Symtom vid hälsporre
Vid hälsporre gör det framför allt ont då du tar de första stegen på morgonen och/eller efter vila. Det blir ofta värre ju mer du belastar foten under dagen.
Symtomen kan variera ganska mycket från lättare obehag till en kraftig brännande smärta som gör det omöjligt att gå längre sträckor. Du kan även ha ont i vila och när du trycker på hälen.
Smärtorna blir värre när du går på hårt underlag och om du under en längre stund bär något som är tungt.
Förebygg hälsporre
Bra skor som ger stöd och har en avlastande kudde under hälen är bra för att förebygga hälsporre. Det gäller både skor som du använder till vardags och skor för idrott. Har du någon liten felställning på foten kan den korrigeras med specialskor eller inlägg.
Att stretcha vadmuskeln kan ha effekt. Stå med främre delen av foten på nedersta steget i en trappa och tänj försiktigt hälen nedåt, vilket sträcker ut vadmuskeln.
Värm upp ordentligt innan du idrottar och varva ned efteråt. Det är viktigt att stretcha muskler och leder både före och efter ett motionspass.
Gå inte ut för hårt med idrottandet. Det är bättre att ge kroppen tid att anpassa sig med kortare träningspass med jämna mellanrum än att träna intensivt mer sällan. Du kan till exempel hellre springa en kortare sträcka varje dag än köra hårda pass på helgerna.
Får du ont i hälen efter träning är det ett tecken på att du överansträngt dig. Vänta med motion till dess att skadan läkt.
Sök vård
Kontakta din vårdcentral om du har ont i foten när du går. Adress och telefonnummer till olika vårdmottagningar hittar du under Hitta vård och omsorg.
Undersökning vid hälsporre
Läkaren kan oftast ställa diagnosen hälsporre utifrån de symtom som du har. För att utesluta andra orsaker till smärtan görs ibland en röntgenundersökning.
Behandling av hälsporre
De allra flesta hälsporrar läker ut inom sex till nio månader. I några få fall övergår hälsporren till att bli en kronisk inflammation som kan vara svårbehandlad. Men prognosen är god på lång sikt.
Hälinlägg
I början kan vila och stötdämpande hälinlägg provas för att minska trycket mot hälkudden.
Stretchning
Studier har visat att stretchning av vadmuskulaturen har god effekt. Mindre belastning på hälsenan leder till mindre belastning på den sena som fäster i hälbenet.
Tejpning och stötvågsbehandling
Andra behandlingar är tejpning av fotsulan för att stödja den. Stötvågsbehandling kan möjligen ha viss effekt.
Kortisonspruta är en vanlig behandling, som dock inte är helt riskfri. Smärtan försvinner men risken ökar för att man överbelastar foten, vilket kan skada den. Behandlingen rekommenderas därför inte.
I enstaka svåra fall kan en operation övervägas, men det är mycket ovanligt.
Hälsporre kan ge kraftig smärta under hälen när du står eller går. Typiskt är att det gör riktigt ont vid första steget efter vila. Själva hälsporren i sig gör inte ont utan det är små bristningar i den sena som förbinder hälbenet med tårna som blir öm. Kontakta din vårdcentral om foten smärtar när du går. Hälsporre kan göra ordentligt ont under främre delen av hälen. På röntgen syns hälsporren som en liten utväxt på nedre delen av hälbenet, men det är inte själva sporren som gör ont. Den är ganska vanlig även hos människor som inte har ont i hälen.
Senytorna under foten belastas hela tiden när vi står, går eller springer. Belastningen dämpas av en fettkudde under hälen och ett stort senband under fotsulan. Den stötdämpande fettkudden under foten krymper när vi blir äldre. När fotsulan överbelastas, till exempel genom överansträngning, kan det leda till sträckningar och även små bristningar i senbanden vilket gör ont.
Personer med höga eller låga fotvalv verkar ha lättare att drabbas av hälsporre.
Andra besvär som kan drabba fötterna är liktornar och förhårdnader, hammartå och hallux valgus.
Studie: Långvarig fasta kan ha negativa effekter
2/3 2023 17:40
Våldsam ökning av antalet i monocyter Först analyserade forskarna blodprover från fem möss som inte hade fått någon föda på 24 timmar. En jämförelse med blodprover från möss som hade ätit normalt visade att de fastande mössen bara hade en tiondel så många
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst