Symtom vid höftledsartros
De vanligaste symtomen för höftledsartros är:
-att du har ont i höften när du börjar röra dig, så kallad startsmärta
-att du har ont i höften när du står eller går
-att du har en stel höftled eller att stelheten ökar mer och mer
-att du har värk i höften på natten och när du vilar.
Om du har värk när du vilar eller på natten är det ett tecken på att brosket i leden är väldigt slitet. Förutom att det gör väldigt ont kan det störa din sömn.
Höftledsartros kan utvecklas under många år utan att du märker något. I början gör det ont i din höft när du börjar röra på dig eller när du reser dig. Höften kan kännas stel. Det går över när du rört på dig en stund. Du kan också ha ont runt knäet och i underbenet.
Med åren får du mer ont och du kan få värk även när du vilar. Du kan också bli mer stel i höften och halta. Vissa behöver käpp eller andra gånghjälpmedel.
Man har ofta ont runt höftens fram- och utsida. Smärtan kan stråla ner mot ljumsken, där själva höftleden sitter. En del tycker att smärtan sitter runt stjärten. Andra känner smärta på lårets fram- och utsida som ofta går ner till knäet.
All smärta runt höften är inte höftledsartros. Smärtan kan bero på en ryggsjukdom eller på att höftens muskelfästen är inflammerade
Behandling av höftledsartros
Behandlingen börjar med att en sjukgymnast lägger upp ett träningsprogram. Tillsammans går ni igenom hur du ska röra dig och vad du kan göra i vardagslivet för att minska förslitningen av höftens ledbrosk.
Det är viktigt är att du rör på dig och tränar. Det är för att göra musklerna runt höften starkare.
För att lindra smärtan kan du prova akupunktur eller så kallad TENS. Det är en metod där svag elektrisk ström påverkar nerverna i det område där du har ont.
Läkemedel
Lindriga besvär av höftledsartros behandlas ofta med läkemedel. De minskar smärtan och stoppar inflammationen i ledkapseln.
Operation
Om inte läkemedel och annan behandling hjälper kan man operera in en ny höftled. Då byts lårbenshals, lårbenshuvud och ledskål i din höftled ut mot delar som är gjorda av plast och metall. Operationen heter höftprotesoperation, du kan läsa mer om det under länken med samma namn.
Efter operation
Att sätta in en ny höftled är en stor operation som kräver att du tränar efteråt. En sjukgymnast visar hur du tränar bäst. För att öva muskler och gångteknik är det bra med till exempel dagliga promenader, cykelturer och simning.
Med en ny höftled bör du inte syssla med stötiga aktiviteter som till exempel att springa. Nio av tio höftleder håller då mer än 10 år. Ofta kan den hålla i upp till 20 år.
Operationen är ett stort ingrepp. Det finns alltid viss risk för komplikationer. Du ska vara uppmärksam om du får ont i höften några år efter operationen.
Höftledsartros är när brosket i höftens leder försvagas och försvinner. Det kan ta många år innan du märker något. Tecken på höftledsartros kan vara att du får ont i höften när du börjar röra dig eller när du reser dig. Kontakta din vårdcentral om du har ont eller är stel i området runt höftleden.
Höftledsartros är en nedbrytning av brosket i höftens led mellan bäckenbenet och lårbenet.
I alla våra leder möts två skelettben. Skelettbenens ändar är klädda med brosk. Brosket ger stadga och gör att benen kan glida mot varandra. Det fungerar även som stötdämpare.
När man blir äldre tunnas ledbrosken ut. Det är normalt.
Vid höftledsartros förändras brosket. Det tunnas ut snabbare och blir ojämnt, ibland med djupa sprickor. Benen kan inte glida lika lätt mot varandra. Stötdämpningen blir också sämre.
Till slut försvinner brosket helt. Ändarna på skelettbenen kommer i direkt kontakt med varandra.
När man har en nedbrytning av ledens brosk är det vanligt att det blir en inflammation i ledkapseln. Ledkapseln är en hinna som omger leden. Du märker av inflammationen genom att du får mer ont och blir stelare i höften än vanligt.
Man vet fortfarande inte var höftledsartros beror på. Det är vanligare hos kvinnor än hos män. Risken att drabbas ökar också ju äldre man är. Om dina föräldrar har haft sjukdomen är risken större att du också får artros.
Andra orsaker som ökar risken för artros är om du:
-är överviktig
-tidigare har brutit höftleden
-tidigare haft en infektion i leden.
Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
22/3 2023 09:20
I kampen för att bli av med ett par oönskade kilon har den så kallade ketogena dieten blivit populär. Bantningskuren utesluter majoriteten av alla kolhydrater från måltiderna och ersätter dem i stället med fett och protein. Men nu visar en studie att den
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst