Smärta
Domningar
Ont i foten
Höftsmärta
Symtom vid fönstertittarsjuka
Smärta i vaden, höften eller låret när du promenerar kan vara tecken på fönstertittarsjuka. Typiskt är att det inte gör ont när du börjar gå utan smärtorna kommer efter en stund och ökar sedan gradvis. Det gör mer ont om du går fort eller uppför en backe. Om du stannar till någon minut och vilar avtar smärtan.
Om du har mycket dålig blodcirkulation i foten och benet kan du ha smärtor redan i vila. Smärtan kan variera, många patienter får domningar i ben eller fot. Du kan även få bensår som inte vill läka.
Hos ett fåtal patienter med försämrad blodcirkulation och syrebrist, så kallad ischemi, kan fönstertittarsjuka leda till kallbrand.
Råd vid fönstertittarsjuka
Rökstopp:
Rökning förvärrar sjukdomen. Därför är det viktigt att inte röka.
Motion och gångträning:
Du bör även träna att gå längre och längre sträckor. En sjukgymnast kan hjälpa dig med ett bra och effektivt träningsprogram.
Sök vård
Vänd dig till din vårdcentral om du har symtom på fönstertittarsjuka. Sjukdomen är viktig att behandla eftersom risken är stor för hjärtinfarkt och stroke.
Undersökning vid fönstertittarsjuka
Läkaren mäter bland annat blodtrycket i benen och jämför med blodtrycket i armen, samt känner på pulsen i fötter och ljumskar. Även ultraljudsundersökning för att närmare studera blodkärlen kan bli aktuell.
Behandling av fönstertittarsjuka
Läkemedel
Det är viktigt att bromsa inflammationen i blodkärlen och minska riskerna för att drabbas av hjärtinfarkt och stroke. Läs om rekommenderade läkemedel enligt Kloka Listan vid fönstertittarsjuka.
Operation
Om inte läkemedel räcker som behandling finnas även möjlighet att operera. Det finns flera olika metoder, bland annat ballongvidning av blodkärlen i benen.
Fönstertittarsjuka beror på åderförkalkning i pulsådrorna i benen. Typiskt är att det gör ont i benen när man gått en stund, men smärtan lättar när man stannar till. Rökning förvärrar besvären. Kontakta vårdcentralen om du får ont i benen då du gått en stund. Det är viktigt att behandla fönstertittarsjuka.
Fönstertittarsjuka beror på åderförkalkning i benens artärer. Med åderförkalkning menas att blodkärlen är inflammerade och att det samlats plack i dem. Kärlen blir trånga och blodet får svårt att passera. Syresättningen i musklerna blir då sämre och mjölksyra bildas.
Om du har fönstertittarsjuka får du ont i benen när du gått en stund. Smärtorna klingar av när du stannar och vilar. Sjukdomen har fått sitt namn genom att man gärna stannar framför ett skyltfönster för att vila.
Fönstertittarsjuka uppfattas ofta som en ofarlig sjukdom. Men faktum är att patienter med fönstertittarsjuka har större risk att få hjärtinfarkt och stroke än patienter med angina pectoris. Angina perctoris är samma sjukdom, men då har åderförkalkningen drabbat hjärtats kranskärl.
Symtomen vid fönstertittarsjuka kan variera vid olika tidpunkter. Patienterna blir ofta bättre och sämre i perioder.
Fönstertittarsjuka brukar även kallas kärlkramp i benen.
Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
22/3 2023 09:20
Myndigheten pekar bland annat på att det saknas kunskap om i vilken utsträckning missförhållanden eller vårdskador faktiskt förekommer ? något som behöver kartläggas, enligt Riksrevisionen. Dessutom saknas insikt om hur mycket den här typen av brister kostar
Läs mer här