Feber
Förkylning
Huvudvärk
Heshet
Hosta
Nästäppa
Snuva
Symtom på förkylning
Vid förkylning svullnar slemhinnorna i näsa och svalg och avsöndrar vätska. Snuva, täppt näsa, hosta, heshet, huvudvärk eller obehagskänsla i halsen är vanliga symtom vid förkylning. En del personer kan även få feber, men den blir sällan hög.
Virussjukdomar har ofta två faser med feber, men i de flesta fall räcker egenvård för att förkylningen ska läka ut av sig själv.
Förkylning vid graviditet
Precis som vanligt kan du även under graviditeten drabbas av förkylning. Det är inget konstigt och det påverkar inte barnet i magen. Däremot är det vanligt att man förväxlar förkylning med nästäppa, som är vanligt under graviditeten.
Behandling av förkylning under graviditet
Vid graviditet är det bra att undvika läkemedel så långt det är möjligt. Vila om du känner dig hängig eller om du har feber. Om du är täppt i näsan, försök att ligga med huvudet högt. Om inte en extra kudde hjälper kan du skölja näsan med koksaltlösning. Vid svåra besvär kan näsdroppar eller nässprej ge lindring för stunden, men det är inget du ska ta under längre tid.
Du kan ta febernedsättande läkemedel vid enstaka tillfällen, men undvik dem som innehåller acetylsalicylsyra. Läkemedel som bygger på substansen paracetamol anses ofarliga vid graviditet.
Förebygg förkylning
Undvik att ta folk i hand om de är förkylda eller om du själv är förkyld. Håll gärna ett visst avstånd till dem som nyser eller hostar. Om du själv är förkyld – hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du genast slänger.
Tvätta händerna ofta och noga i förkylningstider. Det är viktigt både när du själv är förkyld och när någon i din närhet är det. Använd gärna handsprit efter tvätt av händerna.
Använd pappersnäsdukar för engångsbruk och kasta dem i en plastpåse som går att stänga till.
Du smittar redan innan symtomen visar sig. Smittsamheten är som störst de första dagarna, därefter minskar den snabbt. En god regel är att stanna hemma någon dag från arbete, skola eller förskola för att undvika att smitta andra och ge kroppen möjlighet att återhämta sig.
Egenvård
Du kan lindra obehagen på olika sätt, men gemensamt för alla förkylningsbesvär är att du kan underlätta tillfrisknandet genom att:
dricka mycket om du har feber
vila
inte röka. Passa på att sluta röka när du är förkyld.
undvika hård fysisk ansträngning, till exempel träning.
Det kan kännas lättare att andas om du sover med huvudet högt. Använd en extra huvudkudde eller höj tillfälligt sängens huvudända.
Sök vård
Vänd dig till din vårdcentral om du får:
huvudvärk och smärta i kinderna (ofta bara på ena sidan), bakom ögonen eller i pannan samt feber och illaluktande snuva
mer hosta som blir djupare eller ändrar karaktär och om febern stiger
kraftig sjukdomskänsla och nedsatt allmäntillstånd
stark ihållande öronvärk.
Om du efter 3-4 dygn fortfarande har feber och en allmän sjukdomskänsla kan du kontakta sjukvården för rådgivning, men det finns sällan anledning att beställa tid hos läkare förrän efter en vecka.
Behandling av förkylning
Läkemedel
Du kan ta receptfria smärtlindrande och febernedsättande läkemedel samt hostmedicin om du behöver. Näsdroppar eller nässprej minskar svullnaden i näsan. Då avtar även snuvan. Dessa medel bör inte användas mer än tio dagar i följd, om inte en läkare ordinerar något annat.
Penicillin och andra antibiotika hjälper inte mot förkylningar, eftersom förkylningar orsakas av virus. Antibiotika hjälper bara mot infektioner orsakade av bakterier.
Förkylning är en infektion i näsa, svalg eller hals som orsakas av virus. Vila och vätska är väl beprövade egenvårdsmetoder. Receptfria läkemedel tas vid behov. Kontakta vårdcentralen om du har huvudvärk, spridd smärta, mer hosta, stigande feber, stark sjukdomskänsla och nedsatt allmäntillstånd och om du har ihållande öronvärk.
Förkylning är en infektion som orsakas av virus. Viruset sprids på olika sätt:
Via luften, till exempel när någon nyser.
Genom direktkontakt, till exempel när man hälsar på en förkyld person och sedan gnuggar sig i ögat eller petar i näsan.
Genom indirekt kontakt, till exempel när man greppar ett dörrhandtag som en förkyld person just har tagit i.
En vuxen person får i genomsnitt en till två förkylningar per år. Förkylningen brukar klinga av efter några dagar upp till ett par veckor.
Personer med astma eller andra typer av kroniska lungsjukdomar får ofta mer långdragna förkylningar. Det gäller även personer vars infektionsförsvar är nedsatt av andra orsaker.
Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
15/3 2023 16:40
Efter att ha kommit fram till dessa celler, som var huvudansvariga för hornens tillväxt, odlade forskarna dem i en laboratorieskål. Fem dagar senare kunde de transplantera in cellerna mellan ögonen på mössen, där de fick växa. Att tekniken har visar sigkunna
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst