblandade. Sveda i underlivet kan förekomma. Enstaka smittade får inga besvär alls.

Svampinfektion
Förutom grynig vit flytning får kvinnan stark klåda i underlivet. Kvinnan kan själv behandla svampinfektionen med receptfria läkemedel från apoteket. Ibland kan klåda och svamp i underlivet vara tecken på diabetes. Om besvären inte går över ska du kontakta en gynekolog eller vårdcentralen.

Tumörer i underlivet
Blodblandad flytning kan i sällsynta fall bero på cancer. Men det kan också vara helt normalt och hänga samman med ägglossning och mens. Det kan också bero på en infektion, till exempel klamydia. Blodiga flytningar kräver alltid läkarundersökning.

Andra orsaker till flytningar
Det kan finnas flera anledningar till att man får ökade flytningar. En kvarglömd tampong eller kondom kan ge upphov till riklig och illaluktande flytning. Bakterier, stafylokocker, kan få fäste i tampongen och orsaka feber. Det kan leda till så kallad tampongsjuka, som är mycket sällsynt i Sverige i dag.

Nyheter

Dålig koll på tunga lyft i vården
28/10 10:00
"En av tre privata arbetsgivare inom vård och omsorg slarvar med att bedöma risker för belastningsskador när personalen lyfter tungt, enligt en ny rapport.

Läs mer här

  Dålig koll på tunga lyft i vården
  Laser fixar svårläkta sår snabbare i Skellefteå
  Stor studie: Så här många timmars sömn behöver du minst varje natt
  ?Förödande effekter"på barns och kvinnors hälsa
  Experter: Utbredd okunskap om farlig typ av cancer
  Stockholms stad säger upp avtal med Attendo
  Hur lång blir ditt barn som vuxen"Här är forskarnas nya modell
  Kritik mot boende efter höftfraktur
  Fler kommuner börjar dela journalsystem med Region Västmanland
  Självrengörande golv stärker grisarnas hälsa - och kassan
  LO enigt om satsning på de lägsta lönerna
  Ny studie: Så här visar sig digerdöden fortfarande i din kropp
  Så här kan din smartmobil indikera om du kommer att dö inom fem år
  Ny studie: Så här gynnar elcykeln din hälsa
  Boende missade att ställa fram rörelselarm - äldre avled
  "Hajk"-profilen: Är så kär fortfarande
  Vetenskapens dom: Så många timmar bör du sova
  RCC gjorde krångliga kostråd till lättläst broschyr
  "Ta beslut om en långsiktig plan för psykisk hälsa"
  Forskare: Detta tillstånd kan öka risken att dö i cancer
  Det här gäller för vaccineringar i höst
  Världsettans känga: "Inte säkert för vår hälsa"
  Får du artrit av att knäcka fingrarna"Här är svaret
  Kyrgios begär utredning om sin psykiska hälsa
  Forskare: Dessa känslor kan få dig att åldras snabbare än rökning
  Få äldre får vård för postcovid
  Tandköttsinflammation kan skada flera organ i din kropp: Här är vad du behöver veta
  Helena Ekholms kritik: "Riskerar deras hälsa"
  Stort försök: Nytt ämne kan bromsa utvecklingen av Alzheimers sjukdom
  Henrik Dorsin om sitt oväntade drömprojekt
  Undersköterskor väljer timanställning i protest
  Här är vetenskapens dom: Så skadligt är snus jämfört med cigaretter
  Stor inspektion av privata vårdinrättningar för att få bort belastningsskador
  Nu startar rättegången mot Attendo-anställda" åtalas för brott mot meddelarskyddet
  Allt tuffare locka personal till äldreomsorgen
  Vissa vanliga drömmar kan indikera risk för demens
  Demenssjuk föll ur sängen - höftledsfraktur upptäcktes senare
  Nya rön: Du kan vara tjock och frisk
  Region och kommuner samverkar om mobila närvårdsteam i Västmanland
  Kraftsamling kring äldreomsorgen med nationellt kompetenscentrum