Illamående
Klåda
Utslag
Heshet
Svullna läppar
Svullna ögon
Symtom på insektsallergi
För den som lider av geting- eller biallergi finns det två sätt att reagera på ett stick:
lokal reaktion
system- eller allmänreaktion.
Lokal reaktion
Lokal reaktion visar sig som en brännande stark smärta vid stickstället. Det blir sedan svullet och rött och kan börja klia och göra ont. Besvären försvinner normalt inom 24 timmar.
System- eller allmänreaktion
System- eller allmänreaktion kan i sin lindrigaste form ge obehag och kliande nässelutslag på andra hudområden än det där man blivit stungen. Man kan också känna sig lite matt.
Vid kraftigare allmänreaktion kan läpparna svullna upp och ögonen svullna igen. Man kan bli yr, må illa och kräkas. Andningen kan också påverkas och man kan bli hes och förvirrad.
I värsta fall kan den som blivit stungen drabbas av blodtrycksfall, hjärtverksamheten kan påverkas och man kan förlora medvetandet. Då har man drabbats av en kraftig allmänpåverkan av insektsgiftet, anafylaxi. Det sker oftast 15-20 minuter efter sticket. Om detta händer är det viktigt att söka vård akut. Ring 112!
I Sverige är ungefär 1 procent insektsallergiska. Det inträffar ett till två dödsfall varje år på grund av anafylaxi. När detta händer har personen oftast blivit stucken i ansiktet eller på halsen.
Insektsallergi innebär att du reagerar på det gift som getingar, bin och humlor sprutar in när de sticks. Om du råkar ut för insektsstick i munnen, svalget eller ögonen ska du söka läkare. Det gäller också om du blir illamående eller får svårt att andas efter att ha blivit stucken av en insekt.
Insektsallergi gör att du kan reagera kraftigt och till och med behöva läkarhjälp om du blir stucken. Men för de allra flesta är geting- och bistick inte farliga, även om de kan orsaka stora utslag.
En allergisk reaktion mot geting- eller bistick kan du bara få om du har blivit stucken av samma sorts insekt tidigare. Nästa gång du blir stucken kommer ditt immunförsvar ihåg giftet och frisätter olika försvarsämnen. Det kan framkalla en allergisk reaktion.
Förebygg geting- och bistick
Gör inga häftiga rörelser när en geting eller ett bi närmar sig.
Gå inte barfota.
Ha inte mat framme utomhus, speciellt inte kött eller söt mat och dryck.
Drick aldrig ur en öppen burk eller flaska om du inte kan se innehållet.
Använd keps, solhatt eller scarf så att inga getingar eller bin trasslar in sig i håret.
Döda inte en geting i närheten av ett getingbo eftersom den avger doftsignaler som lockar till sig andra getingar.
Använd inte kläder med mörka färger, de attraherar insekter.
Stäng sovrumsfönstret dagtid.
Var försiktig om du värmer upp en sommarstuga efter det att den har stått kall. Ett vildbisamhälle kan vakna till liv.
Immunterapi
Den som reagerar med mycket svår allergisk allmänreaktion på ett insektsstick kan få ett minst 90-procentigt skydd genom immunterapi, så kallad hyposensibilisering eller vaccination. Immunterapi innebär en regelbunden injicering av det ämne som man är allergisk mot. På så sätt byggs en tolerans upp mot ämnet. Behandlingen behöver pågå i cirka fem år för att ge bestående effekt men ger ett skydd redan efter 7-10 veckor.
Immunterapi erbjuds den som har reagerat på geting- eller bistick med anafylaxi, det vill säga kraftig allmänpåverkan av insektsgiftet, och/eller andningssvårigheter. Man behöver också påvisa allergiantikroppar mot geting- eller bigiftet. Det görs med ett ett hudpricktest eller ett blodprov.
Om du blir stucken
Om du tidigare har haft anafylaxi efter geting- eller bistick ska du alltid bära med dig adrenalinpenna och antihistamin under insektssäsongen. Om du blir stucken, ta adrenalinpennan i lårmuskeln så fort du kan. Ta också två till tre antihistamintabletter.
Ta så snart som möjligt bort gadden med hjälp av en nagel eller en pincett, men kläm inte på den vidhängande giftsäcken. På så sätt undviker du att få i dig allt gift som finns i giftsäcken.
Sök alltid vård akut om du har fått en kraftig allmänpåverkan av insektsgiftet. Du kan få tillbaka den kraftiga reaktionen när läkemedlet har slutat verka.
Sök vård
om den stuckne drabbas av illamående, kräkningar, matthet, andningssvårigheter eller ansiktssvullnad. Det rör sig då om en kraftig allmänpåverkan av insektsgiftet, anafylaxi
om du blivit stucken och tidigare råkat ut för en svår allmänreaktion
om du blivit stucken i munnen, svalget eller ögat
om sticken är många.
Ring 112 för akut hjälp!
Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård och omsorg.
Undersökning
Med ett hudpricktest eller blodprov går det att ta reda på om du är insektsallergiker.
Behandling
Läkemedel
Du som vet att du är allergisk mot geting eller bi ska alltid bära med dig adrenalinpenna och antihistamin under insektssäsongen. Läkemedlen skrivs ut av en läkare. Lär dig hur du ska ta adrenalinpennan genom att öva med en riktig adrenalinpenna hos läkaren. Läs noga instruktionerna för hur läkemedlen ska användas.
Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
14/3 2023 09:40
Myndigheten pekar bland annat på att det saknas kunskap om i vilken utsträckning missförhållanden eller vårdskador faktiskt förekommer ? något som behöver kartläggas, enligt Riksrevisionen. Dessutom saknas insikt om hur mycket den här typen av brister kostar
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst