Blåsor
Eksem
Klåda
Sår i Huden
Utslag
Symtom
Handeksem märks ofta genom att det kliar på händerna. Inflammationen i hudens övre lager gör att händerna blir röda, nariga och att huden spricker. Det kan också bildas vätskefyllda blåsor som kan gå sönder. Dessa torkar oftast in, men ibland kan de bli variga och infekterade.
Att riva på eksemet gör att det kliar ännu värre och det ökar dessutom risken för infektion. Försök i stället att nypa försiktigt där det kliar. Riv inte loss lösa fjäll eller hudflagor. Smörj i stället bort dem med mjukgörande kräm.
Förebyggande
Undvik att tvätta händerna för ofta.
Ta för vana att ofta smörja händerna med mjukgörande kräm, särskilt om du ofta har dem i vatten eller i kontakt med andra retande ämnen.
Använd skyddshandskar när du är i kontakt med vätskor och/eller lösningsmedel. Använd gärna bomullshandskar innanför, eftersom händerna lätt blir fuktiga, vilket förvärrar eksemen.
Använd oparfymerad tvål och mjukgörande kräm. Undvik naturprodukter som kan innehålla allergiframkallande ämnen.
Ta alltid av ringar när du tvättar händerna.
Undvik hudkontakt med produkter och föremål som du vet att du inte tål.
Använd alltid vantar eller handskar när det är kallt ute.
Egenvård
Grunden i all behandling av handeksem är att regelbundet och noga smörja in händerna med mjukgörande kräm och att undvika det som orsakar eksemet. Här kan skyddshandskar vara ett bra hjälpmedel.
Sök vård
Kontakta din vårdcentral:
om handeksemet inte har blivit bättre efter en veckas behandling med hydrokortison
om handeksemet vätskar mycket eller är varigt
om handeksemet har många djupa sårsprickor.
Undersökning
Om handeksemet, trots du att smörjt händerna och använt handskar, inte vill försvinna eller blir värre behövs oftast läkarbedömning och en mer kraftfull behandling.
Husläkaren kan oftast utreda orsaken till eksemet och ge rätt behandling. Behöver eksemet utredas mer kan husläkaren se till att du får en remiss till rätt vård, det kan till exempel vara hudläkare eller yrkesmedicinare.
I vissa fall kan det vara svårt att skilja handeksem från andra hudsjukdomar som till exempel skabb, svampinfektioner och psoriasis. Då måste man göra odlingsprover och ta hudprover för bedömning i mikroskop.
Behandling
Hydrokortisonpreparat, som finns receptfritt på apotek, dämpar inflammationen och minskar klådan. Ofta kan du med behandling med mjukgörande kräm och hydrokortison få eksemet att gå tillbaka på någon vecka.
Om inte detta fungerar behandlar husläkaren ofta med starkare kortisonpreparat.
Får du trots detta inte bukt med handeksemet finns mer avancerade behandlingsmetoder, som till exempel ljusbehandling och strålning.
Handeksem är ganska vanligt. Omkring 10 procent av den vuxna befolkningen har handeksem någon gång under en ettårsperiod. Personer som haft böjveckseksem som barn får oftare än andra handeksem i vuxen ålder. Vanligen kan du med egen behandling få bort eksemet. Om det inte fungerar eller om handeksemet blir varigt eller får djupa hudsprickor bör du vända dig till vårdcentralen.
Handeksem delas upp i irritationseksem och allergiska kontakteksem. Irritationseksem är den vanligaste formen. De kan uppstå om du ofta hanterar ämnen som irriterar huden, till exempel tvål, tvättmedel eller lösningsmedel. De kan också komma vid stark kyla eller nötning. Eksemen kan ta flera månader att läka och hudens motståndskraft är sämre under ytterligare en tid.
Allergiska kontakteksem uppstår om huden blivit särskilt känslig mot något ämne, till exempel nickel, krom, gummi, olika konserveringsmedel eller parfym. Allergin kan försvagas med åren, men du får räkna med att ha den livet ut.
Vissa proteiner i framför allt livsmedel, växter och naturgummilatex kan orsaka nässelutslag. Dessa snabbt uppträdande allergiska reaktioner kan utvecklas till kontakteksem.
Riskyrken
Risken för handeksem är större inom vissa yrken. Till riskyrkena hör frisör, kock, kallskänka, olika vårdyrken, lokalvårdare, bagare, bilmekaniker och målare. Dessa arbeten innebär mycket kontakt med vätskor, kemiska ämnen eller livsmedel.
Är flytare ett tecken på god hälsa?
2/4 2023 13:40
Om din avfyring ligger och guppar i toaletten efter ett besök så tillhör du de 10-15 procent av befolkningen som lägger "flytare". De flytande exkrementerna beror främst på tarmgaser i avföringen. I en studie registrerade forskare att avföring från en grupp
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst