Feber
Blåsor
Hosta
Svullen / öm
Snuva
Symtom på halsfluss
När du har halsfluss gör det ont att svälja. Du får feber och en allmän sjukdomskänsla. Halsmandlarna sväller och blir ömma. Om vuxna samtidigt får hosta och snuva brukar det vara tecken på att de har smittats av virus.
Små barn kan även få hosta och tjock färgad snuva av streptokockbakterier.
Halsmandlarna kan drabbas av flera infektioner med symtom som liknar halsfluss. En virussort som är vanlig bland barn och tonåringar ger så kallad körtelfeber. Då svullnar halsmandlarna också upp och får varproppar.
Ett annat virus kan ge blåsor i gommen som gör ont.
Om symtomen inte går över av sig själva kan du behöva undersökas av en läkare.
Behandling av halsfluss
Läkemedel
Om orsaken till sjukdomen är bakterier, särskilt streptokocker, behandlas den med antibiotika. Det är lätt att med hjälp av ett snabbtest upptäcka streptokockbakterier som behöver behandling.
Vid virusinfektioner hjälper inte antibiotika, men sjukdomen brukar läka inom en vecka utan behandling.
Om du behandlas med antibiotika blir du normalt smittfri inom två dygn. Ät alltid hela den ordinerade antibiotikakuren för att inte infektionen ska blossa upp igen.
Om du har fått en halsböld skärs den upp så att varet kan rinna ut innan antibiotikabehandlingen börjar.
Operation
När barn drabbas av halsböld kan det bli aktuellt att operera bort halsmandlarna.
Vid täta återfall som beror på bakterier kan ett alternativ vara att operera bort halsmandlarna.
Halsfluss är en infektion i halsmandlarna som beror på bakterier eller virus. Vid halsfluss gör det ont att svälja och du kan få feber. Barn kan få hosta och snuva. Receptfria läkemedel lindrar feber och värk. Läkare kan ordinera antibiotika om bakterier ligger bakom. Operation kan bli aktuell vid täta återfall.
Den vanligaste formen av halsfluss orsakas av streptokockbakterier Grupp A.
Halsmandlarna, som är en del av immunförsvaret, sitter på var sin sida om svalget i höjd med tungans rot. Vid halsfluss blir de inflammerade, röda och svullna och gör ont. Ibland samlas det var i halsmandlarnas fickor som ser ut som vit-gula prickar. Om rodnaden och svullnaden sprider sig utanför halsmandlarna har en halsböld bildats och man behöver uppsöka läkare.
Halsfluss är vanligast under vinterhalvåret med en topp i september-oktober och en i mars-april. Sjukdomen kan gå över av sig själv, men ibland behöver den behandlas med antibiotika.
Även bihåleinflammation och öroninflammation kan förekomma i efterförloppet av en halsfluss.
Cyberattack bakom utslagna trygghetslarmen
24/3 2023 09:40
"Vi kan konstatera att det handlar om en cyberattack. Just nu arbetar ett erfaret team av tekniker med att närmare utreda detaljerna kring det inträffade", skriver företaget Careium, som står bakom tjänsten, i ett pressmeddelande. Driftstörningarna började
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst