Symtom
Blåsor bildas i mun och svalg och ibland runt munnen. Blåsorna kan också finnas på händer, fötter och på skinkorna. Sjukdomen kan ge lite feber.
Förebyggande
Det kan vara svårt att undvika höstblåsor eftersom det är en mycket smittsam infektion. Att tvätta händer ofta och undvika kontakt med sjuka kan hjälpa, men ofta har den som blir sjuk redan hunnit smitta andra innan sjukdomen bryter ut.
Egenvård
Infektionen går över av sig själv och det krävs ingen behandling. Mår barnet bra i övrigt kan det gå på förskola/skola medan det har blåsor. Om barnet är påverkat och inte kan leka eller följa undervisningen är det bättre att det stannar hemma.
Blåsorna i munnen svider och kan göra ont. Det kan därför vara svårt för barn att äta. Prova mat som är lättare att få i sig som soppa, filmjölk, kräm eller glass. Små barn kan behöva matas med sked. Är man frisk i övrigt gör det inget om man äter lite mindre under några dagar. Det viktigaste är att få i sig vätska.
Ibland kan det göra så ont att det är svårt att äta och sova. Då kan det vara bra med smärtstillande och febernedsättande medicin mot febern.
Sök vård
Har du eller dina barn de symtom som beskrivs ovan behöver du inte söka vård. Infektionen läker ut av sig själv och man brukar bli frisk efter ungefär en vecka.
Känner du dig dålig och har mycket svårt att äta eller dricka kan du kontakta din vårdcentral.
Om symtomen är allvarligare ska du söka vård akut. Det gäller till exempel vid:
snabbt stigande feber
andningssvårigheter
svår huvudvärk, feber och stelhet i nacken
kraftiga magsmärtor med feber.
Behandling
En infektion som beror på virus kan vanligtvis inte behandlas med läkemedel, den läker ut av sig själv. Däremot kan symtomen lindras.
Höstblåsor är en virusinfektion som är vanlig bland barn upp till tio år. Vuxna kan få höstblåsor men det är ovanligt. Blåsorna sitter i munnen, och ibland på händer och fötter. Sjukdomen är ofarlig och går över efter ungefär en vecka.
Höstblåsor orsakas av ett virus som heter coxsackievirus. Du blir smittad när du kommer i kontakt med andra som bär smittan. Viruset sprids via näsa, svalg och blåsor. Smitta kan också föras vidare via avföring. Har du en gång blivit smittad är du som regel immun, motståndskraftig, mot viruset. Det är därför som sjukdomen främst förekommer hos barn.
Kärt barn har många namn, höstblåsor kallas även höstsjuka eller enterovirus. Ibland kallas den också hand-, fot- och munsjuka vilket kan göra att den helt felaktigt blandas ihop med mul- och klövsjuka. Höstblåsor har inget med denna sjukdom att göra.
Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
13/3 2023 20:40
Det spelar nämligen roll för lusten under klimakteriet att menstruationen upphör och nivåerna av östrogen och progesteron därmed minskar. Men det finns andra, minst lika viktiga variabler, som spelar in, enligt en studie som har publicerats i Journal ofSex
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst