Symptom för Flytningar


Feber
Magont

Behandling för Flytningar


Behandling
Flytningar ska bara behandlas när de orsakats av en infektion eller sjukdom. Hur flytningarna ska behandlas beror på vad som har orsakat dem.

Sjukdomen Flytningar


Flytningar förekommer normalt hos kvinnor i alla åldrar och varierar i mängd och lukt. De skyddar underlivet mot infektioner. Om flytningarna är missfärgade, luktar illa och du får hög feber eller ont magen, eller om du tror att du blivit smittad av någon könssjukdom, ska du vända dig till en gynekolog eller till vårdcentralen.

Det är speciella körtlar i livmoderhalskanalen som producerar den vätska som kallas flytningar. Flytningarna har en surhetsgrad – ett pH-värde – som minskar risken för angrepp av bakterier och svamp. På så sätt hjälper flytningarna till att öka slemhinnornas motståndskraft mot bakterieangrepp.

Flytningarna varierar i mängd och lukt hos alla kvinnor. Vanligtvis är flytningen genomskinlig, möjligen seg till konsistensen, och saknar lukt. Mängden kan öka vid ägglossning eller före menstruation.

Flytningar i puberteten
I samband med puberteten blir slidans slemhinnor fuktigare och det leder oftast till ökade flytningar. P-pilleranvändning kan ibland också ge ökade flytningar.

Sex
Slidan kan bli extra våt vid sexuell upphetsning. Det kallas lubrikation och innebär att slidans väggar fuktas. Det är inte detsamma som flytning utan en speciell sorts vätska.

Flytningar vid graviditet
Hormonförändringar i kroppen påverkar flytningarna. Många kvinnor får exempelvis ökade flytningar under graviditeten. En tunn, vit flytning som inte luktar illa är helt normalt, även om den ökar i mängd. För en del kvinnor ökar flytningarna med antalet graviditetsveckor.

Flytningar under klimakteriet
Äldre kvinnor kan i klimakteriet få en varig flytning om slemhinnorna i underlivet är sköra. Behandling med lågdosöstrogen kan då vara till hjälp. Blodiga flytningar kräver alltid läkarundersökning.

Sjukdomar som ofta orsakar flytningar
Det finns olika typer av infektioner och besvär i underlivet som visar sig genom att flytningarna ändrar utseende och/eller mängd.

Slidkatarr (vaginos)
Slidkatarr är en infektion i slidan som orsakas av bakterier och ger illaluktande flytningar. Lukten påminner om rutten fisk och märks tydligast efter samlag och i samband med menstruation. Slidkatarr är ofarligt men kan enkelt behandlas med antibiotika om lukten är besvärande. Surgörande kräm eller gel kan minska lukten men botar inte infektionen. Slidkatarr betraktas inte som en sexuellt överförbar sjukdom.

Klamydia eller gonorré
Båda klamydia och gonorré överförs vid samlag och ger likartade besvär. Symtom hos kvinnan är ökade flytningar och sveda i samband med att man kissar. Ibland känner kvinnan inga symtom trots att hon är smittad.

Om du misstänker att du är smittad ska du kontakta vården för att testa dig. Klamydia och gonorré faller under Smittskyddslagen, vilket betyder att du är skyldig att lämna uppgifter om vem eller vilka personer smittan kan komma ifrån och vem eller vilka du kan ha fört den vidare till. Om en undersökning visar att du har en infektion ska både du och din partner behandlas med antibiotika. Kondom skyddar mot smitta om den används under hela samlaget.

Livmoderinfektion eller äggledarinfektion
Flytningarna kan bli rikligare, illaluktande och mer tjockflytande. Ofta förekommer magont och feber. Livmoderinfektion kan uppstå i samband med att man sätter in spiral eller efter missfall, abort eller förlossning. Äggledarinfektion kan orsakas av klamydia- eller gonorréinfektion. Livmoder- eller äggledarinfektion behandlas med antibiotika.

Trikomonasinfektion
Trikomonasinfektion smittar genom samlag. Båda parterna bör behandlas med antibiotika. Flytningarna blir illaluktande, gulgrönaktiga till färgen, har små luftbubblor och är ibland blodblandade. Sveda i underlivet kan förekomma. Enstaka smittade får inga besvär alls.

Svampinfektion
Förutom grynig vit flytning får kvinnan stark klåda i underlivet. Kvinnan kan själv behandla svampinfektionen med receptfria läkemedel från apoteket. Ibland kan klåda och svamp i underlivet vara tecken på diabetes. Om besvären inte går över ska du kontakta en gynekolog eller vårdcentralen.

Tumörer i underlivet
Blodblandad flytning kan i sällsynta fall bero på cancer. Men det kan också vara helt normalt och hänga samman med ägglossning och mens. Det kan också bero på en infektion, till exempel klamydia. Blodiga flytningar kräver alltid läkarundersökning.

Andra orsaker till flytningar
Det kan finnas flera anledningar till att man får ökade flytningar. En kvarglömd tampong eller kondom kan ge upphov till riklig och illaluktande flytning. Bakterier, stafylokocker, kan få fäste i tampongen och orsaka feber. Det kan leda till så kallad tampongsjuka, som är mycket sällsynt i Sverige i dag.

Nyheter

Ajöss med BMI"Här är forskarnas nya mått för din kropps hälsa
26/3 2023 12:40
BMI-formeln introducerades för första gången på 1800-talet av den belgiske matematikern Adolphe Quételet i ett försök att definiera en så kallad "normal man" utifrån dåtidens vetenskapliga studier. Och sedan 1950-talet har beräkningen använts av hälsomyndigheter

Läs mer här

  Här tjänar undersköterskor bäst
  Gamling stängdes in med råtta på äldreboendet
  Stor studie ger nya insikter i fördelarna med viktminskning
  Är flytare ett tecken på god hälsa?
  Forskare avlivar vanlig myt om hjärnans åldrande
  Stora skillnader i timpris för hemtjänst
  Skolministern ? sätt psykisk hälsa på schemat
  Resultat av immunterapi mot livmodercancer imponerar
  Enkelt test avslöjar hjärnans åldrande
  Efter larmhaveri ? personuppgifter i fel händer
  Ajöss med BMI"Här är forskarnas nya mått för din kropps hälsa
  Jordnötsallergi hos barn kan förebyggas
  Cyberattack bakom utslagna trygghetslarmen
  150 kommuner har problem med trygghetslarmen
  Hemlighåller ikonens hälsa: ?Som en fånge?
  Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
  Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
  Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
  Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
  Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
  Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
  Diabetespatienter kan få smärtlindring med chili
  Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
  Skolsköterska anmäld till Ivo ? följde inte upp vården
  Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
  Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
  Skolsköterska anmäld till Ivo ? följde inte upp vården
  Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
  Diabetespatienter kan få smärtlindring med chili
  Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
  Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
  Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
  Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
  Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
  Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
  Hemtjänsten tar till bandvagnar i snökaoset
  It-attack mot Humana ? uppgifter har stulits
  Forskare varnar: Detta bör gravida undvika
  Forskare varnar för e-cigaretters inverkan på lungorna
  Studie: Långvarig fasta kan ha negativa effekter