Feber
Ledvärk
Huvudvärk
Halsont
Snuva
Symtom på influensa
Tecknen på influensa kan variera. Vissa blir svårt sjuka, medan andra får lindrigare förkylningsbesvär. Vanliga kännetecken på sjukdomen är hosta, huvudvärk, hög feber samt muskel- och ledvärk. Du kan också få snuva, halsont, smärtor i bröstet, frossa och orolig mage.
Sjukdomen varar normalt tre till fem dagar, men du kan känna dig trött i ytterligare två till tre veckor.
Influensa kan i vissa fall kompliceras av en bakterieinfektion, oftast lunginflammation eller bihåleinflammation, eftersom man blir mottaglig för andra infektioner i samband med influensainfektionen.
Förebygga influensa
Influensa är så smittsamt att det är svårt att undvika att infektionen sprids. Smittrisken ökar om du träffar många personer och har tät kontakt inomhus. Utomhus sprids smittan inte lika lätt. Du kan minska smittrisken genom att undvika att ta i andra och tvätta händerna ofta. Använd gärna även handsprit när du tvättat händerna. Du kan också vaccinera dig.
Vaccination
Personer födda 1945 eller tidigare, vissa riskgrupper och gravida bör vaccinera sig mot influensan under den årliga vaccinationskampanjen.
Till riskgrupperna räknas:
-vuxna och barn med kronisk hjärt- eller lungsjukdom (inklusive astma)
-personer med kronisk lever- eller njursvikt
-personer med gravt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinering
-personer med svårinställd diabetes
-personer med extrem fetma eller neurologiska eller neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen
-barn med flerfunktionshinder.
Egenvård
Svårt sjuka personer och personer i riskgrupperna kan ibland behöva ta antivirusläkemedel. Om du är frisk i övrigt räcker det att lindra besvären.
Följande kan du göra själv:
-Se till att få i dig ordentligt med vätska.
-Håll dig lugn och vila, men du behöver inte ligga i sängen.
-Sov mycket.
-Stanna inomhus tills sjukdomen går över.
-Undvik rökning och alkohol.
-Tag febernedsättande och smärtstillande läkemedel om det behövs.
Influensa är en virussjukdom. Den utvecklas ofta till en epidemi som sprids snabbt mellan länder. Smittan sprids både genom luften och genom kontakt. Typiska tecken kan vara hög feber, muskel- och ledvärk. Äldre personer och vissa andra riskgrupper bör vaccinera sig årligen. Om du är frisk i övrigt, kan du bara lindra besvären. Antibiotika biter inte på virus.
Influensan brukar komma till Sverige under vinterhalvåret, och utbrottet kan vara upp till fyra månader.
Det finns tre olika slags influensa. Typ A är den allvarligaste och även den vanligaste. Typ B har mindre svåra symtom. Typ C är den mildaste varianten med symtom som vid förkylning.
Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
9/3 2023 16:40
Människan behöver ett effektivt immunförsvar, som kan slå ned hårt och med precision på infektioner och främmande kroppar. I en del situationer missförstår immunförsvaret dock uppdraget och går felaktigt till angrepp mot kroppens friska celler och vävnad.
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst