Feber
Viktminskning
Utslag
Svamp
Symtom på hiv
Det är vanligast att man i början inte märker att man har blivit smittad av hiv. Oftast dröjer det många år innan några tecken uppträder. Man kan ha olika och varierande symtom, till exempel:
feberperioder
viktnedgång
olika hudutslag
svamp i munnen.
Några få personer har vid smittotillfället övergående symtom som varierar.
Skadan på immunförsvaret utvecklas oftast långsamt. Efter fem till tio års infektion kan immunförsvaret inte längre skydda kroppen mot olika bakterier, virus, svampar och parasiter.
Om en person har en känd hivinfektion sätts behandling in redan när immunförsvaret är lite försvagat. Behandlingen gör att immunbristen aldrig utvecklas, därför uppträder inga symtom eller sjukdomar.
Många patienter vet dock inte om sin hivinfektion och söker vård först när de är sjuka på grund av försvagat immunförsvar. Men även då fungerar behandlingen väl för de flesta.
Infektionen kan enkelt bestämmas med ett blodprov, oavsett om man känner sig sjuk eller inte.
Förebygg hivsmitta till barnet
Smitta
Om du får rätt vald hivbehandling i tid är risken för att ditt barn ska bli smittat obefintlig i Sverige.
Det finns däremot en klar risk att barnet kan smittas genom amning om mamman är obehandlad eller har en dåligt fungerande behandling. Av den anledningen är det i Sverige enligt smittskyddslagen inte tillåtet för en hivpositiv mamma att amma.
En framgångsrik behandling är när det inte finns upptäckbart virus i blodet. Risken att hiv sprids vidare minskar kraftigt vid en framgångsrik behandling. Dessa personer ska dock enligt smittskyddslagen fortfarande betraktas som potentiellt smittsamma. Par där den ena partnern är hivsmittad kan därför, ur ett juridiskt perspektiv, inte ha oskyddade samlag för att kvinnan ska bli gravid.
Vaccination
Det finns inget vaccin mot sjukdomen. Något vaccin finns inte heller i sikte.
Sök vård
Om du misstänker att du har en hivinfektion är det mycket viktigt att du testar dig, både för din skull och för det kommande barnets skull. Om du är gravid är det lättast att du testar dig i samband med ett besök på mödravårdscentralen. Du kan också kontakta närmaste vårdcentral eller sex- och samlevnadsmottagning.
Du har vid testtillfället rätt att vara anonym, det vill säga att du behöver inte uppge din identitet. Ingen mottagning kan vägra att testa dig och du behöver inte motivera varför du vill testa dig.
Om du är hivpositiv och funderar på att bli gravid ska du kontakta din behandlande hivläkare. Om du behandlas mot hiv kan behandlingen behöva ändras eftersom några av läkemedlen inte är bra för fostret under en graviditet. Du ska också vända dig till hivkunnig gynekolog och barnmorska för att få mer information.
Behandling av hiv under graviditet
Om du är hivinfekterad och inte får bra behandling finns viss risk att viruset överförs från dig till barnet under graviditeten. Risken att smitta är dock som störst vid förlossningen. Om din behandling är välfungerande tas båda dessa risker bort. Sedan tidigare rekommenderas även planerat Kejsarsnitt .
Du kan föda barn om du har hiv. Det finns ingen risk att hivsmittan förs över till fostret under graviditeten eller till barnet i samband med förlossningen om du har en fungerande behandling. Under och efter graviditeten har du regelbunden kontakt med olika specialister. De hjälper dig att föda riskfritt. Prata med din behandlande hivläkare om du har hiv och funderar på att bli gravid.
Idag kan du föda barn även om du eller din partner har hiv. Tack vare ökad kunskap och bra läkemedel har risken för att hivsmittan överförs till fostret tagits bort vid fungerade behandling. Det beror dels på bromsmedicinerna, dels på andra förebyggande åtgärder.
Inget barn till kvinnor med känd hivinfektion har smittats i Sverige vid förlossningen sedan 1998.
Att föda riskfritt kräver att hivbehandlingen fungerar väl och att hiv inte kan upptäckas i blodet inför förlossningen. Det är därför väldigt viktigt att alla kvinnor med hiv som är gravida får en diagnos tidigt under graviditeten. Av denna anledning får även gravida kvinnor som inte har hiv erbjudande om att testa sig.
Gravida kvinnor med känd hivinfektion har regelbunden kontakt med barnmorska, infektionsläkare, gynekolog, barnläkare, kurator och sjuksköterska. Självklart får partnern vara med. I möten diskuterar specialisterna hur kvinnan kan få bästa möjliga vård och hur man tar bort risken att smittan förs över till barnet.
Här tjänar undersköterskor bäst
5/4 2023 14:40
När tidningen sammanställde medellönerna för 27 yrken inom fackförbundet Kommunals sfär tjänade undersköterskor i regioner 28 084 kronor i månaden. För undersköterskor i kommuner var medellönen 27 894 kronor. Läs också: Här tjänar Vårdförbundets gruppermest
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst