Symptom för Hiv/aids


Feber
Viktminskning
Utslag
Svamp

Symtom på hiv
Det är vanligast att man i början inte märker att man har blivit smittad av hiv. Oftast dröjer det många år innan några tecken uppträder. Man kan ha olika och varierande symtom, till exempel:

perioder med feber
viktnedgång
olika hudutslag
svamp i munnen.
Några få personer har vid smittotillfället övergående symtom som varierar.

Skadan på immunförsvaret utvecklas oftast långsamt. Efter fem till tio års infektion kan immunförsvaret inte längre skydda kroppen mot olika bakterier, virus, svampar och parasiter. Om en person har en hivinfektion sätts behandling in redan när immunförsvaret är lite försvagat. Behandlingen gör att immunbristen aldrig utvecklas, därför uppkommer inga symtom eller sjukdomar.

Idag har fler än hälften av de patienter som får diagnosen hiv i Sverige redan kraftigt försvagat immunförsvar. Det gör att de har en ökad risk för allvarliga symtom och en högre risk att dö. De flesta av dessa patienter har burit på infektionen under många år.

Infektionen kan enkelt bestämmas med ett blodprov, oavsett om man känner sig sjuk eller inte.

Sjukdomen Hiv/aids


Hiv skadar kroppens immunförsvar. Tidiga tecken kan vara feber, halsont, svullna lymfkörtlar, sår på slemhinnor och hudutslag. För de allra flesta dröjer det flera år innan sjukdomen märks. Viruset smittar inte vid kramar, kyssar och vanliga sociala kontakter. Kondom är ett mycket säkert skydd vid sex. Sök vård om du misstänker hiv/aids.

Hiv är en förkortning för humant immunbristvirus. Det är ett virus som skadar kroppens immunförsvar.

Hiv sprids i en pågående världsomfattande epidemi. Värst är situationen i många utvecklingsländer, men även industriländerna är drabbade. I dagsläget ökar spridningen kraftigt i Östeuropa, Ryssland och Centralasien.

Sjukdomen är dödlig om man inte får behandling.

Hivinfektionen läker inte spontant utan den smittade personen bär på viruset resten av livet. En hivinfekterad persons smittsamhet minskar mycket om behandlingen är framgångsrik.

Behandling för Hiv/aids


Förebygg hiv
Du skyddar dig mot hiv genom att undvika att komma i kontakt med viruset via blod, sädesvätska och slidsekret. Kondom vid samlag är ett mycket bra skydd mot hiv och andra sexuellt överförda sjukdomar. Att ha ”säkert sex” är också ett bra sätt att skydda sig.

Det finns inget vaccin mot sjukdomen. Några vaccin finns inte heller i sikte.

Blodgivare testas för hiv. Det gör att smittan inte sprids genom blodtransfusion.

Gravida kvinnor erbjuds hivtest. Om en gravid kvinna visar sig ha hiv förhindrar man att barnet smittas genom att kvinnan får hivbehandling, att förlossningen sker med kejsarsnitt och att barnet får hivläkemedel efter födseln.

Personer som lägger om sår, eller på annat sätt kan komma i kontakt med blod, ska använda plasthandskar eller motsvarande. Om blod, sädesvätska, slidsekret eller annan kroppsvätska från en hivsmittad person kommer på hudsår, slemhinnor eller ögon ska detta tvättas eller sköljas bort så snart som möjligt. Hivkunnig läkare ska omedelbart kontaktas. Läkaren tar då ställning till om hivläkemedel ska ges, så kallat postexpositions profylax.

Smitta
Virus överförs oftast vid samlag och genom blod. Det kan till exempel vara vid blodtransfusion, vid stickskador eller om flera personer använder samma spruta.

En hivsmittad kvinna kan smitta sitt barn i samband med förlossning och amning om hon inte är framgångsrikt behandlad.

En framgångsrik behandling är när det inte finns upptäckbart virus i blodet. Risken att hiv sprids vidare minskar kraftigt vid en framgångsrik behandling. Dessa personer ska dock enligt smittskyddslagen fortfarande betraktas som potentiellt smittsamma.

Viruset smittar inte vid sociala kontakter och hivinfekterade personer behöver inte vara rädda för att smitta vänner, släktingar eller barn i sin omgivning.

Sök vård
Om du misstänker att du har en hivinfektion är det mycket viktigt att göra ett blodprovstest. Detta kan du göra kostnadsfritt vid olika mottagningar:

vårdcentralen
infektionsmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset
ungdomsmottagning
sjukhusens sex- och samlevnadsmottagningar (SESAM)
hud- och venmottagning
RFSU-mottagning
Venhälsan på Södersjukhuset.
Du har vid testtillfället rätt att vara anonym, det vill säga du behöver inte uppge din identitet. Svaret kommer inom cirka en vecka efter provtagningen. Ingen mottagning kan vägra att testa dig och du behöver inte förklara varför du vill testa dig.

För att få ett säkert svar på blodprovstestet ska det ha gått tre månader från det misstänkta smittotillfället. Det är för att hivinfektionen ibland inte kan ses i blodet förrän tre månader efter smittotillfället, även om infektionen kan ses hos de allra flesta efter två till tre veckor.

På vissa mottagningar, till exempel Sesam, Venhälsan och infektionsmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset, kan man testa sig med snabbsvar. Det betyder att provsvaret oftast är färdigt efter en halvtimme. Men det måste fortfarande ha gått tre månader sedan smittotillfället innan man kan utesluta hiv med säkerhet.
Behandling av hiv
Läkemedel
Det finns i dag ingen behandling som botar infektionen och tar bort viruset ur kroppen. Däremot finns det effektiva läkemedel som minskar mängden av virus och bromsar upp sjukdomen. De kallas bromsmediciner. Oftast leder behandlingen till att immunförsvaret återhämtar sig helt. De flesta som får behandling kan fortsätta med sitt arbete och leva ett normalt liv.

Man anser i dag att medicineringen mot hiv måste vara livslång.

Tidigare gav bromsmedicinerna biverkningar. I dag har biverkningarna till stor del minskat. Behandlingen har också blivit enklare, många behöver bara ta en eller några få tabletter. Medicineringen måste skötas noggrant för att inte viruset ska bli motståndskraftigt mot läkemedel.

Nyheter

Här tjänar undersköterskor bäst
5/4 2023 14:40
När tidningen sammanställde medellönerna för 27 yrken inom fackförbundet Kommunals sfär tjänade undersköterskor i regioner 28 084 kronor i månaden. För undersköterskor i kommuner var medellönen 27 894 kronor. Läs också: Här tjänar Vårdförbundets gruppermest

Läs mer här

  Här tjänar undersköterskor bäst
  Gamling stängdes in med råtta på äldreboendet
  Stor studie ger nya insikter i fördelarna med viktminskning
  Är flytare ett tecken på god hälsa?
  Forskare avlivar vanlig myt om hjärnans åldrande
  Stora skillnader i timpris för hemtjänst
  Skolministern ? sätt psykisk hälsa på schemat
  Resultat av immunterapi mot livmodercancer imponerar
  Enkelt test avslöjar hjärnans åldrande
  Efter larmhaveri ? personuppgifter i fel händer
  Ajöss med BMI"Här är forskarnas nya mått för din kropps hälsa
  Jordnötsallergi hos barn kan förebyggas
  Cyberattack bakom utslagna trygghetslarmen
  150 kommuner har problem med trygghetslarmen
  Hemlighåller ikonens hälsa: ?Som en fånge?
  Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
  Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
  Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
  Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
  Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
  Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
  Diabetespatienter kan få smärtlindring med chili
  Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
  Skolsköterska anmäld till Ivo ? följde inte upp vården
  Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
  Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
  Skolsköterska anmäld till Ivo ? följde inte upp vården
  Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
  Diabetespatienter kan få smärtlindring med chili
  Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
  Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
  Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
  Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
  Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
  Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
  Hemtjänsten tar till bandvagnar i snökaoset
  It-attack mot Humana ? uppgifter har stulits
  Forskare varnar: Detta bör gravida undvika
  Forskare varnar för e-cigaretters inverkan på lungorna
  Studie: Långvarig fasta kan ha negativa effekter